Quantcast
Channel: Planitikos.gr || Επιστημονική ενημέρωση
Viewing all 3453 articles
Browse latest View live

Πώς να ασκείτε κριτική με ευγένεια – Τέσσερα βήματα για να επιχειρηματολογείτε έξυπνα

$
0
0
«Στις διαφωνίες επάνω σε ηθικά ή επιστημονικά ζητήματα ας στοχεύετε στην αλήθεια και όχι στην κατατρόπωση του αντιπάλου σας. Με αυτόν τον τρόπο δε θα χάσετε ποτέ το επιχείρημά σας και θα κερδίζετε πάντα κάτι καινούριο» έλεγε ο Arthur Martine στον εξαιρετικό οδηγό του γύρω από την τέχνη της συζήτησης το 1866.






Βέβαια, τις περισσότερες φορές που διαφωνούν δύο άνθρωποι το μόνο που δε συμβαίνει είναι το παραπάνω, ειδικά όταν η αντιπαράθεση είναι διαδικτυακή και οι «συνομιλητές» βρίσκονται πίσω από την ασφάλεια που τους παρέχει μια οθόνη κι ένα πληκτρολόγιο.

Τα πράγματα όμως θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είναι κανείς επικριτικός, παραμένοντας ταυτόχρονα συμπονετικός, έχοντας ως σκοπό όχι να «κατακτήσει» τον αντίπαλο, αλλά να «φτάσει στην αλήθεια». Αποσκοπώντας, όχι να έχει δίκιο με οποιοδήποτε κόστος, αλλά να κατανοήσει και να εμβαθύνει τις γνώσεις του.

Ο φιλόσοφος Daniel Dennett, τον οποίο ο πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης Marvin Minskyέχει αποκαλέσει ως «τον καλύτερο σύγχρονο φιλόσοφο» και «επόμενο Bertrand Russell», θέτει ένα εύστοχο ερώτημα, το οποίο εξερευνά μερικές από τις βασικές τάσεις και δυναμικές της κουλτούρας του ‘μπορώ-να-κρίνω-τα-πάντα-και-τους-πάντες’ της σύγχρονης εποχής: «Πόσο συμπονετικός μπορείτε να είστε όταν κριτικάρετε τις απόψεις ενός ‘αντιπάλου’;».


Στο βιβλίο του «Intuition Pumps and Other Tools for Thinking» αναφέρεται σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί ως «το καλύτερο αντίδοτο για την τάση που υπάρχει να εμφανίζουμε τον αντίπαλό μας ως καρικατούρα».

Πρόκειται για μια λίστα από κανόνες που είχε διαμορφώσει δεκαετίες πριν ο διάσημος κοινωνικός ψυχολόγος και θεωρητικός Anatol Rapoport, γνωστός για τη στρατηγική tit-of-tat της θεωρίας των παιγνίων.

Ο Dennett αναφέρει τα εξής:

Πώς θα συνθέσετε ένα επιτυχημένο, κριτικό σχόλιο:
  1. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να επαναλάβετε τη θέση του «αντιπάλου» σας τόσο ξεκάθαρα, ζωντανά και δίκαια που να φτάσει στο σημείο να σας πει: «Ευχαριστώ, μακάρι να μπορούσα να τα πω κι εγώ με αυτόν τον τρόπο».
  2. Πρέπει να κάνετε μια λίστα με όλα τα σημεία επιχειρηματολογίας (ειδικά αν είναι θέματα μη γενικής αποδοχής).
  3. Πρέπει να αναφέρετε οτιδήποτε έχετε μάθει από τον αντίπαλό σας.
  4. Μόνο τότε μπορείτε να αναφερθείτε σε μια κουβέντα διάψευσης ή κριτικής.
Ο Dennett τονίζει, ότι αυτή η διαδικασία είναι στην πραγματικότητα μια καλή στρατηγική ψυχολογίας, που επιτυγχάνει ένα πράγμα: Μετατρέπει τον αντίπαλό σας σε ένα πιο δεκτικό ακροατήριο της κριτικής ή διαφωνίας σας, η οποία με τη σειρά της προχωρά και εξελίσσει τη συζήτηση.



Κρίσεις πανικού: φαύλος κύκλος φόβου-αποφυγής

$
0
0
Η κρίση πανικού αποτελεί μια τρομακτική και επώδυνη εμπειρία κυρίως όταν το άτομο δεν έχει αντιληφθεί τα βαθύτερα αίτια και τη δυναμική της. Άνθρωποι περιγράφουν την εμπειρία τους «…να τους πιάνει ξαφνικά και απροειδοποίητα…», «…να νιώθουν έναν συναγερμό τρόμου σε όλο τους το σώμα…», «…ότι θα πεθάνουν…», «…ότι διαλύονται…». 






Γράφει: η Ειρήνη Τζελέπη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, 
Pg.Dipl., MSc., City University, Λονδίνο, irini.tzelepi@yahoo.gr


Η κρίση πανικού μπορεί πράγματι να αποτελέσει μια τραυματική εμπειρία για το άτομο το οποίο δεν γνωρίζει εκείνη τη στιγμή που περνάει την κρίση πανικού τι ακριβώς του συμβαίνει, για ποιο λόγο του συμβαίνει, πώς θα εξελιχθεί αυτό που νιώθει και, κυρίως, πώς να το αντιμετωπίσει. 

Το κύριο χαρακτηριστικό των κρίσεων πανικού είναι έντονος φόβος και άγχος που καταβάλλει το άτομο ξαφνικά και απροειδοποίητα και κλιμακώνεται πολύ γρήγορα. Η κρίση πανικού «χτυπά» ξαφνικά, σε μια οποιαδήποτε στιγμή, στο δρόμο, στο λεωφορείο, στην εργασία, στον κινηματογράφο, ακόμη και στις διακοπές, και συνοδεύεται από πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων. 

Συνήθη σωματικά συμπτώματα μπορεί να είναι τα ακόλουθα: ταχυκαρδία, εξάψεις και εφίδρωση, δύσπνοια, ζάλη, αίσθημα αστάθειας και έλλειψης ισορροπίας, αίσθημα βάρους στο στέρνο, μούδιασμα σε όλο το σώμα, ναυτία και στομαχική διαταραχή, τρέμουλο, μυϊκή τάση και σφίξιμο, τάση λιποθυμίας. 

Συνήθη ψυχολογικά συμπτώματα μπορεί να είναι: αποπροσωποποίηση, αίσθημα τρόμου, αδυναμία συγκέντρωσης και προσοχής, φόβος ότι συντρέχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, π.χ. έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ότι θα χαθεί ο έλεγχος ή ότι το άτομο «θα τρελαθεί» ή θα πεθάνει. Η κατάσταση βιώνεται ως εξαιρετικά επείγουσα, γι’ αυτό και πολλοί πάσχοντες απευθύνονται έντρομοι στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου θεωρώντας ότι πάσχουν από κάτι εξαιρετικά σοβαρό. Όταν εκεί διαπιστώνεται η πραγματική φύση του προβλήματος, οι ίδιοι, παρ’ όλα αυτά, δεν εφησυχάζουν εύκολα. Συχνά υποβάλλονται σε σωρεία ιατρικών εξετάσεων προκειμένου να εντοπίσουν την πραγματική αιτία του προβλήματός τους.

Η εμπειρία αυτή καθεαυτή είναι εξαιρετικά δυσάρεστη αλλά δεν σταματά εκεί. Άπαξ και συμβεί μια φορά, το άτομο αρχίζει και βιώνει άγχος προσμονής για την επόμενη κρίση και για το τι, πώς και πού μπορεί να του ξανασυμβεί μια νέα κρίση. Νιώθει διαρκώς ανησυχία, παρατηρεί έντονα τις αντιδράσεις του και είναι σε διαρκή επιφυλακή για σωματικά συμπτώματα ή ενοχλήσεις που θα σηματοδοτήσουν μια επόμενη κρίση. Και η παραμικρή δυσφορία, ζάλη ή αδιαθεσία ερμηνεύεται με αρνητικό έως και καταστροφικό τρόπο. Έτσι εκκινεί η διαδικασία της «φοβικής αποφυγής», της αποφυγής δηλαδή των χώρων ή των καταστάσεων που «θεωρεί» ότι προκάλεσαν ένα επεισόδιο. Η καθημερινότητα καθίσταται βασανιστική και εξαιρετικά περιοριστική τόσο για τον ίδιο όσο και για τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν.

Σε αυτό το φαύλο κύκλο προσμονής και αποφυγής, τα αίτια που προκαλούν την κρίση συχνά παρερμηνεύονται. Έτσι, από μια αντίδραση άγχους που οφείλεται σε αμιγώς εσωτερικά, ψυχικά αίτια μπορεί να αρχίσει να περιορίζεται και να «φτωχαίνει» η καθημερινή ζωή του ατόμου, συρρικνώνοντας σημαντικούς τομείς της ζωής του. Εάν, για παράδειγμα, μια κρίση πανικού συνέβη όταν το άτομο οδηγούσε, τότε μπορεί να αρχίσει να αποφεύγει την οδήγηση μέχρι ουσιαστικά να αποκτήσει μια φοβία για την οδήγηση. Υπό αυτή τη δυναμική μπορεί να δημιουργηθεί και η αγοραφοβία, δηλαδή η φοβία για τα ανοικτά μέρη από τα οποία δεν μπορεί κανείς να έχει διαφυγή. Πράγματι, ο φόβος εγκλωβισμού σε χώρους και καταστάσεις από τις οποίες δεν μπορεί να διαφύγει εάν προκύψει μια νέα κρίση είναι έντονος. Έτσι αποφεύγονται σταδιακά διάφορες δραστηριότητες και το άτομο αρχίζει και προτιμά να μένει μέσα στο σπίτι γιατί πιστεύει ότι, αν μείνει μέσα, μπορεί να αποφύγει τις καταστάσεις που θα προκαλέσουν μια νέα κρίση πανικού και το να βρεθεί και πάλι σε μια κατάσταση εγκλωβισμού στην οποία δεν μπορεί να λάβει καμία βοήθεια. Πράγματι, πολλά άτομα που πάσχουν από κρίσεις πανικού δεν μπορούν πια να ασκήσουν κανονικά το επάγγελμά τους, να οδηγήσουν το αυτοκίνητό τους, να βγουν από το σπίτι τους αν δεν έχουν μαζί τους κάποιον συνοδό.



Οι κρίσεις πανικού δεν οφείλονται, όπως λανθασμένα πιστεύεται, σε αδυναμία του ατόμου να ελέγξει τον εαυτό του ή σε έλλειψη θέλησης. Αντιθέτως, πρόκειται συνήθως για άτομα αρκετά δυνατά αφού καταφέρνουν και λειτουργούν υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες. Οι κρίσεις πανικού οφείλονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε βαθύτερες ενδοψυχικές συγκρούσεις οι οποίες δημιουργούν στο άτομο έντονη ψυχολογική πίεση, αμφιταλάντευση, ανασφάλεια αλλά και αρκετό θυμό για τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει επέλθει. Πράγματι, σε πολλές περιπτώσεις, κατά την ψυχοθεραπεία, το άτομο ανακαλύπτει σταδιακά ότι ήταν ιδιαίτερα πιεσμένο όταν συνέβη η κρίση και ότι ήταν «διχασμένο» ανάμεσα σε αντικρουόμενες επιλογές, ανάμεσα σε αυτό που «θέλει» και σε αυτό που «πρέπει» να κάνει, σε αρχές και αξίες που συγκρούονται μέσα του. 

Βάσει αυτών είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όταν συμβεί μια κρίση πανικού είναι σημαντικό το άτομο να αναζητήσει άμεσα βοήθεια για να μην αρχίσει, καταρχάς, η σύνδεση με εξωτερικά ερεθίσματα άρα και η σταδιακή φοβική αποφυγή καταστάσεων κλπ. Επιπλέον, για να υπάρξει άμεσα μια εξωτερίκευση και λεκτικοποίηση της έντασης και της πίεσης που βιώνεται και να μην συνδεθεί και πάλι με άσχετα εξωτερικά ερεθίσματα και καταστάσεις.

Επίσης, είναι σημαντικό να αρχίσει να κατανοεί κανείς και να πιστεύει ότι μπορεί να παραμείνει περισσότερο ψύχραιμος όταν νιώσει κάποια γνώριμα σημάδια των κρίσεων να έρχονται, πιστεύοντας μέσα του ότι δεν θα πάθει κάτι καταστροφικό και διαλυτικό για τον ίδιο. Είναι διαφορετικό απλά να φοβόμαστε κάτι από το να πιστεύουμε ότι τη συγκεκριμένη στιγμή απειλείται η ζωή μας με κάποιο τρόπο. Στην ψυχοθεραπεία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις ψυχικές συγκρούσεις και την αμφιθυμία που βιώνει το άτομο, τις αντιφατικές επιθυμίες που δημιουργούν αίσθημα ενοχής και θυμού και αποτελούν ουσιαστικά τη βασική αιτία εκδήλωσης των συμπτωμάτων. 

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι οι κρίσεις πανικού προκύπτουν σε σημαντικά μεταβατικά στάδια της ζωής, όπως είναι για παράδειγμα η αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο, η απόφαση του γάμου ή της απόκτησης του πρώτου παιδιού κ.ά. Το άτομο μπορεί να χρειάζεται βοήθεια για να συζητήσει τα δεδομένα των αποφάσεών του, την πραγματική του επιθυμία γι’ αυτές τις αποφάσεις και τους λόγους για τους οποίους μπορεί ασυνείδητα να μην θέλει, αλλά και να θέλει ταυτόχρονα και, πιθανόν, να αντιστέκεται, να σαμποτάρει ή να αναζητά βοήθεια μέσω των κρίσεων πανικού. 

Τέλος, να τονιστεί ότι το κίνητρο για θεραπεία παίζει πάντοτε καθοριστικό ρόλο γιατί οι κρίσεις πανικού αντιμετωπίζονται επιτυχώς, χρειάζεται όμως και ο ίδιος ο πάσχων να το θέλει πραγματικά και να προσπαθήσει γι’ αυτό.


Η Ανακάλυψη του Μηδέν και η σημασία της

$
0
0
Σήμερα μας φαίνεται δεδομένο και αυταπόδεικτο, αλλά η ύπαρξη του «μηδέν» διέφευγε της σύλληψης μαθηματικών και φιλοσόφων επί αιώνες.






Δεν είναι ξεκάθαρο πότε ανακαλύφθηκε ούτε από ποιον, εν μέρει επειδή η χρήση του έχει υποστεί αλλαγές με τον καιρό, αλλά και επειδή εμφανίστηκε σε πολλά μέρη του κόσμου, είτε σαν ανεξάρτητη ανακάλυψη είτε μεταπηδώντας από πολιτισμό σε πολιτισμό. Θεωρείται από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της ανθρώπινης σκέψης, και χωρίς αυτό, τα μαθηματικά θα είχαν κολλήσει κάπου στο 600 μ.Χ., με την άλγεβρα να αδυνατεί να βρει τρόπο να επεκταθεί σε πραγματικά αφαιρετικές ιδέες που θα επέτρεπαν και τη χρήση των αρνητικών αριθμών, η χρησιμότητά των οποίων δεν είχε επισημανθεί στην αρχαιότητα.

Ενώ οι μαθηματικοί άρχισαν αν σκέφτονται την έννοια του μηδενός κατά το 3.000 π.Χ. (και να την απορρίπτουν), δεν ήταν πριν το 200-300 π.Χ. που οι Βαβυλώνιοι χρησιμοποίησαν ένα σύμβολο που εξελίχτηκε σε αυτό που ξέρουμε σήμερα σαν «μηδέν». Οι Βαβυλώνιοι άλλαξαν τη μορφή του συμβόλου αρκετές φορές, από δύο παράλληλες γραμμές μέχρι τα εξής:

Την εποχή που τα μαθηματικά ήταν μόνο μια μέθοδος για να μετράμε φυσικά αντικείμενα και να λύνουμε προβλήματα της άμεσης εμπειρίας μας, δεν είχε παρουσιαστεί η ανάγκη ύπαρξης τέτοιου συμβόλου. Για να πει κάποιος ότι έχει «0 καμήλες», θα έλεγε απλά «δεν έχω καμήλες». Υπάρχει ένα μεγάλο λογικό άλμα από το «5 καμήλες» στο «5 πράγματα» και στο πιο αφαιρετικό «5». Η χρήση του μηδενός επέτρεψε το να σκεφτόμαστε για τα μαθηματικά σαν κάτι αφαιρετικό, παρά μόνο σαν μια μέθοδος μέτρησης αντικειμένων.

Πρώτη γνωστή απεικόνιση του μηδέν σαν δείκτης (δύο παράλληλες γραμμές), στην πόλη-κράτος Σουμέρ της Μεσοποταμίας, πριν 5.000 χρόνια. 

Αργότερα, κάπου μεταξύ του 400 και 1200 μ.Χ. αναπτύχθηκε η έννοια του «μηδέν», και έγινε αποδεκτό ότι αυτό σημαίνει έναν αριθμό. Αν ακόμα σας φαίνεται παράξενη η καθυστερημένη αποδοχή του «μηδέν» ως αριθμού, αναλογιστείτε ότι για πολύ καιρό ούτε το «ένα» δε θεωρούνταν αριθμός, διότι επικρατούσε η άποψη ότι ένας αριθμός πραγμάτων πρέπει να σημαίνει πολλά πράγματα μαζί. Η βασική ιδέα στην προκειμένη περίπτωση ήταν η επινόηση ενός αριθμού για το «τίποτε». Η σημαντική ιδέα ήταν η έννοια ενός νέου είδους αριθμού, ο οποίος θα αντιπροσώπευε τη συγκεκριμένη ιδέα του «τίποτε».

Αρχικά, το μηδέν χρησιμοποιήθηκε περίπου σαν σημείο στίξης, σαν δείκτης, σαν ένα μέσο για να λυθεί το πρόβλημα γραφής ενός πολυψήφιου αριθμού. Χωρίς το μηδέν, ο αριθμός 2046 θα γραφόταν 246, αλλά το ίδιο και ο αριθμός 2460. Μόνο από τα συμφραζόμενα θα μπορούσε κανείς να καταλάβει για ποιον αριθμό ακριβώς μιλάμε. Αυτό μάλλον δεν είναι τόσο παράξενο όσο φαίνεται. Όταν σήμερα κάποιος μας απαντάει «Δυόμιση» στην ερώτηση «Πόσο κοστίζει ένα παγωτό;» καταλαβαίνουμε «2,5 ευρώ», ενώ η ίδια απάντηση στην ερώτηση «Τι ώρα είναι;» σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό. Τα συμφραζόμενα κάνουν όλη τη διαφορά. Εδώ δηλαδή το μηδέν δεν χρησιμοποιείται ακριβώς σαν αριθμός, αλλά σαν ένα σημάδι που μας δείχνει τι σημαίνει αυτό που αποτυπώνουμε στο χαρτί. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός 2046 δηλώνει ότι έχουμε 1 χιλιάδα, 0 κατοστάδες, 4 δεκάδες και 6 μονάδες.

Η ανακάλυψη του μηδενός μας επέτρεψε να κατασκευάσουμε και τους αρνητικούς αριθμούς που επίσης δεν χρειαζόμασταν μέχρι κάποια περίοδο. Δεν χρειαζόταν να ξέρουμε τους αρνητικούς αριθμούς όταν μετρούσαμε καμήλες. Αρνητικές καμήλες θα σήμαινε μόνο χρέος σε καμήλες. Ο Φιμπονάτσι γύρω στο 1200 μ.Χ. επέτρεψε αρνητικά αποτελέσματα σε προβλήματα που τον απασχολούσαν σχετικά με οικονομικά θέματα, και τα ερμήνευσε σαν χρέος ή ζημία, αντί για το κέρδος που υποδηλώνει ένας θετικός αριθμός.

Παράδειγμα χρήσης του μηδέν στα αρχαία ελληνικά (κάτω δεξιά γωνία)

Οι αρχαίοι Έλληνες αν και κάνανε μεγάλες προόδους στα μαθηματικά, χρησιμοποιούσαν τη γεωμετρία σαν βάση για τις θεωρίες τους. Δεν χρειαζόταν να κατονομάσουν αφαιρετικά τους αριθμούς που χρησιμοποιούσαν, γιατί ασχολούνταν με το μήκος γραμμών και κυκλικών περιφερειών. Δεν αφομοίωσαν λοιπόν τον αριθμό μηδέν ούτε καν σαν δείκτη (όπως είχαν κάνει ήδη οι Βαβυλώνιοι). Υπήρχαν και εξαιρέσεις, όπως κάποιοι αστρονόμοι, αλλά και ο Πτολεμαίος τον 2ο μ.Χ. (στη «Μαθηματική Σύνταξη» -Almagest), που χρησιμοποίησε το σύμβολο «Ο», αλλά ακόμα μόνο σαν σημείο στίξης.

Οι Ινδοί το υιοθέτησαν, και τον 7ο αιώνα έκαναν την πρώτη χρήση των αρνητικών και δεκαδικών αριθμών, οδηγώντας το σε μια πιο εξεζητημένη μορφή, που προσομοιάζει τη σημερινή. Το χρησιμοποίησαν δηλαδή και σαν αριθμό, σαν ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει κάτι (στην προκειμένη το τίποτα), όχι μόνο σαν δείκτης. Κάποιοι λένε ότι είναι η ιδέα του «τίποτα»¨ή της μηδαμινότητας («nothingness») των φιλοσοφικών κειμένων της ανατολής που εκφράστηκε στον αριθμό αυτό. Η λέξη «shunya» που σήμαινε «κενό, «τίποτα», κάτι σαν «λύτρωση», είναι η λέξη που χρησιμοποίησαν και για τον αριθμό «μηδέν». Οι Άραβες ήταν όμως αυτοί που εξέλιξαν τη χρήση του αναπτύσσοντας την άλγεβρα, και την εξάπλωσαν κατά τη λεγόμενη «Χρυσή Εποχή των Αράβων», μεταξύ 8ου και 12ου αιώνα περίπου (το αγγλικό ‘zero’ προέρχεται από το αραβικό ‘sifr’).

Ακριβώς στο κέντρο της εικόνας διακρίνουμε τον αριθμό «270», ακριβώς όπως τον γράφουμε σήμερα, και έχουμε εδώ την πρώτη απεικόνιση του μηδέν σαν αριθμού, στο ναό Ganesh στην πόλη Gwalior της Ινδίας (9ος αιώνας μ.Χ).

Η υιοθέτηση του μηδέν σε συνδυασμό με τους αραβικούς αριθμούς, που αντικατέστησαν τους λατινικούς, επέτρεψαν την γρήγορη και εύκολη, σύγχρονη μέθοδο πολλαπλασιασμού και διαίρεσης. Σκεφτείτε να κάναμε πράξεις με λατινικούς αριθμούς.

Η εξάπλωσή τους όμως εμποδίστηκε από θρησκευτικές προκαταλήψεις, καθώς οι αραβικοί αριθμοί θεωρούνταν εύκολο να αλλοιωθούν με σκοπό την πλαστογραφία ή την απάτη (το 1 μετατρέπεται πολύ εύκολα σε 7) και οι αρνητικοί αριθμοί (που δεν θα είχαν «δημιουργηθεί» χωρίς την ανακάλυψη του μηδέν) θεωρήθηκαν βλάσφημοι, αφού συσχετίσθηκαν με το κέρδος από δανεισμό και την τοκογλυφία που δημιουργεί χρέος. Εξάλλου, η ανυπαρξία ταυτιζόταν με το χάος και το κενό, που θεωρούνταν τα συστατικά της κόλασης στην χριστιανική παράδοση. Η χρήση των αρνητικών αριθμών εξαπλώθηκε μόλις περί τον 16ο αιώνα.


4 μυρωδιές που αυξάνουν την εγρήγορση &μειώνουν το στρες

$
0
0
Είναι γνωστό ότι η αίσθηση της όσφρησης είναι πολύ ισχυρή στον άνθρωπο και έχει αποδειχτεί ότι έχει τη δύναμη να του ξυπνήσει τις πιο μακρινές αναμνήσεις.








Yπάρχουν 4 ξεχωριστές μυρωδιές, που επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας με τέτοιον τρόπο, ώστε μας κάνουν να αισθανόμαστε αναζωογονημένοι και να βελτιώσουμε τη νοητική και ψυχολογική μας κατάσταση και διάθεση.

Δείτε ποιες είναι αυτές οι 4 μυρωδιές:


Κανέλα

Το άρωμα της κανέλας μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του εγκεφάλου, να βελτιώσει την πνευματική εγρήγορση, και ακόμη να ενισχύσει τη μνήμη μας. Έρευνα του 2009 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση North American Journal of Psychology έδειξε ότι η κανέλα και η μέντα έκαναν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι κλήθηκαν να οδηγήσουν επί πολλές ώρες στον δρόμο, να έχουν αυξημένη εγρήγορση και μειωμένο αίσθημα απογοήτευσης/κούρασης. Η μυρωδιά της κανέλας μπορεί να βοηθήσει εκείνους που οδηγούν μεγάλες αποστάσεις και μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τη διατήρηση της εγρήγορσης και την μείωση των ατυχημάτων και των θανάτων στους δρόμους.




Γκρέιπφρουτ

Οι μυρωδιές που έχουν βάση το κίτρο, όπως είναι η μυρωδιά του γκρέιπφρουτ, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό. Έρευνα του 1995 που δημοσιεύθηκε στην ιαπωνική έκδοση της επιθεώρησης Journal of Psychopharmacology, έδειξε ότι το άρωμα κίτρου μειώνει το άγχος που προκαλείται από ανοσοκαταστολή, και αυξάνει την ήρεμη συμπεριφορά σε ποντίκια-πειραματόζωα. Επίσης, η μυρωδιά του γκρέιπφρουτ τις πρωινές ώρες "ξυπνάει"τον εγκέφαλο και ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας και εγρήγορσης.


Λεβάντα

Αυτό το κατευναστικό και ηρεμιστικό άρωμα χρησιμοποιείται συνήθως σε σαπούνια, έλαια μπάνιου και απορρυπαντικά και θεωρείται ότι μειώνει το άγχος και ανακουφίζει από τον πόνο. Έρευνα του 2005 διαπίστωσε ότι το αρωματικό αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι αποτελεσματικό σε συνδυασμό με τεχνικές βελονισμού για τον πόνο στον αυχένα. Όταν το έλαιο λεβάντας συνδυαστεί με λεμονόχορτο και λευκό θυμάρι, προκαλεί ηρεμία, ανάταση και αναζωογόνηση.


Μέντα

Η μυρωδιά της μέντας είναι γνωστό ότι βελτιώνει την γνωστική μας μνήμη. Όταν χορηγείται είτε από το στόμα (μέσω τροφής) είτε από την μύτη (όσφρηση), η μυρωδιά της μέντας μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του ατόμου να θυμηθεί/αναγνωρίσει πρόσωπα, καθώς και να βελτιώσει τη συνολική εγρήγορση και ανταπόκρισή του σε διάφορα ερεθίσματα. Επίσης, έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2013 στην επιθεώρηση Journal of International Society of Sports Nutrition έδειξε πως όταν οι συμμετέχοντες έπιναν εμποτισμένο με μέντα νερό για 10 ημέρες, βελτίωσαν τα επίπεδα αντοχής τους στον πόνο.


Πανσέληνος Αυγούστου 2014: αναλυτικά οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

$
0
0
Η Πανσέληνος του Αυγούστου είναι η εντυπωσιακότερη του έτους και γίνεται αφορμή για τη διοργάνωση πλήθους πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.






Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που θα μείνουν ανοιχτοί το βράδυ της 10ης Αυγούστου, καθώς και τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσουν.

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που συμμετέχουν γιορτή της Πανσελήνου θα είναι ανοιχτά για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 21:00 έως τις 24:00.

Στους περισσότερους χώρους και μουσεία θα υπάρχει κάποια εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και εθελοντές.


ΕΒΡΟΥ

Αρχαιολογικός χώρος Ζώνης

Μουσική συναυλία με τίτλο “Ρεσιτάλ για πιάνο. Μια αγάπη για το καλοκαίρι” με το συνθέτη Γιάννη Σπανό και τους σολίστ  Χρυσούλα Στεφανάκη και Κώστα Τζιάγκουλα


ΡΟΔΟΠΗΣ

Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό

Αρχοντικό Ταβανιώτη

Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό


ΕΒΡΟΥ

Ιερό των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης

Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό


ΡΟΔΟΠΗΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό


ΚΑΒΑΛΑΣ

Ρωμαϊκή Αγορά (FORUM) Αρχαιολογικού Χώρου Φιλίππων

Μουσική Εκδήλωση Δημοτικού Ωδείου Καβάλας


ΔΡΑΜΑΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Καλής Βρύσης

Μουσική Εκδήλωση από το Μουσικό Συγκρότημα  «ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ» Καλής Βρύσης Δράμας


ΔΡΑΜΑΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης Πλατανιάς

Αστροφυσική Παρατήρηση


ΚΑΒΑΛΑΣ

Αύλειος Χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου

Ποιητική Βραδιά από την  «Φιλοπνευματική Θάσου»


ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό έως τις 21.30 Είσοδος ελεύθερη στη μόνιμη και τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου από τις 18.30 έως τις 21.30


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Συναυλία ελληνικής έντεχνης μουσικής στον κήπο του ΑΜΘ


ΠΙΕΡΙΑΣ

Πύδνας – Βυζαντινού Κίτρους, Μακρύγιαλος Πιερίας

Συναυλία «Θαλασσογραφίες – Μια θάλασσα τραγούδια» σε συνεργασία της Εφορείας με τη χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών και σύμπραξη της χορωδίας fons musicalis του Δήμου Πύδνας Κολινδρού Δ.Ε. Αιγινίου, σολίστ και 15μελούς ορχήστρας. Υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ιδρύματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Επταπύργιο

Προβολή της ταινίας του Gregg Tallas «Το Ξυπόλητο Τάγμα».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και της Κινηματογραφικής Λέσχης της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η προβολή της ταινίας είναι προσφορά  του   Άλεξ  Τάλλας  και της

οικογένειάς του στη μνήμη του Γκρεγκ Τάλλας και όλων των ανθρώπων που

συνεργάστηκαν για να δημιουργηθεί «Το Ξυπόλητο Τάγμα».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ρωμαϊκό Ωδείο Αρχαίας Αγοράς

Παράσταση θεάτρου Σκιών στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς και συναυλία στο Ρωμαϊκό Ωδείο


ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Αρχαιολογικός χώρος Ιερού Άμμωνα Δία, Καλλιθέα Χαλκιδικής

Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό


ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Στεγασμένος εκθεσιακός χώρος τμήματος του νεκροταφείου της Αρχαίας Ακάνθου Χαλκιδικής

Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό


ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίων Σταγείρων

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Ποιότητας Ζωής- στο πλαίσιο του εορτασμού της Πανσελήνου θα εορταστούν τα Αριστοτέλεια 2014- στα βήματα του Αριστοτέλη  - Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014


ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014, 21.00 μμ – “Προσμένοντας την Πανσέληνο”, Βραδιά έντεχνης ελληνικής μουσικής με τη Μιχαέλα Κυργιαφίνη, σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Προποντίδας  - Ελεύθερη είσοδος στο σπήλαιο για το κοινό από τις 19.00 και μέχρι την έναρξη της συναυλίας                                                                                                                                                         - Έκθεση φωτογραφίας με θέμα το σπήλαιο Πετραλώνων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Μουδανιών “Ο Φάρος”


ΚΙΛΚΙΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς

Μουσική εκδήλωση με το καλλιτεχνικό σύνολο “η Πόλις” σε συνεργασία με το Δήμο Κιλκίς


ΣΕΡΡΩΝ

Αγροτική Έπαυλις Αγγίτσας

Ξενάγηση και Μουσική Εκδήλωση σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση “Η χώρα της Αγγίτσας”


ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΚΟΖΑΝΗΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Μουσική εκδήλωση με τίτλο: «Του φεγγαριού το χρώμα», με τοπικό συγκρότημα και παρουσίαση των έργων του θερινού εικαστικού εργαστηρίου που πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό  Μουσείο Αιανής από 21/7/2014 έως 27/7/2014


ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας

Οπερατική Παράσταση  ”Δραματικές Βασίλισσες” ώρα 21:00


ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο ΠΕ Καστοριάς

Στο φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου 2014  ” Διαδρομές με στάσεις, μουσικές κι εκπλήξεις … από την Παραβέλα με το Κοινό των Ορεστών των ρωμαϊκών χρόνων … στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Άργος Ορεστικό’ , ώρες 20.00 – 01.00


ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Πλατεία Παναγίας Κουμπελίδικης Καστοριάς

Κουαρτέτο εγχόρδων ''Αιμίλιος Ριάδης''


ΗΠΕΙΡΟΥ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κάστρο Ιωαννίνων, Ακρόπολη Ιτς Καλέ

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014: συναυλία «Άσπρα καράβια τα όνειρά μας» με τον Δημήτρη Υφαντή και το συγκρότημά του


ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κάστρο Ιωαννίνων, Ακρόπολη Ιτς Καλέ

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014: Συναυλία με τίτλο:  «Φεγγάρι μου ψηλό, λαμπρό» με τη σοπράνο Μπέττυ Χαρλαύτη


ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου Αρχαίας Πασσαρώνας

Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Ζίτσας με τίτλο: “Στο φως του φεγγαριού” με τον Ορφέα Περίδη


ΑΡΤΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο  Άρτας

Μουσική παράσταση. Ομάδα κρουστών “KrotalArta” του Γιώργου Γεωργίου και ελληνικά έντεχνα τραγούδια με θέμα την πανσέληνο και το φεγγάρι από το μουσικό σχήμα «Διαπασών».


ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Αρχαιολογικός χώρος Νεκρομαντείου

Μουσική βραδιά με βιολί και πιάνο από τον Κωνσταντίνο Λεοντάρη και το Δημήτριο Λεοντάρη σε έργα και κείμενα Μάνου Χατζηδάκη


ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Σπήλαιο Θεόπετρας

Ελεύθερη είσοδος στο σπήλαιο για το κοινό από τις 21.00 έως τις 00.00


ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Κουρσούμ Τζαμί Τρικάλων

Σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Τρικάλων μουσική εκδήλωση “Φεγγαροβραδιά στο Κουρσούμ Τζαμί” με τραγούδια που από ομάδα καλλιτεχνών της πόλης


ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Τοξωτή γέφυρα Πορταϊκού ποταμού στην Πύλη Τρικάλων

Σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Πύλης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύλης, μουσική εκδήλωση με τίτλο “Τραγουδάμε κάτω από το φεγγάρι ” με τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλης


ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου

Σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Μουζακίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φαναρίου “Το Κάστρο” και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φαναριωτών “Η Ιθώμη”, μουσική εκδήλωση με τίτλο “Στο κάστρο Φαναρίου -κάτω από το φως του φεγγαριού”


ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

“Αθανασάκειο ” Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Σε συνδιοργάνωση με το”Δίκτυο Περραιβία” (Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων Επαρχίας Ελασσόνας) και με το Σύλλογο Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας. Θέμα: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ – Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ” μουσική εκδήλωση με τίτλο: “Πέρα από τη θολή γραμμή των οριζόντων”.


ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Βασιλικής Α (Αγίου Δημητρίου) Φθιωτίδων Θηβών στη Νέα Αγχίαλου

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014 – 9 μ.μ.: Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με την Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Βόλου με τίτλο: “Απόψε με πανσέληνο” με την Έρρικα Πατρικίου. Στο πιάνο θα συνοδεύει  ο Ηλίας Χατζόγλου. Θα ακουστούν τραγούδια  Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και άλλων γνωστών Ελλήνων συνθετών.

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014 – 9 μ.μ.: Μουσική εκδήλωση με ελληνικό ρεπερτόριο  σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο των Αγχιαλιτών της Αθήνας «Η ΑΓΧΙΑΛΟΣ» και το μουσικό σύλλογο της Νέας Αγχιάλου «Ρωμανός ο Μελωδός».


ΛΑΡΙΣΑΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Κάστρου Μελιβοίας στη Βελίκα

Σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς  μουσική εκδήλωση  με τους Blues Trackers, έναρξη 9.00 μ.μ.


ΛΑΡΙΣΑΣ

Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό


ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας

Σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας. ” Κάτω από την πανσέληνο του Αυγούστου” μουσική και ποίηση


ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΧΑΪΑΣ

Κάστρο Πάτρας

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό


ΗΛΕΙΑΣ

Κάστρο Χλεμούτσι

Μουσική Εκδήλωση από τη Φιλαρμονική Λεχαινών  του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης


ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Κάστρο Ναυπάκτου

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό  έως 10.00μμ


ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Κάστρο Αντιρρίου

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως 10.00μμ


ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Θέρμου

Μουσική Εκδήλωση με το μουσικό σχήμα ¨ΑΤΡΟΠΟΝ”


ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Στράτου

Μουσική εκδήλωση με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δ. Αγρινίου


ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Πλευρώνας

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό


ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


Αρχαιολογικός Χώρος Ελέας Δήμου Σουλίου

Συνδιοργάνωση με το Δήμο Σουλίου συναυλία Κλασικής Μουσικής και μουσικής από τον Κινηματογράφο


ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων Δήμου Φιλιατρών

Παρατήρηση του έναστρου ουρανού σε συνεργασία με την ερασιτεχνική ομάδα αστρονομίας Φιλιατρών


ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό


ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη

1. Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης «Φυτά και πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης»

Ώρα 8.00 μ.μ.

2. Μουσική Βραδιά με τη Χορωδία της Δαύλειας σε έργα Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Κουγιουμτζή, Ώρα 9.00 μ.μ.


ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Αρχαιολογικός Χώρος  Κάστρου και Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας

Μουσική εκδήλωση με την ομάδα λυρικού θεάτρου “Ραφή ” Εικαστικές παραμβάσεις της ζωγράφου Κερασιάς Τουλιάτου και του γλύπτη Γιάννη Κουτροζή /Ξεναγήσεις


ΦΩΚΙΔΟΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό 8.00-10.00μμ


ΑΤΤΙΚΗΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ

Μουσική Εκδήλωση με τη μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας

ΑΤΤΙΚΗΣ

Νομισματικό Μουσείο

Συναυλία ” Τα φεγγάρια της Μεσογείου”, Μ. Στρόφαλης, Φ. Χρήστου, Α.Τρούνι,  9.00μμ


ΑΤΤΙΚΗΣ

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

Το Λουτρό των Αέρηδων θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από τις 8.00π.μ. έως τις 10.00μ.μ.


ΑΤΤΙΚΗΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Σουνίου

Στον χώρο εκτός της πρίφραξης του Ιερού του Ποσειδώνος νότια από το τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ, σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής “ΘΟΡΙΚΟΣ”, μουσική  παράσταση με τίτλο “Εκείνων τη Μουσική” με δύο

ηθοποιούς, τη Μαρίνα Καλογήρου και το Δημήτρη Παπανικολάου, μαζί με τη λυρική

τραγουδίστρια Βασιλική Καραγιάννη που θα ερμηνεύσουν, συνοδεία της ορχήστρας μουσικής

δωματίου, αποτελούμενης από οκτώ μουσικούς, πρωτότυπες συνθέσεις του Θεόδωρου

Λεμπέση, εμπνευσμένες από κείμενα κορυφαίων λογοτεχνών, Ελλήνων (Σοφοκλής,

Ευριπίδης ) και ξένων (Shakespeare, Lorca, Baricco, Williams, Chekhov).


ΑΤΤΙΚΗΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας

ΣΑΒ. 9-8-2014  Συνδιοργάνωση με το Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας μουσική εκδήλωση των Δημήτρη Βασιλάκη (σαξόφωνα /φωνητικά ), Μαρίας Χριστίνας (ηλεκτρική άρπα) και Αλεξάνδρου Δράκου Κτιστάκη (κρουστά), που θα περιλαμβάνει συνθέσεις αφιερωμένες στο φεγγάρι, κλασικά κομμάτια της τζαζ, ethnic, αποσπάσματα από κλασικά έγρα και καινούργιο υλικό.


ΑΤΤΙΚΗΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας

Το Μουσείο Βραυρώνας θα παραμείνει ανοικτό  μία (1) ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης.


ΑΤΤΙΚΗΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπιείου

Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοικτός για το κοινό έως 24.00


ΑΤΤΙΚΗΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας -Μεγάλα Προπύλαια

Συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα


ΑΤΤΙΚΗΣ

Κάστρο Χώρας Κυθήρων

Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοικτός για το κοινό έως 24.00


ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αύλειος Χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά

Θεατρική παράσταση-  Λυρικό δράμα “Προμηθέας Δεσμώτης”


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας  (20:00-24.00)

Περιοδική Έκθεση   ”Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας” 20/6/2014 -30/9/2014  ”Ανοικτό Εργαστήριο Γλυπτικής” από το Καλλιτεχνικό Στέκι  ”Μουσική Βραδιά στον πεζόδρομο ανάμεσα στο Μπενάκειο Κτίριο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας σε συνεργασία με το” Καλλιτεχνικό Στέκι”


ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Ακοβίτικων

Περιήγηση στον Αρχαιολογικό χώρο Ακοβίτικων  σε συνεργασία με την ομάδα “ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ” (9-8-2014 και ώρα 19:00)


ΗΛΕΙΑΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 9.00μμ.έως 1.00μμ


ΗΛΕΙΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 8.00μμ.έως 11.00μμ


ΗΛΕΙΑΣ

Μουσείο Ολυμπίας (Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας)

Μουσική Εκδήλωση αφιέρωμα στο Δήμο Μούτση από το Μουσικό Σύνολο “Χρώματα της Ήλιδος” υπό την διεύθυνση του μουσικού Γ. Γκιτζίρη, έναρξη 9.00μμ.


ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κάστρο Καλαμάτας

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό


ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά

Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης


ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Διρού και η κεντρική είσοδος των Σπηλαίων Διρού

Οι χώροι θα παραμείνουν ανοικτοί για το κοινό


ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της τοπικής κοινότητας Αγόριανης της Π.Ε. Πελλάνας του Δήμου Σπάρτης

11-8-2014  Αρχαιολογική Ημερίδα με θέμα το αρχαιολογικό έργο της Ε΄ ΕΠΚΑ στην επαρχία Λακεδαίμονος


ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τριπόλεως

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό


ΑΧΑΪΑΣ

Κάστρο Πάτρας

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό


ΑΧΑΪΑΣ

Κάστρο Χλεμούτσι

Μουσική Εκδήλωση από τη Φιλαρμονική Λεχαινών  του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης


ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΓΑΙΟΥ

ΣΑΜΟΥ-ΙΚΑΡΙΑΣ

Άγιος Κήρυκος, στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου

Από 21:00-24:00. Θα ακούγονται απαγγελίες και  μελοποιημένα ποιήματα του Οδ. Ελύτη


ΣΑΜΟΥ-ΙΚΑΡΙΑΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου

21:00. Μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη από τη νεανική χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου «ο Λυκούργος» υπό τη διεύθυνση του Γ. Κουμαραδιού


ΣΑΜΟΥ-ΙΚΑΡΙΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος

Ανοικτό από 21:00-24:00. Θα ακούγονται απαγελλίες και μελοποιημένα ποιήματα του Οδ. Ελύτη


ΣΑΜΟΥ-ΙΚΑΡΙΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου

Ανοικτό από 21:00-24:00. Θα ακούγονται απαγελλίες και μελοποιημένα ποιήματα του Οδ. Ελύτη


ΛΗΜΝΟΥ

Προϊστορικός Οικισμός Πολιόχνης Λήμνου

Μουσική Εκδήλωση με τίτλο: “Με την Πανσέληνο στην Πολιόχνη”


ΛΕΣΒΟΥ

Νέο Αρχαιολογκό Μουσείο Μυτιλήνης

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό


ΛΕΣΒΟΥ

Προϊστορικός Οικισμός Θερμής Λέσβου

Μουσική Εκδήλωση


ΧΙΟΥ

Αρχαιολογικός Χώρος Εμπορειού  Χίου

Ξενάγηση επισκεπτών με μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Σύλλογο Καλαμωτουσίων Αττικής “Αξάνεμος” και τη συνδρομή του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου.


ΒΟΡ. ΑΙΓΑΙΟΥ

Αρχαιολογικός Χώρος Αρχοντικιού Ψαρών

Ξενάγηση επισκεπτών με μουσική εκδήλωση -αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη και Μάνο Χατζηδάκη σε συνεργασία με το Δήμο Ψαρών


ΛΕΣΒΟΥ


Αρχαιολογικός Χώρος Ιερού του Μέσσου Λέσβου

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό


ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΡΟΔΟΥ

Πάτμος Αρχοντικό Νικολαϊδη

Μουσική Εκδήλωση


ΡΟΔΟΥ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου

Συναυλία της μαθητικής ορχήστρας “Ξένη Έμνερ”


ΡΟΔΟΥ

Αρχαιολογικός Χώρος της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Χριστού της Ιερουσαλήμ

Ο Δήμος Καλυμνίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Ιεροψαλτών Καλύμνου και το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Άγιος Νικόλαος» θα διοργανώσει μουσική εκδήλωση


ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ

Κάστρο Αντιπάρου

21:00. «Βέγας, ο πολιούχος των Ερώτων». Εκδήλωση από το θεατρικό εργαστήριο της ΚΕΔΑ και τη θεατρική ομάδα Αντιπάρου. Συνδιοργάνωση με το Δήμο Αντιπάρου.


ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΙΟΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου

Ανοικτό από 21:00-24:00. Θα ακούγονται απαγγελίες και μελοποιημένα ποιήματα του Οδ. Ελύτη


ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΚΕΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας

21:00. Αφιέρωμα στον Οδ. Ελύτη. Μουσική εκδήλωση με τους μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Κέας. Συνδιοργάνωση με το Δήμο Κέας και το  Σύλλογο «Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας». Κεράσματα από τους: Γιάννης Βρέτταρος – «Το Στέκι», Δ. Δεμέναγας


ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΚΙΜΩΛΟΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου

Ανοικτό από 21:00-24:00. Θα ακούγονται απαγγελίες και μελοποιημένα ποιήματα του Οδ. Ελύτη


ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΚΥΘΝΟΣ

Αρχαιολογική Συλλογή Κύθνου

Ανοικτή από 21:00-24:00. Φωτογραφική έκθεση με θέμα “Κύθνος. Ίχνη προγόνων”. Ντόπια κεράσματα. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κύθνου.


ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΜΗΛΟΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

21:00. “Μες στου Αιγαίου τα νησιά με τον Οδυσσέα Ελύτη”:

Οι μαθητές της μουσικής σχολής του Πολιτιστικού Συλλόγου “Μηλίων Τέχνες” θα παρουσιάσουν τραγούδια από ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο και το μουσικό σχήμα Fuga Pertpetua μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη


ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΜΥΚΟΝΟΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

21:00. Η Μικτή Χορωδία της Μουσικής Σχολής Δημήτρη Φίννις θα παρουσιάσει το Άξιον Εστί

Συνδιοργάνωση και μικρό κέρασμα: Ένωση Φίλων Δήλου-Ρήνειας και Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου


ΚΥΛΑΔΩΝ, ΝΑΞΟΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Υρίων

21:00. Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη . Ποίηση και πεζά κείμενα του Οδυσσέα Ελύτη με κινησιολογική απαγγελία από τη Ναξία ηθοποιό Αναστασία Μαρματάκη καθώς και μελοποιημένοι στίχοι του Ελύτη με μουσική κάλυψη. Συνδιοργάνωση με τον ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. Νάξου & Μικρών Κυκλάδων


ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΠΑΡΟΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

21:00. Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον Οδ. Ελύτη, με τους Μιχάλη Χατζή (βαρύτονο) και

Μαρουλία Κοντού (πιάνο). Συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου


ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου

Ανοικτό από 21:00-24:00. Θα ακούγονται απαγελλίες και μελοποιημένα ποιήματα του Οδ. Ελύτη


ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΣΙΦΝΟΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου

Ανοικτό από 21:00-24:00. Θα ακούγονται απαγγελίες και μελοποιημένα ποιήματα του Οδ. Ελύτη


ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΣΥΡΟΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου

Ανοικτό από 21:00-24:00. Θα ακούγονται απαγγελίες και μελοποιημένα ποιήματα του Οδ. Ελύτη


ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΤΗΝΟΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Κιονίων

Ανοικτός από 21:00-24:00. Θα ακούγονται μελοποιημένα ποιήματα του Οδ. Ελύτη


ΚΡΗΤΗΣ

ΧΑΝΙΩΝ

Αρχαιολογικός Χώρος Απτέρας

Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων μουσική εκδήλωση με τίτλο “Νότες Μουσών και Σειρήνων”.


ΧΑΝΙΩΝ

Αρχαιολογικός Χώρος Ρόκκας

Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, “μουσική  εκδήλωση με τίτλο : “Του φεγγαριού, του φαραγγιού του Αυγούστου”. Συναυλία της ορχήστρας  εγχόρδων ΑΣΟΝΙΕΤΑ, μαζί με την Αγγελική Καθαρίου ως μεσόφωνο και το Χρήστο Ζερμπίνο στο Ακορντεόν, υπό τη δ/νση του Παύλου Σεργίου


ΡΕΘΥΜΝΟ

Αρχαιολογικός χώρος Αποδούλου

9-8-2014   Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και με τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Αποδούλου.  Μουσική βραδιά


ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Παράσταση θεάτρου ” Ο Στρατής ο Θαλασσινός και ένα μικρό ναυάγιο” σε ποίηση  Γεωργίου  Σεφέρη


ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ανάκτορο Kνωσού

Φεγγαροβραδιά στην Κνωσό.Οι επισκέψιμοι χώροι του ανακτόρου θα παραμείνουν ανοικτοί για το κοινό εώς τη 1.00


ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αρχαιολογικός Χώρος Γόρτυνας

Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοικτός για το κοινό έως τη 01.00


ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αρχαιολογικός Χώρος Τυλίσου

Μουσική Βραδιά τζαζ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό  Σύλλογο Τυλίσου


ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ανάκτορο Φαιστού

Φεγγαροβραδιά στην Φαιστό. Θα παραμείνει ανοικτός στο κοινό έως τη 1.00 ο χώρος υποδοχής πάνω από το ανάκτορο.


ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Αρχαιολογικός χώρος Λατούς στην Αγορά της αρχαίας πόλης

Σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου μουσική εκδήλωση με τίτλο ” Ταξιδεύοντας με το αυγουστιάτικο φεγγάρι  στη Μεσόγειο του Γκρέκο”.

Πηγή

Ποιες τροφές προκαλούν κυτταρίτιδα

$
0
0
Δείτε 5 τροφές που αποτελούν σύμμαχο της κυτταρίτιδας και που οφείλουμε να αποφεύγουμε αν θέλουμε να εμποδίσουμε την εμφάνισή της.










Αλμυρές και λιπαρές τροφές

‘Οταν αγοράζετε κρέας επιλέξτε να είναι χωρίς λίπος. Καλύτερα να τρώτε άσπρο κρέας. Αποφύγετε τις λιπαρές, τηγανιτές και κονσερβαρισμένες τροφές, που περιέχουν πολύ αλάτι. Η τροφή κατακρατά υγρά στον οργανισμό και ευνοεί την ανάπτυξη κυτταρίτιδας. Απαγορευμένες τροφές είναι τα τσιπς, τα αλμυρά σνακ, το λιπαρό κόκκινο κρέας, τα λουκάνικα, το βούτυρο, η μαργαρίνη και το πρόβειο τυρί με υψηλά λιπαρά. ‘Οταν προετοιμάζετε το φαγητό αντικαταστήστε το αλάτι με μυρωδικά, όπως ρίγανη, βασιλικό, δεντρολίβανο και θυμάρι. Θα δώσουν στο φαγητό ιδιαίτερη γεύση. Να τρώτε περισσότερα βραστά ή στον ατμό φαγητά, με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.


Ζάχαρη

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης ανεβάζουν την ινσουλίνη, που ενεργοποιεί τη δημιουργία λιπώδους ιστού. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων τροφών που είναι πλούσιες σε ζάχαρη προκαλεί τη σύνδεση των σακχάρων με τις πρωτεΐνες και αυτό εξασθενεί την επίδραση της πρωτεΐνης και προκαλεί φλεγμονή. ‘Ετσι εμφανίζεται κυτταρίτιδα. Στην κατηγορία περιλαμβάνονται τα κέικ, τα μπισκότα, οι σοκολάτες και τα γλυκά σνακ.


Αλκοόλ

Το αλκοόλ περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα με τις απαγορευμένες τροφές λόγω του υψηλού περιεχομένου σε θερμίδες και τοξίνες. Επιπλέον αυξάνει τη βλάβη των μυϊκών και δερματικών κυττάρων. Μειώνει τη θετική επίδραση της βιταμίνης C, του ασβεστίου και του ψευδαργύρου στον οργανισμό, δηλαδή μειώνει την επίδραση της διάσπασης των λιπαρών σε λιπαρά οξέα.


Γρήγορο φαγητό

Η συγκεκριμένη τροφή είναι ο καλύτερος φίλος της κυτταρίτιδας, επειδή περιέχει πρόσθετα κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Η τακτική κατανάλωση γρήγορων φαγητών προκαλεί χάος στον οργανισμό και σταδιακά συσσωρεύονται βλαβερά συστατικά κάτω από το δέρμα. ‘Οσο περισσότερο γρήγορο φαγητό τρώτε τόσο πιο ορατή θα είναι η κυτταρίτιδα, από την οποία θέλετε να απαλλαγείτε.


Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτά περιλαμβάνουν τις κονσέρβες, τις σάλτσες ζυμαρικών, τα λουκάνικα, το παγωτό, τους χυμούς, τα σνακ και τα μπισκότα. Επίσης πρέπει να προσέχετε το ψωμί και το αλεύρι.


Αλεξίπτωτο πλαγιάς

$
0
0
Το αλεξίπτωτο πλαγιάς αποτελεί την νεώτερη και απλούστερη μορφή ατομικής ανεμοπορίας. Είναι η ανεμοπορία τσέπης. Χρειάζεται ένα σακίδιο μικρού βάρους, μια πλαγιά βουνού με μικρή κλίση εδάφους για την απογείωσή μας και λίγες ημέρες εκπαίδευσης για να βρεθούμε στον αέρα, εκπληρώνοντας το όνειρο του Ίκαρου. 




Ο δρόμος για την πλήρη κατάκτηση του αθλήματος είναι μακρύς και προσφέρει ικανοποίηση σε όλα τα στάδια του. Oι φίλοι πιλότοι ανεμοπτέρων είδαν με δυσπιστία να εξαπλώνεται πρώτα το αιωρόπτερο και μετά το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Ο λόγος της εξάπλωσης αυτής είναι η απλότητα των χειρισμών, η ευκολία μεταφοράς και το χαμηλό κόστος αγοράς. Συνέβαλε σημαντικά και η μοναδική “απ’ευθείας” επαφή με τον αέρα, κάτι που τα άλλα μέσα δεν προσφέρουν σε ανάλογο βαθμό. Σήμερα έχει συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό αθλητών από τα συγγενή αεραθλήματα, όπως το ανεμόπτερο, το αιωρόπτερο και το swift. 

Χιλιάδες άνθρωποι ασχολούνται με το άθλημα αυτό. Οι πλαγιές των βουνών δεν είναι πια άδειες. Πολύχρωμες πτητικές συσκευές και ξεχωριστοί άνθρωποι, δίνουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα. Είναι ένα άθλημα για όλες τις εποχές του χρόνου, για άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Θεωρείται βέβαια σε προχωρημένο στάδιο, άθλημα για ενηλίκους αν και σήμερα οι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους αλεξίπτωτα για έφηβους και παιδιά. Ίσως είναι σωστότερο να πούμε ότι είναι ένα άθλημα για συνετούς και σκεπτόμενους ανθρώπους.

Καλός αεραθλητής είναι αυτός που προβλέπει την κατάσταση που θα βρεθεί σε λίγο και έχει λάβει τα μέτρα του. Είναι συνοπτικά:

  • Γνώστης της θεωρίας
  • Πετάει πολύ και
  • Προνοεί


Τι χρειάζεται για να ασχοληθεί κάποιος με αυτό το άθλημα;

Είναι σημαντικό να βρείτε μία σχολή με πτυχιούχο εκπαιδευτή και τα πράγματα θα γίνουν απλά. Γίνετε μέλη μίας λέσχης αεραθλητισμού η μιας εγκεκριμένης σχολής και ξεκινήστε σωστά, δίπλα σε έναν έμπειρο εκπαιδευτή. Ποτέ μην εμπιστευτείτε κάποιον που δεν έχει την εμπειρία της εκπαίδευσης έστω και εάν πετά άριστα και ασφαλώς ποτέ μην προσπαθήσετε να μάθετε μόνοι σας. Ο εκπαιδευόμενος πιλότος πρέπει να έχει κατάλληλη ενδυμασία για τις καιρικές συνθήκες της εποχής, μποτάκια ορειβασίας και ελαφρά γάντια. Το πτητικό εξοπλισμό τον παρέχει η σχολή εκπαίδευσης. Ο σάκος που περιέχει το κράνος, την ζώνη και το αλεξίπτωτο πλαγιάς, είναι βάρους 10-15 κιλών. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας μην διστάσετε να το συζητήσετε με τον εκπαιδευτή σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται κάποιος κάτι πέρα από μια κανονική φυσική κατάσταση. Μία προληπτική ιατρική εξέταση είναι χρήσιμη και απαραίτητη στους ανθρώπους που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Ένα χρήσιμο προσόν είναι να γνωρίζετε οδήγηση αυτοκινήτου, διότι όταν θα βρεθείτε στο βουνό θα καταλάβετε ότι μπορείτε να κατεβάσετε το αυτοκίνητο από τον χώρο απογείωσης και να περισυλλέξετε κάποιον πιλότο, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο πολύτιμη βοήθεια σε ανθρώπους που θα βοηθήσουν εσάς την επόμενη φορά. Η πρώτη σας επαφή με το άθλημα, μπορεί να γίνει με πτήση διπλού αλεξίπτωτου από έμπειρο πιλότο, ο οποίος καλύτερα να είναι ο εκπαιδευτής σας. Η εμπειρία που αποκτά κάποιος με αυτό το τρόπο, τον βοήθα αργότερα στην δική του πρώτη πτήση. Οι νέοι πιλότοι συνήθως θέλουν να γνωρίσουν την εμπειρία της πτήσης με αυτό το δημοφιλές μέσον και να αποφασίσουν στην συνέχεια εάν θα παραμείνουν στον χώρο. Η ασχολία με το άθλημα αυτό απαιτεί να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωή μας στο βουνό. Για κάποιους είναι φυσικό και για άλλους όχι. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα είναι μια θετική εμπειρία στην ζωή σας. Δοκιμάστε.


Ποιοί άνθρωποι ασχολούνται με το άθλημα αυτό;

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τύπος που να χαρακτηρίζει τους πιλότους αλεξίπτωτου πλαγιάς. Η αγάπη για τον αέρα, για την ελευθερία που σου προσφέρει, η ζωή κοντά στην φύση και ίσως μία αναζήτηση για έντονα ενδιαφέροντα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον συνδετικό μας κρίκο. Όταν ήθελα να εντυπωσιάσω μία παρέα πέντε πιλότων, τους είπα ότι έχω τρέξει σε μαραθώνιο. Τελικά μας εντυπωσίασε ο ένας από τους πέντε που δεν είχε τρέξει. Είναι υπερβολικό και σίγουρα ήταν μια σύμπτωση. Άλλωστε δεν χρειαζόμαστε ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος χωρίς προβλήματα υγείας μπορεί να τα καταφέρει περίφημα. Γενικά ο κόσμος της πλαγιάς, έχει αρκετό ενδιαφέρον και θα διαμορφώσετε τη δική σας γνώμη, σύντομα.


Υπάρχει κίνδυνος στο άθλημα αυτό;

Το ερώτημα αυτό είναι το πρώτο, το οποίο δεχόμαστε όταν αναφερόμαστε στο άθλημά μας. Κατά την γνώμη μου η ερώτηση γίνεται για έναν λόγο. Ο ερωτών θέλει να επιβεβαιώσουμε την δική του γνώμη. Είναι σύνηθες να μην μπορούμε να τον πείσουμε εάν δεν έχει αυτή το ενδιαφέρον. Εκτός και εάν πετάξει μαζί μας σε διπλό αλεξίπτωτο η έχει την διάθεση να γνωρίσει το άθλημα από κοντά. Είναι όμως ακριβές αυτό που συνήθως λέμε στους φίλους μας, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος?Σίγουρα πρέπει να εκπαιδευτούμε σωστά και να αποκτήσουμε ανεμοπορική συνείδηση και νοοτροπία ώστε να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Ένα παιδί πρέπει να εκπαιδευτή ώστε να κατεβαίνει με ασφάλεια τις σκάλες, ασφαλώς το ίδιο ισχύει και στο άθλημα μας. Βρισκόμαστε στην φύση και πετάμε στον αέρα, περιβάλλον που ίσως δεν μας είναι οικείο και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό. 

Πρέπει να θέλουμε να μειώσουμε και να εξαφανίσουμε τους όποιους κινδύνους. Πρέπει να θέλουμε το αλεξίπτωτο πλαγιάς να είναι ένα άθλημα αναψυχής και διασκέδασης. Τότε ναι είναι σωστό να λέμε ότι είναι ένα σύνηθες άθλημα που εκτελείται στο βουνό, που δεν εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους. Η ασφάλεια που παρέχει στους αθλητές που ασχολούνται με αυτό είναι υψηλή και δεν απέχει από αυτή που έχουν αντίστοιχα αθλήματα που εκτελούνται στο βουνό. 

Μπορούμε και πετάμε με ασφάλεια συνεχώς. Δεν υπάρχουν συνθήκες που να μην γνωρίζουμε ότι είναι ακατάλληλες για πτήση, δεν υπάρχουν απρόβλεπτα γεγονότα, αλλά μόνον στον πιλότο που τηρεί την θεωρία και έχει την εμπειρία να την εφαρμόζει. Υπάρχουν όμως και αθλητές που επιζητούν την βελτίωσή τους κινούμενοι στα όρια της ασφάλειάς τους. Αυτό αφορά τους ίδιους και δεν αφορά όποιους από εμάς θέλουμε να πετάμε για ευχαρίστηση, πράγμα που προσφέρει πλουσιοπάροχα το άθλημα. Σε όλα τα ατυχήματα που συμβαίνουν, η κύρια αιτία είναι ο ανθρώπινος παράγων. Ο εκπαιδευτής είναι το πρόσωπο που θα σας διασφαλίσει, στα πρώτα βήματα σας.





Ποιά είναι η ανταμοιβή για τον χρόνο που αφιερώσαμε στην εκπαίδευση;

Η επαφή με τον αέρα είναι συγκλονιστική. Η αίσθηση να μπορεί να πετά ελεύθερος, όπου πετούν τα πούλια είναι εκπληκτική. Η οπτική γωνία της γης από ψηλά μαγευτική. Μια άλλη διάσταση της ανθρώπινης κίνησης, που γίνεται πραγματικότητα με έναν τόσο εύκολο και πρακτικό τρόπο. Μια άλλη εντυπωσιακή άποψη της φύσης, οι εκδρομές, οι καινούργιες γνωριμίες και το δέσιμο των ανθρώπων με τα ίδια ενδιαφέροντα, είναι πρόκληση για κάθε νέο πιλότο. Την πρώτη σας πτήση θα την θυμάστε πάντα, όσα χρόνια και εάν περάσουν. Όλοι θυμόμαστε την νέα μορφή κίνησης που γνωρίσαμε, πετώντας. Μη διστάζετε. Απλά ξεκινήστε. Μάθετε να πετάτε σωστά και το άθλημα αυτό θα σας χαρίσει μεγάλες χαρές.


Η ονομασία

 Η λέξη “Parapente” προέρχεται από σύντμηση των λέξεων ‘’Parachute de pente ‘’, είναι γαλλική και σημαίνει “αλεξίπτωτο πλαγιάς”. Όμοια ονομάζεται στα ισπανικά, parapendio, στα ιταλικά και gleitchirm στα γερμανικά. Το αλεξίπτωτο πλαγιάς έχει μια αεροδυναμική πτέρυγα η οποία επιτρέπει την ανεμοπορία και δεν έχει σχέση με την ελεύθερη πτώση [parachuting] το οποίο συγκρατεί την πτώση. Με το αλεξίπτωτο πλαγιάς πετάμε, δεν πέφτουμε. Οι κυνηγοί της αδρεναλίνης θα απογοητευτούν. Δεν υπάρχει παρά σε προχωρημένες πτήσεις και όταν το επιθυμεί ο ίδιος ο πιλότος. Ορθότερες ονομασίες για το αεράθλημα μας θα ήταν αλεξίπτερο πλαγιάς η και ανεμόπτερο πλαγιάς. Η λέξη “Parapente” προέρχεται από σύντμηση των λέξεων ‘’Parachute de pente ‘’, είναι γαλλική και σημαίνει “αλεξίπτωτο πλαγιάς”. Όμοια ονομάζεται στα ισπανικά, parapendio στα ιταλικά και gleitchirm στα γερμανικά.


Είναι άθλημα για γυναίκες;

Το άθλημα είναι προσιτό φυσικά σε όλους, είτε είναι άντρες είτε γυναίκες. Εν τούτοις η παρουσία των γυναικών στο χώρο είναι μικρότερη σε αριθμό από αυτή των ανδρών. Η επιβλητική εμφάνιση των αρσενικών πιλότων δρα ανασταλτικά, κάποιες φορές, για τις γυναίκες. Πολλές εντυπωσιάζονται αλλά λίγες τολμούν να μπουν στη φάση της εκπαίδευσης, φοβούμενες ίσως κάποιες δυσκολίες. Βέβαια στην πορεία πραγματοποιούν αξιόλογες πτήσεις με καλές επιδόσεις. Οι περισσότερες γυναίκες, σύντροφοι ή φίλοι πιλότων αλεξίπτωτου πλαγιάς, περνούν την πρώτη γεύση πετώντας σαν επιβάτες με διπλό αλεξίπτωτο όπου βέβαια η απόλαυση της πτήσης και ο ενθουσιασμός είναι έντονα. Η εκπαίδευση απαιτεί μικρή σχετικά μυϊκή δύναμη, στα φυσιολογικά επίπεδα. Ας μη θεωρείται λοιπόν αυτό λόγος αναστολής της εκμάθησης. Η επαφή με την φύση και η εκτόνωση των πιέσεων, που δέχεται ο άνθρωπος στην καθημερινή ζωή των πόλεων, είναι κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη. Μία καλή πτήση μας δίνει χαρά και πληρότητα. Οι ασχολίες της καθημερινής ζωής είναι πολλές και εμποδίζουν μία γυναίκα να βρίσκεται πολλές ώρες στο βουνό, είτε για εκπαίδευση, είτε για πτήσεις. Όμως η όρεξη και η θέληση για να πετάξει κάποιος ελεύθερος, σε συνδυασμό με την ικανοποίηση και με την ιδιαιτερότητα που προσφέρει το άθλημα είναι αναμφισβήτητα κίνητρα και για τα δύο φύλλα. H μικρή ιστορία του αθλήματος έχει αξιόλογες γυναικείες παρουσίες. Παγκόσμια ρεκόρ απόστασης έχουν γίνει από γυναίκες. 

Θα ήθελα να επισημάνω κάτι που δεν έχει ίσως επιστημονική εξήγηση. Οι γυναίκες πιλότοι έχουν σαφώς ισχυρότερη αίσθηση και ικανότητα να εντοπίζουν τα θερμικά από τους άνδρες πιλότους. Σε πτήσεις χωρίς την χρήση του βαριομέτρου φαίνεται αυτή η διάφορα. Η παρουσία γυναικών στο χώρο του αλεξίπτωτου πλαγιάς συντελεί στην εξάπλωση του αθλήματος σε όλα τα επίπεδα. Δίνει το χρώμα. Σε τελική ανάλυση, είναι κάτι που όλοι το απολαμβάνουν. Εμπρός λοιπόν κυρίες μου, δώστε περισσότερο το στίγμα σας και γεμίστε τον αέρα όχι μόνον με το άρωμά σας αλλά με τις πτέρυγές σας εν πτήση. Ρωτήστε αυτές που πετούν και ευχαριστιούνται τον ελεύθερο χρόνο τους.


Ναυτική ορολογία

$
0
0
Μάϊνα, πάρε μέσα την πρυμάτσα και βίρα την άγκυρα Νικόλα να σαλπάρουμε."Η επικοινωνία στη θάλασσα υπακούει σε δικούς της, ιδιαίτερους κανόνες. Το θαλασσινό λεξικό έχει εμπλουτισθεί με πολλές ξένες λέξεις, Ιταλικής κυρίως προέλευσης. Από την δεκαετία του '50 όμως και μετά, αρχίζουν να εμπλέκονται και Αγγλικές λέξεις, άσχετο αν στην πραγματικότητα οι περισσότερες από αυτές είναι Λατινικής καταγωγής.





Εκταμαλέμε το μήκος τής αλυσσίδας που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, όταν είμαστε αγκυροβολημένοι.

Λέμε ότι είμαστε "απίκο", και όχι κάθετα, όταν αναφερόμαστε στη γωνία τών 90 μοιρών που σχηματίζει η άγκυρα με την επιφάνεια τής θάλασσας.

Φαινόμενος άνεμοςχαρακτηρίζεται ο άνεμος εκείνος που γίνεται αισθητός όταν ταξιδεύουμε με το σκάφος μας. Ο φαινόμενος άνεμος διαφέρει από τον πραγματικό, σε ένταση και διεύθυνση.

Πλώρηή πρώρα (bow ή stem) και όχι μύτη ή μούρη, ονομάζεται το μπροστινό μέρος τού σκάφους.

Ακρόπλωρο ή ακρόπρωρο ονομάζεται το απώτερο άκρο τής πλώρης. Στα παλιά ξύλινα σκάφη υπήρχε εκεί γλυπτή διακοσμητική παράσταση, γυναικείας συνήθως μορφής (γοργόνα). Στα δικά μας σκάφη τη θέση τού ακρόπλωρου παίρνει, όλο και πιο συχνά, η πολυεστερική δελφινιέρα, η οποία χρησιμεύει σαν βατήρας επιβίβασης-αποβίβασης, σε πολλές δε περιπτώσεις φιλοξενεί και τον εργάτη τής άγκυρας.

Πρύμνηή πρύμη (stern) ονομάζεται το πίσω μέρος τού σκάφους όπου αρχίζει η σύγκλιση τών πλευρών του, είτε απ'ευθείας (ψαροκάϊκα, τρεχαντήρια) είτε μέσω τού καθρέφτη στον οποίον τοποθετείται ο κινητήρας, στην περίπτωση τών δικών μας φουσκωτών σκαφών, αλλά και τής συντριπτικής πλειοψηφίας τών ταχυπλόων. Είναι λάθος, συνεπώς, όταν λέμε το πίσω μέρος τού σκάφους ή ο... κώλος του!

Ίσαλοονομάζουμε τη νοητή γραμμή που χαράζουμε στις πλευρές (γάστρα) τού σκάφους στο ύψος όπου αυτές (οι πλευρές) εφάπτονται με την επιφάνεια τής θάλασσας. Ισαλος γραμμή είναι επίσης το ίχνος που αφήνει η θάλασσα στα πλευρά ενός ακίνητου σκάφους.

Έξαλαονομάζονται τα μέρη τού σκάφους που είναι πάνω από την επιφάνεια τής θάλασσας, και ύφαλα αυτά που είναι κάτω από αυτήν.

Γάστραονομάζεται το υποθαλάσσιο τμήμα τού σκάφους. Συνήθως στον όρο αυτό περιλαμβάνεται το σύνολο τού σκαριού, εκτός καταστρώματος και εξοπλισμού.

Καρίναή καρένα λέμε το κατώτατο μέρος τού σκάφους που είναι βυθισμένο στο νερό.

Παρατροπίδιακαι όχι παρεκτροπίδια, όπως λανθασμένα λένε κάποιοι ιδιοκτήτες φουσκωτών σκαφών, ονομάζονται οι εκατέρωθεν τής τρόπιδας (καρίνας) διαμήκεις πολυεστερικές προεξοχές.

Κουβέρταή κατάστρωμα ονομάζεται το δάπεδο που καλύπτει εξωτερικά το σκαρί τού σκάφους.

Σκαρίαποκαλούμε το σύνολο τών κατασκευών που αποτελούν το σώμα οποιουδήποτε πλοίου ή σκάφους.

Κουπαστή ονομάζουμε το ανώτερο ύψος τών πλευρών ενός σκάφους.

Κύτοςείναι ο χώρος ανάμεσα στο κατάστρωμα και τα ύφαλα τού σκάφους. Γενικότερα, είναι ο εσωτερικός χώρος τού σκάφους που προορίζεται για την φόρτωση.

Λαγουδέραή διάκι, στα δικά μας τουλάχιστον συμβατικά φουσκωτά, λέμε τη λαβή με την οποία στρίβει ο εξωλέμβιος κινητήρας. Στα r.i.b.'s που διαθέτουν κονσόλα οδήγησης, η λαγουδέρα έχει αντικατασταθεί από το τιμόνι.

Σεντίναείναι το κάτω μέρος τού σκάφους, όπου συνήθως συγκεντρώνονται τα νερά.

Σκαρμόςείναι μια καβίλια η οποία τοποθετείται πάνω στην κουπαστή ενός συμβατικού κατά κανόνα φουσκωτού σκάφους (στο επάνω μέρος τού αεροθαλάμου), στην οποία στερεώνεται το κουπί για την κωπηλασία.

Ταμπούκιαονομάζουμε συνήθως τούς αποθηκευτικούς χώρους τού σκάφους μας (τα γνωστά αμπάρια τών εμπορικών πλοίων), και όχι ντουλάπια.

Κοτσανέλαονομάζονται οι μεταλλικές δέστρες, που ενσωματώνονται στις κουπαστές τού σκάφους, κυρίως στην πρύμνη και στην πλώρη, για το δέσιμο κατά την αγκυροβολία ή το ρεμετζάρισμα.

Ο χώρος (φρεάτιο) που βρίσκεται στο απώτερο άκρο τής πλώρης ενός σκάφους φιλοξενεί συνήθως την άγκυρα και τα αγκυρόσχοινα. Ο χώρος αυτός ονομάζεται στρίτσο.

Φρακτή, διάφραγμα ή κοινώς μπουλμές (bulkhead) λέγεται το κάθε πολυεστερικό χώρισμα, είτε στο κύτος είτε στα επί μέρους διαμερίσματα ενός σκάφους (εσωτερικά ή υπερκατασκευών).

Το τμήμα τού σκάφους, το οποίο μοιάζει να είναι η προέκταση τής πρύμνης πίσω από τον καθρέφτη, και το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται σαν βατήρας για το μπάνιο στη θάλασσα ή για την αποβίβαση και επιβίβαση τών επιβαινόντων, ονομάζεται πασαρέλα.

Λέμε "καβατζάρω"όταν περνάμε ένα ακρωτήριο, και όχι παρακάμπτω ή στρίβω.

Λέμε σκαντζάρωή κάνω σκάντζα, όταν μετακινώ το σκάφος μου για να καταλάβω μια καλύτερη θέση στη μαρίνα ή στο λιμάνι.

Πρυμάτσαονομάζουμε το σχοινί τής πρύμνης, το οποίο δένουμε στην μπίντα τού λιμανιού για να σταθεροποιήσουμε το σκάφος κατά την αγκυροβολία.

Οταν θέλουμε να πούμε "σφίγγω πολύ"ένα σχοινί, λέμε "φερμάρω ή καργάρω"ένα σχοινί.

Λέμε "όρτσα"και εννοούμε κόντρα στη φορά τού ανέμου.

Λέμε "άφησε μπόσικα", και εννοούμε "άφησε χαλαρό"το σχοινί με το οποίο δένεις το σκάφος.

Λέμε "αμόλα", όταν θέλουμε να δώσουμε το πρόσταγμα "άφησε, ελευθέρωσε".

Λέμε "μανουβράρω το σκάφος", όταν κάνω κινήσεις για να προσεγγίσω κάπου ή να αποφύγω κάτι.

Το εφεδρικό σχοινί, εργαλείο ή ανταλλακτικό που έχουμε στο σκάφος ονομάζεται ρεσπέτο.

Λέμε ότι το σκάφος μας μποτζάρει (μπότζι) όταν παρατηρείται το φαινόμενο τού διατοιχισμού. Διατοιχισμός είναι η ταλάντωση τού σκάφους περί τον διαμήκη άξονά του. Είναι δηλαδή οι κλίσεις που παίρνει το σκάφος, προς την μία ή την άλλη πλευρά, είτε κατά την διάρκεια τού πλου, είτε όταν είναι αγκυροβολημένο.

Λέμε "αβαράρω"και εννοούμε σπρώχνω κάτι να απομακρυνθεί. Αβαράρω το σκάφος στην προκειμένη περίπτωση.

Μερικές ακόμη σκόρπιες λέξεις από το θαλασσινό γλωσσάρι : 

  • Αβαρία (Ιταλική avaria) = Ζημιά. 
  • Αβέρτα (Ιταλική averto) = Ανοικτά, ελεύθερα, απεριόριστα. 
  • Αγαντάρω-αγάντα (Ενετική agguantare) = Κρατώ καλά, αντέχω. 
  • Αριβάρω (Ιταλική arivare) = Καταπλέω σε λιμάνι, φθάνω.
  • Βάρδα (Ενετική bardar - Βάρδας στρατηγός Βυζαντίου) = Παραμέρισε.
  • Βερίνα (βερινιάζω) = Το στρίψιμο τού σχοινιού, το μπέρδεμα (στρίβω, μπερδεύω). 
  • Κοτσάρω = Κρεμώ, συνδέω.
  • Κουμπάσο (Ιταλική compasso) = Ναυτικός διαβήτης για τον υπολογισμό τής απόστασης πάνω στο ναυτικό χάρτη.
  • Κροσάρω (Αγγλική cross) = Διασχίζω, διασταυρώνομαι.
  • Μαρέα (Ιταλική marea) = Παλίρροια.
  • Μάσκα (Ιταλική masca) = Η παρειά τής πλώρης, το μάγουλο.
  • Μπαρούμα (Ιταλική baroma) = Σχοινί λεπτότερο τής γούμενας.
  • Μπατάρω (Ιταλική battere) = Ανατρέπω-ομαι.
  • Μπίντα (Ιταλική bitta) = Η δέστρα.
  • Μπόσικο (Τουρκική bosic) = Χαλαρό.
  • Μπούκα (Ιταλική buca) = Στόμιο λιμανιού.
  • Μπούσουλας (Ιταλική bussola) = Η πυξίδα. 
  • Νιτσεράδα (Ιταλική incerata) = Αδιάβροχο ρούχο από μουσαμά.
  • Ντόκος (Αγγλική dock) = Προβλήτας πρόσδεσης τού σκάφους μέσα σε λιμάνι.
  • Πρόσω = Κίνηση τού σκάφους προς τα εμπρός.
  • Ανάποδα = Κίνηση τού σκάφους προς τα πίσω.
  • Ραπόρτο (Ιταλική raporto) = Μήνυμα.
  • Ρεγουλάρω (Ιταλική regolare) = Ρυθμίζω λεπτομερώς ένα μηχάνημα ή μια συσκευή.
  • Ρίφια (Αγγλική reefs) = Σκόπελοι και ύφαλοι.
  • Ρέλια (Αγγλική rail) = Προστατευτικά κάγκελα.
  • Σκουλάρω (Ιταλική scolare) = Αδειάζω τα νερά τής θάλασσας.
  • Σπατσάρω (Ιταλική spazzare) = Τελειώνω, ξεμπερδεύω.
  • Τζιφάρι (Αραβική ziffar) = Αντλία αναρρόφησης, σιφώνι.


Υπάρχει χημεία ανάμεσά μας;

$
0
0
Άραγε οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να εμπιστεύονται την όσφρησή τους για την επιλογή του ερωτικού τους συντρόφου; Τα πτηνά και τα έντομα (π.χ. οι μέλισσες), όπως και πολλά θηλαστικά, είναι βέβαιο πως το κάνουν. Γιατί οι άνθρωποι να αποτελούν εξαίρεση;




Ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός επιστημονικών δεδομένων υποδεικνύει πλέον σαφώς ότι, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ζώα, και η δικιά μας «ανώτερη» σεξουαλική συμπεριφορά επηρεάζεται ώς ένα βαθμό από τα χημικά σήματα που εκκρίνουν τα ανθρώπινα σώματα για να τα συλλαμβάνει το οσφρητικό μας σύστημα.

Από καιρό οι ειδικοί υπέθεταν ότι οι οσμές του σώματος μπορεί να είναι φορείς ειδικών χημικών σημάτων που επηρεάζουν τη σωματική μας κατάσταση και την ψυχολογική μας προδιάθεση. Για παράδειγμα, οι φερομόνες επηρεάζουν την ερωτική συμπεριφορά μας καθορίζοντας την έλξη ή την απώθηση που νιώθουμε για τον/την σύντροφό μας!

Τι είναι όμως οι φερομόνες (ή φερορμόνες); O όρος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «φέρειν + ορμόνες», και πρόκειται για χημικούς αγγελιαφόρους που όταν εκκρίνονται από το δέρμα έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν αλλαγές τόσο στη φυσιολογία όσο και στη συμπεριφορά των ατόμων. Ας σημειωθεί ότι οι φερομόνες ασκούν την επιρροή τους χωρίς ο οργανισμός που τις εκκρίνει ή τις συλλαμβάνει να αντιλαμβάνονται συνειδητά την παρουσία ή τη δράση τους.

Επιπλέον, έχει πια επιβεβαιωθεί επαρκώς ότι κάποιες φερομόνες εμπλέκονται άμεσα στον συγχρονισμό του έμμηνου κύκλου ανάμεσα σε γυναίκες που περνούν πολύ χρόνο μαζί, καθώς επίσης ότι μπορούν να μεταβάλουν την ερωτική διάθεση ανδρών και γυναικών. Η απομόνωση, ωστόσο, αυτών των χημικών σημάτων που εκκρίνονται από το ανθρώπινο σώμα και η αποσαφήνιση της λειτουργίας τους είναι μια περίπλοκη εργαστηριακή άσκηση.


Η χημεία της ερωτικής έλξης

Σύμφωνα με μια εντυπωσιακή έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από ένα μήνα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Current Biology», ο διάσημος Κινέζος νευροψυχολόγος Wen Zhou και οι συνεργάτες του κατάφεραν να ρίξουν κάποιο φως στη λειτουργία αυτών των αόρατων ερωτικών αγγελιαφόρων. Καμία από αυτές τις χημικές ουσίες (στεροειδή) δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο άρωμα, όμως το ανθρώπινο οσφρητικό σύστημα μπορεί να τις διακρίνει, χωρίς εμείς να το συνειδητοποιούμε.

Οι Κινέζοι ερευνητές εξέτασαν λεπτομερώς τη δράση δύο γνωστών χημικών ουσιών που βρίσκονται στις ανθρώπινες εκκρίσεις, π.χ. στον ανθρώπινο ιδρώτα. Πρόκειται για την «ανδροσταδιενόνη», που η δράση της σχετίζεται με τους άνδρες, και την «εστατετραενόλη», η οποία δρα αποκλειστικά στις γυναίκες, δύο ουσίες που από ό,τι φαίνεται λειτουργούν ως φερομόνες. Πράγματι, σε όλα τα τεστ τα δύο στεροειδή προκαλούν εντελώς διαφορετικές αντιδράσεις στους άνδρες και στις γυναίκες.

Η ερευνητική ομάδα του Wen Zhou, που από χρόνια μελετά τη λειτουργία της όσφρησης στην Κινεζική Ακαδημία επιστημών, υπέβαλε σε ένα καλά σχεδιασμένο τεστ 96 άτομα (48 γυναίκες και 48 άνδρες), από τα οποία οι μισοί αυτοχαρακτηρίζονταν ως ετεροφυλόφιλοι και οι άλλοι μισοί ως ομοφυλόφιλοι.

Σε κάθε εθελοντή οι ερευνητές έδειχναν στην οθόνη ενός υπολογιστή φιγούρες που προσομοίωναν με κινούμενες τελίτσες διαφορετικά ανθρώπινα σώματα (ανδρικά, γυναικεία και ερμαφρόδιτα), και οι εθελοντές έπρεπε κάθε φορά να πουν αν η φιγούρα αντιστοιχούσε στη μορφή άνδρα ή γυναίκας. Κατόπιν, αφού οι ερευνητές κατέγραφαν τις απαντήσεις του κάθε εθελοντή, του παρουσίαζαν στην οθόνη άλλες φιγούρες που συνοδεύονταν από γνωστές αρωματικές ουσίες (π.χ. άρωμα από γαρίφαλο), οι οποίες περιείχαν είτε ανδροσταδιενόνη, είτε εστατετραενόλη, είτε μόνο την αρωματική ουσία.

Έτσι ο Wen Zhou και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι η έκθεση στα δύο στεροειδή επηρέαζε αποφασιστικά τις απαντήσεις των εθελοντών: οι ετερόφυλοι άνδρες όταν μύριζαν εστατετραενόλη είχαν την τάση να αναγνωρίζουν γυναικείες φιγούρες, ενώ οι ετερόφυλες γυναίκες όταν μύριζαν ανδροσταδιενόνη έβλεπαν πάντα τη φιγούρα ενός άνδρα στη οθόνη.

Και οι ομοφυλόφιλοι; Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες ήταν ευαίσθητοι κυρίως στην ανδροσταδιενόνη όπως οι ετερόφυλες γυναίκες, ενώ οι ομοφυλόφιλες ή αμφισεξουαλικές γυναίκες δεν παρουσίαζαν κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία σε ένα από τα δύο στεροειδή. Με άλλα λόγια, τα αποτελέσματα του πειράματος υποδεικνύουν σαφώς ότι οι ανθρώπινοι οργανισμοί όντως χρησιμοποιούν αυτά τα αόρατα χημικά σήματα που σχετίζονται στενά με το βιολογικό φύλο και επηρεάζουν υποσυνείδητα την ερωτική τους ζωή.


Αυτοκτόνησε ερευνητής των «εύκολων» βλαστοκυττάρων

$
0
0
Η έρευνα που αρχικά θεωρήθηκε επανάσταση αποδείχθηκε λίγο μετά ότι ήταν προϊόν εξαπάτησης της επιστημονικής κοινότητας. Όπως φαίνεται ο Yoshiki Sasai δεν άντεξε το βάρος του σκανδάλου στο οποίο συμμετείχε.




Ήταν μια «επαναστατική ανακάλυψη» που σύντομα εξελίχθηκε σε μείζον σκάνδαλο: Οι ερευνητές που ισχυρίστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο ότι ανακάλυψαν μια γρήγορη και εύκολη μέθοδο για την παραγωγή πολυδύναμων βλαστοκυττάρων αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις μελέτες τους όταν διαπιστώθηκε στη συνέχεια ότι η έρευνα αποτελούσε ένα προϊόν εξαπάτησης της επιστημονικής κοινότητας. 

Οι ερευνητές είχαν κάνει σοβαρά λάθη, είχαν οικειοποιηθεί δεδομένα άλλων ερευνών και είχαν προχωρήσει ακόμη και σε... photoshop για να στηρίξουν τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους. Φυσικά η μελέτη τελικά αποσύρθηκε και οι μετέχοντες σε αυτή έγιναν αντικείμενο εξαιρετικά δυσμενών σχολίων από τους συναδέλφους τους σε όλο τον κόσμο. Ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα και πιο συγκεκριμένα ένας από τους επιβλέποντες ο Yoshiki Sasai αυτοκτόνησε. 

Όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της Ιαπωνίας ο επιστήμονας απαγχονίστηκε και η έρευνα που διεξήχθη απέκλεισε την πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας.


Aδύνατο να αποκτήσoυν οι υπολογιστές συνείδηση σύμφωνα με μαθηματικό μοντέλο

$
0
0
Από βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας μέχρι τρελές θεωρίες συνωμοσίας για την εξέλιξη της τεχνολογίας, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούσαμε ότι για τον κίνδυνο υποδούλωσης του Ανθρώπου από τις μηχανές. Αλλά ας δούμε τι λένε και τα (συνήθως) έγκυρα Μαθηματικά.







Ερευνητές του National University of Ireland δημιούργησαν ένα μοντέλο για να εξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας της συνείδησης στον ανθρώπινο εγκέφαλο και κατέληξαν ότι είναι μαθηματικά αδύνατο για έναν υπολογιστή να αποκτήσει επίγνωση και να αρχίσει να σκέφτεται μόνος του (χωρίς να υπάρχει εντολή από κάποιον).

Η έρευνα βασίστηκε σε παλαιότερη θεωρία που υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη συνείδηση δομείται από την ενσωμάτωση της πληροφορίας στον εγκέφαλο, η οποία γίνεται χωρίς να “σπάζει” σε μικρότερα κομμάτια. Για παράδειγμα, όταν ένας άνθρωπος βλέπει ένα πράσινο μήλο δεν καταγράφει την πληροφορία ως “ένα σχήμα + ένα χρώμα”. Αντίθετα, σε μια λογική πύλη υπολογιστή με δύο εισόδους, είναι αδύνατο να γνωρίζεις το αποτέλεσμα εξόδου έχοντας μόνο την πληροφορία από τη μία είσοδο. Έτσι, όμως, υπάρχει απώλεια στην ενσωμάτωση της πληροφορίας.

Όπως εξηγεί ο Phil Maguire,

“Βάζεις 2 bits πληροφορίας και παίρνεις πίσω 1. Εάν ο εγκέφαλος μας λειτουργούσε έτσι, τότε θα είχαμε συνεχή διαρροή πληροφορίας. Επίσης, η επαναλαμβανόμενη ανάκληση αναμνήσεων θα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή τους”

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ενσωματωμένη πληροφορία που γίνεται συνείδηση δεν μπορεί να δεχθεί επεξεργασία. Για παράδειγμα, ένα album με φωτογραφίες στον υπολογιστή είναι μεν αποθηκευμένο, αλλά δεν είναι ενσωματωμένο. Γι΄αυτό μπορούμε εύκολα να τις επεξεργαστούμε. Όμως, όταν δημιουργούνται οι εικόνες-αναμνήσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο, προστίθενται στο “album” με τις προηγούμενες εικόνες-αναμνήσεις και είναι αδύνατο να τις επεξεργαστείς ως ξεχωριστές “σκηνές”.

Εν κατακλείδι, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι απέδειξαν μαθηματικά πως είναι πάνω από τις δυνατότητες μας (τουλάχιστον για την ώρα) να αποκωδικοποιήσουμε το πως ακριβώς ο εγκέφαλος συλλαμβάνει και ενσωματώνει-αφομοιώνει την πληροφορία, επομένως, δεν μπορούμε να δώσουμε και την αντίστοιχη εντολή σε μια μηχανή για να πράξει το ίδιο και να αποκτήσει σταδιακά συνείδηση.

Να επαναλάβουμε ότι η παραπάνω έρευνα στηρίζεται στη θεωρία περί δημιουργίας της ανθρώπινης συνείδησης και ενσωμάτωσης της πληροφορίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν την 1η Μαΐου στο online επιστημονικό περιοδικό ArXiv (βλ. εδώ).


Πρωτοποριακό τσιπ της IBM μιμείται τον εγκέφαλο

$
0
0
Μιμούμενο την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου, το μεγαλύτερο τσιπ που έχει κατασκευάσει ως σήμερα η IBM λειτουργεί με ένα εκατομμύριο «νευρώνες» και 256 εκατομμύρια «συνάψεις». 









Η νέα «νευρομορφική» προσέγγιση, εντελώς διαφορετική από την αρχιτεκτονική των σημερινών επεξεργαστών, θα μπορούσε να δώσει στις μηχανές αισθήσεις όπως οι ανθρώπινες.

Από τι αποτελείται

Το τσιπ TrueNorth της IBM, το οποίο παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «Science», έχει διαστάσεις 3 επί 3 εκατοστά και συγκεντρώνει 5,4 δισεκατομμύρια τρανζίστορ, περισσότερα από κάθε άλλο τσιπ της ΙΒΜ. Η επιστημονική δημοσίευση είναι διαθέσιμη εδώ.

Η κατανάλωση ενέργειας, ένας κρίσιμος παράγοντας για τις μελλοντικές εφαρμογές, είναι θεαματικά χαμηλή, γύρω στα 70 milliwatt. Συγκριτικά, ένας γρήγορος συμβατικός επεξεργαστής θα είχε περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερη κατανάλωση, της τάξης των δεκάδων watt.

To κύκλωμα χωρίζεται σε 4.096 «νευροσυναπτικούς πυρήνες», καθένας από τους οποίους αποτελείται από 256 νευρώνες. Κάθε νευρώνας συνδέεται με 256 διαφορετικούς νευρώνες, δίνοντας στο τσιπ συνολικά 256 εκατομμύρια συνδέσεις, ανάλογες με τις συνάψεις που σχηματίζουν μεταξύ τους οι νευρώνες του εγκεφάλου.

Σε αντίθεση με τους σημερινούς υπολογιστές, στους οποίους ο επεξεργαστής βρίσκεται σε διαφορετική θέση από τη μνήμη, η νέα διάταξη ενοποιεί στενά τον επεξεργαστή με τη μνήμη, όπως τονίζει σε άρθρο τουο Dr. Dharmendra S. Modha της IBM, επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης. Οι διαφορές δεν σταματούν εδώ, αφού το νέο τσιπ δεν τροφοδοτείται με «0» και «1» αλλά με παλμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Οι «νευρώνες» που ενεργοποιούνται από αυτούς τους παλμούς επικοινωνούν με γειτονικούς νευρώνες, οι οποίοι με τη σειρά τους αποφασίζουν αν θα παραγάγουν νέους παλμούς.

Πολύ ικανό

Το αποτέλεσμα είναι ότι το νέο τσιπ είναι ιδιαίτερα ικανό σε εργασίες παράλληλης επεξεργασίας όπως η μηχανική όραση και η μηχανική ακοή -εργασίες στις οποίες οι σημερινοί υπολογιστές τα βρίσκουν σκούρα. Σε δοκιμή που πραγματοποίησε η ομάδα του Dr. Modha, το τσιπ ανέλυσε σε πραγματικό χρόνο ένα βίντεο και αναγνώρισε τους πεζούς, τα αυτοκίνητα, τα ποδήλατα και άλλα οχήματα στο δρόμο.

Οι αισθητηριακές ικανότητες της νέας αρχιτεκτονικής, τονίζει ο ερευνητής, μπορούν να αυξάνονται επ΄αόριστον με τη σύνδεση όλων και περισσότερων τέτοιων τσιπ σε ένα σύστημα. Η IBM μάλιστα ήδη δοκιμάζει συστήματα με 16 εκατομμύρια νευρώνες και 4 δισεκατομμύρια συνάψεις. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η νέα αρχιτεκτονική απαιτεί και μια νέα γλώσσα προγραμματισμού, εντελώς διαφορετική από τις σημερινές.

Παρόλα αυτά, η IBM ελπίζει ότι οι πρώτες εμπορικές εφαρμογές δεν θα αργήσουν -η εταιρεία μεταξύ άλλων συνεργάζεται με την iniLabs Ltd, η οποία αναπτύσσει μια κάμερα για τυφλούς σχεδιασμένη να υποκαθιστά τον αμφιβληστροειδή.

Αργότερα ελπίζει να ενσωματώσει την τεχνολογία του TrueNorth στην πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης Watson.


Τι κάνουμε για να σώσουμε ένα ζώο από φόλα και πώς το καταγγέλουμε

$
0
0
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας διάφορα περιστατικά δηλητηρίασης ζώων με φόλες. Εδώ θα βρείτε μερικές πληροφορίες για το πως να αντιμετωπίσετε τέτοια περιστατικά




Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις αυτή της Θεσσαλίας όπου δεκάδες αδέσποτα, αλλά ακόμα και δεσποζόμενα ζώα βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από δηλητήριο στην περιοχή Αμπελώνα αλλά ακόμα και στο κέντρο της πόλης του Τυρνάβου και της Ηλείας όπου τρία σκυλιά εντοπίστηκαν νεκρά στην Κουρούτα Αμαλιάδας.

—Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση δηλητηρίασης ζώου

Α) Αδέσποτα ζώα

*Μάθετε εάν δραστηριοποιείται φιλοζωική οργάνωση στην περιοχή και ενημερώστε την.

*Ειδοποιήστε τα (τοπικά) ΜΜΕ και κάντε ανάρτηση στο διαδίκτυο προκειμένου να αποφύγουν τη συγκεκριμένη περιοχή όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος ότι οι φόλες δεν είναι επιβλαβείς μόνο για τα αδέσποτα, αλλά ελλοχεύουν και τεράστιοι κίνδυνο κυρίως για τα μικρά παιδιά.

*Κάντε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα.

Τα όργανα της τάξης οφείλουν αμέσως:

*Να προχωρήσουν σε έρευνα (ακόμη και στην περίπτωση καταγγελίας κατ’ αγνώστων) πριν διαβιβάσουν τη δικογραφία στην Εισαγγελία.

*Να ενημερώσουν αμέσως τον δήμο και την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής, προκειμένου να παραληφθούν τα νεκρά ζώα για υγειονομική ταφή ή αποτέφρωση.

*Να ζητήσουν τοξικολογική εξέταση, ώστε να εντοπιστεί το είδος της θανατηφόρου ουσίας και να περιληφθεί η έκθεση στο φάκελο της δικογραφίας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Στις περιπτώσεις φόλας σε δημόσιους χώρους, είναι σημαντικό να ειδοποιείτε πάντα την αστυνομία και τον δήμο, γιατί είναι δική τους ευθύνη να ενημερώσουν και να προστατεύσουν τους πολίτες, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα μιας περιοχής.

Β) Ιδιόκτητο / ∆εσποζόμενο ζώο

*Κάντε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας, έστω και κατ’ αγνώστου, ώστε να συνταχθεί δικογραφία.

*Μην αμελήσετε να μεταφέρετε το ζώο στον κτηνίατρο για νεκροψία, προκειμένου να στείλει ιστούς για τοξικολογική ανάλυση. Τα ευρήματα αποτελούν πολύτιμα στοιχεία σε περίπτωση που η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο.

—Πώς αντιμετωπίζεται η δηλητηρίαση από φόλα

Ο όρος «φόλα» αναφέρεται σε ένα σύνολο μεθόδων και τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη δηλητηρίαση κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων. Οι φόλες συνήθως τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέσα σε κομμάτια φαγητού που θα θελήσουν να φάνε τα ζώα.

Πολλές φορές, βέβαια, οι δράστες αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν εξαιρετικά ισχυρά δηλητήρια, τα οποία σκορπίζουν γύρω από δένδρα ή σε γωνίες σπιτιών και αρκεί μια μικρή επαφή με το ζώο για να το βλάψουν.  Αν το κατοικίδιο σας ή κάποιος αδέσποτος φίλος σας φάει φόλα, τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει είναι έντονος εμετός, υπερβολική σιελόρροια, σπασμοί, αστάθεια και δύσοσμη διάρροια.

Αν αντιληφθείτε κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε άμεσα στον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τον για το τι μπορεί να προκάλεσε τη δηλητηρίαση.

Ο κτηνίατρος θα σας καθοδηγήσει τι είδους εμετικό πρέπει να δώσετε στο ζώο με πολύ προσοχή (απομορφίνη, αλάτι, μουστάρδα, μαγειρική σόδα), προκειμένου να αποβάλει το δηλητήριο. ‘

Όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα, γιατί, αν περάσουν τέσσερις ώρες από τη στιγμή που το ζώο φάει τη φόλα και δεν έχει προκληθεί εμετός, τότε το δηλητήριο θα απορροφηθεί από το αίμα.

Μόλις το ζώο κάνει εμετό, αμέσως πρέπει να γίνει μια ένεση ατροπίνης (0,2 mm στο κιλό ζώου), την οποία κάθε φιλόζωος ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να έχει προκαταβολικά στο σπίτι του για την άμεση αντιμετώπιση της φόλας.

Όσο πιο γρήγορα μεταφέρετε το ζώο στον κτηνίατρο για να του χορηγηθεί ορός, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσής του.


Επιδημία Έμπολα στη Δ.Αφρική - Πώς μεταδίδεται ο ιός και ποια τα συμπτώματα

$
0
0
Η πρωτοφανούς μεγέθους επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα που πλήττει τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα προκαλεί έντονες ανησυχίες για την εξάπλωση της ασθένειας και πέραν των συνόρων των χωρών της Δυτικής Αφρικής, κινητοποιώντας τις διεθνείς υγειονομικές αρχές ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι.



Η Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Δυτική Αφρική εξαιτίας της επιδημίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανάρτησαν στους δικτυακούς τους τόπου συμβουλές και προληπτικά μέτρα που θα μπορούσε να λάβει κανείς για να προστατευτεί από τον θανατηφόρο ιό.

Τα συμπτώματα του Έμπολα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πυρετό, πονοκεφάλους, πόνους στους μύες, τις αρθρώσεις ή το στομάχι, γενική αδυναμία, διάρροια, εμετούς, απώλεια της όρεξης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αιμορραγίες.

Η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε διάστημα 21 ημερών από την προσβολή του ατόμου και δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο ή φάρμακο που να την καταπολεμά.

Ο ιός μεταδίδεται αποκλειστικά με την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά των ασθενών ή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα σύριγγες, διευκρίνισε ο Dr. Stephan Monroe, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αμερικανικού Κέντρου Αναδυόμενων Μολυσματικών Ασθενειών του CDC.

Υπογράμμισε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εάν δεν έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα στον ασθενή.

Ο ιός μπορεί να διαδοθεί από τις βλεννώδεις εκκρίσεις, το σπέρμα, το σάλιο, τον ιδρώτα, τον εμετό, το αίμα ή τα κόπρανα του ασθενούς. Είναι κατά συνέπεια «πολύ απίθανο» να μεταδοθεί μεταξύ των επιβατών ενός αεροσκάφους ή ενός τρένου, αφού απαιτείται άμεση επαφή με τις σωματικές εκκρίσεις, σημείωσε το CDC.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν κολλήσει τον ιό είτε ζούσαν στο ίδιο σπίτι με τους ασθενείς, είτε είναι μέλη του ιατρικού προσωπικού που τους φρόντισε.

Το ποσοστό θνησιμότητας από τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα μπορεί να φτάσει το 90% και αυτοί που επιζούν μπορεί να είναι μολυσματικοί επί δύο μήνες μετά την ανάρρωσή τους. Μάλιστα, οι άνδρες που επιβίωσαν μπορεί να μεταδίδουν τον ιό μέσω του σπέρματός τους επί επτά εβδομάδες αφού αναρρώσουν.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε εξάλλου ότι ο ιός μεταδίδεται επίσης από την επαφή με τα σώματα των νεκρών, όταν τα ετοιμάζουν για την ταφή.

Το CDC στο δικτυακό του τόπο συμβουλεύει να τίθενται σε καραντίνα οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές όπου είναι ενδημικός ο Έμπολα και παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα πρέπει να προστατεύονται φορώντας μάσκες και γάντια και να πλένουν τα χέρια τους όταν έρχονται σε επαφή με ασθενείς που έχουν πυρετό.

Αρχικά, ο ιός Έμπολα είχε προσβάλει ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με το αίμα, τα όργανα ή τα σωματικά υγρά μολυσμένων ζώων. Φυσικός φορέας του ιού θεωρείται η καρποφάγος νυχτερίδα. Ωστόσο στην Αφρική έχει διαπιστωθεί ότι άνθρωποι μολύνθηκαν από την επαφή τους με χιμπατζήδες, γορίλες και άρρωστες ή νεκρές αντιλόπες, επισήμανε ο ΠΟΥ, συστήνοντας να αποφεύγεται η κατανάλωση του κρέατος άγριων ζώων.


Στη Γη οφείλεται το σχήμα της Σελήνης

$
0
0
Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι επιστήμονες αναζητούσαν την αιτία για το ολίγον επίμηκες σχήμα της Σελήνης. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Σάντα Κρουζ υποστηρίζουν ότι βρήκαν την απάντηση στο μυστήριο.




Η Σελήνη σύμφωνα με τη κρατούσα θεωρία δημιουργήθηκε όταν ένα διαστημικό σώμα μεγέθους περίπου όσο ο πλανήτης Αρης έπεσε πάνω στη Γη πριν από περίπου τέσσερα δισ. έτη. Η κολοσσιαία σύγκρουση εκτόξευσε τεράστιες ποσότητες υλικών στο Διάστημα μέρος των οποίων τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη και προοδευτικά συγκολλήθηκαν δημιουργώντας τον φυσικό μας δορυφόρο.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη όταν σχηματίστηκε η Σελήνη βρισκόταν πιο κοντά στη Γη από ότι σήμερα και έτσι ήταν πολύ πιο ευάλωτη στις βαρυτικές και παλιρροϊκές δυνάμεις του πλανήτη μας. Επιπλέον σύμφωνα με τη νέα μελέτη η Σελήνη αρχικά περιστρεφόταν γύρω από τον άξονα της ταχύτερα από ότι σήμερα. Ο συνδυασμός της ταχύτερης περιστροφής της και των ισχυρών παλιρροϊκών δυνάμεων που δεχόταν από τη Γη μετέβαλε το σχήμα της Σελήνης. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature»



Χημική ανάλυση νερού: Μάθε τι πίνεις

$
0
0
Το νερό αποτελεί, ίσως, το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο και για τους ζωντανούς οργανισμούς. Για να χαρακτηριστεί ως πόσιμο, το νερό απαιτείται να καλύπτει ορισμένες προδιαγραφές με βάση τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Θα δώσουμε έμφαση στις ουσίες που περιέχονται στο νερό και στα όρια συγκεντρώσεων που πρέπει να τηρούνται ώστε το νερό να μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια.


Ο πρώτος κανονισμός σχετικά με την κατανάλωση νερού, προς αποφυγή μολυσματικών ασθενειών, εκδόθηκε το έτος 1912. Ο κανόνας απαγόρευε τη διάθεση ποτηριών κοινής χρήσης σε επιβάτες αμαξοστοιχιών, οι οποίες εκτελούσαν διαπολιτειακά δρομολόγια στις Η.Π.Α. Αργότερα, οι νομοθέτες αντιλήφθηκαν ότι η παραπάνω οδηγία είναι ελλειπής, αφού μικρόβια - βακτήρια μεταφέρει και το νερό, όχι μόνο ο άνθρωπος και το σκεύος το οποίο χρησιμοποιεί. Τα πρώτα λοιπόν κριτήρια καταλληλότητας πόσιμου νερού - λαμβάνοντας υπόψην την υγιεινή του ανθρώπου, του νερού και την καθαριότητα του σκεύους - νομοθετήθηκαν το έτος 1914 και αφορούσαν το συνολικό αριθμό βακτηρίων, ο οποίος δεν έπρεπε να υπερβεί τις δύο αποικίες βακτηρίων ανά 100 ml νερού. Τα πρώτα κριτήρια είχαν χαρακτήρα κυρίως πρόληψης της μετάδοσης ασθενειών από τις μετακινήσεις του πληθυσμού μέσω πλοίων και τρένων.


Ποιοτικά χαρακτηριστικά του πόσιμου νερού

Νάτριο (Na+)



Το νάτριο είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στους υγιείς ενήλικες, η περίσσεια νατρίου αποβάλλεται αυτόματα από το σώμα. Στα ευαίσθητα όμως άτομα, όπως αυτά που υποφέρουν από υπέρταση, τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι, τα υψηλά επίπεδα νατρίου προκαλούν πρόβλημα και συνίσταται διατροφή φτωχή σε νάτριο. Για καθημερινή κατανάλωση, συνιστώνται εμφιαλωμένα νερά με μικρότερα ποσοστά νατρίου από 150 mg/L και ιδανικά μικρότερα και από 50 mg/L, ενώ το εμφιαλωμένο νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τροφής για βρέφη πρέπει να περιέχει όσο το δυνατό λιγότερο νάτριο.

Κάλιο +)

Αν και είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για τον οργανισμό, το ανθρώπινο σώμα δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα υψηλά επίπεδα καλίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στα νεφρά, ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια. Αν και δεν θεωρείται τοξικό, η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις καλίου θα πρέπει να αποφεύγεται και για καθημερινή κατανάλωση προτείνονται εμφιαλωμένα νερά με συγκέντρωση μικρότερη από 12 mg/L.

Μαγνήσιο (Mg2+)

Το μαγνήσιο αποτελεί μία κύρια διαιτητική απαίτηση του ανθρώπινου σώματος, αλλά και ένα κύριο παράγοντα, μαζί με το ασβέστιο, για τη διαμόρφωση της ολικής σκληρότητας του νερού, η οποία μειώνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων. Για παιδιά ηλικίας έως 7 ετών, προτείνεται η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, ενώ παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι τα νερά που περιέχουν μαγνήσιο σε μορφή θειικού μαγνησίου μπορούν να λειτουργήσουν ως ισχυρά καθαρτικά για το ανθρώπινο σώμα.

Ασβέστιο (Ca2+)

Υπάρχει σε όλα τα φυσικά νερά και προέρχεται από τα πετρώματα (ασβεστόλιθος, δολομίτης, γύψος) δια μέσου των οποίων διέρχεται το νερό. Η συγκέντρωση ασβεστίου κυμαίνεται από μηδέν μέχρι μερικές εκατοντάδες mg/l ανάλογα με την προέλευση του νερού και συμβάλλει στην ολική σκληρότητά του. Δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.


Χλώριο (Cl-)

Το ανώτατο όριο για το χλώριο είναι 200 mg/L. Επίσης, αν το εμφιαλωμένο νερό προορίζεται για την παρασκευή ποτών, όπως για παράδειγμα το τσάι και ο καφές, επιθυμητή θα ήταν η επιλογή εμφιαλωμένου νερού με τη μικρότερη δυνατή συγκέντρωση χλωριούχων.

Θειικά (SO42-)

Το θειικό μαγνήσιο και το θειικό νάτριο είναι και τα δύο ισχυρά καθαρκτικά, έτσι μια ξαφνική αύξηση των επιπέδων τους μπορεί να επισύρει ισχυρές επιπλοκές στο συγκεκριμένο τομέα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρό για τα μικρά παιδιά και τους ευαίσθητους ενήλικες, για το λόγο αυτό για καθημερινή χρήση προτείνονται εμφιαλωμένα νερά με συγκεντρώσεις θειικών μικρότερες από 30 mg/L.


Όξινα ανθρακικά (HCO3-)

Τα όξινα ανθρακικά συμβάλλουν στη διατήρηση της οξύτητας του πεπτικού συστήματος και διευκολύνουν την πέψη.

Νιτρώδη (NO2-) – Nιτρικά (NO3-)


Αποτελούν τμήμα του κύκλου του αζώτου στη φύση, επομένως υπάρχουν στα φυσικά νερά, αλλά η συγκέντρωση νιτρικών είναι συνήθως χαμηλή. Υψηλές συγκεντρώσεις οφείλονται σε λιπάσματα, απορρίμματα και ζωικά ή ανθρώπινα απόβλητα. Υπάρχουν ακόμη και στον αέρα, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με αποτέλεσμα να παρασύρονται από τη βροχή ή να αποτίθενται στο έδαφος. Σε αερόβιες συνθήκες, τα νιτρικά διεισδύουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Τα πόσιμα νερά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νιτρικών υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν στα παιδιά την ασθένεια μεθαιμογλοβιναιμία, λόγω της αναγωγής τους σε νιτρώδη.Τα νιτρώδη και νιτρικά, στο περιβάλλον του στομάχου, σχηματίζουν Ν - νιτροζοενώσεις, που είναι καρκινογόνες.

Οξύτητα (pH)



To pH, εκφράζει τη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (Η+) που περιέχει ένα υδατικό διάλυμα και ορίζεται ως η αρνητική λογαριθμική συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου. Η τιμή του pH στο νερό: (α) ρυθμίζει τους μηχανισμούς των αντιδράσεων που ελέγχουν την ποιότητα του νερού, (β) σε συνάρτηση με το δυναμικό οξειδοαναγωγής (Eh) καθορίζει τη χημική μορφή με την οποία ένα στοιχείο εμφανίζεται στο νερό και (γ) παρεμποδίζει ή επιταχύνει τις βιοχημικές διεργασίες, π.χ. τα κύτταρα ζώντων οργανισμών επιβιώνουν σε τιμές pH οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 5 και 9.

Θερμοκρασία (Temperature)



Η θερμοκρασία του νερού επηρεάζει τη γεύση του. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, το νερό είναι λιγότερο εύγευστο γιατί εκδιώκονται τα διαλυμένα σ'αυτό αέρια. Η πλέον ευχάριστη γεύση είναι μεταξύ 5 - 15 0C ( κυρίως 9 - 100C).

Όταν η θερμοκρασία του νερού υπερβαίνει τους 150C, πολλαπλασιάζονται τα τυχόν υπάρχοντα σε αυτό μικρόβια. Επίσης, ελαττώνεται η ικανότητα του να διαλύει αέρια, ενώ αυξάνει η διαλυτότητα σε στερεά, ή και επιταχύνονται οι βιολογικές δράσεις. Επίσης, αυξάνει το ποσό του απαιτούμενου χλωρίου και ευνοεί την ανάπτυξη των αλγών με συνέπεια την εμφάνιση δυσάρεστων οσμών και γεύσεων.

Σκληρότητα

Η σκληρότητα εκφράζει το σύνολο των διαλυμένων αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου και εξαρτάται από τα πετρώματα που έχει περάσει το νερό. Διακρίνεται σε ανθρακική ( ή παροδική) σκληρότητα που οφείλεται στα όξινα ανθρακικά (διττανθρακικά) άλατα και στην μη ανθρακική (μόνιμη) σκληρότητα που οφείλεται στα υπόλοιπα άλατα (χλωριούχα, θειικά, νιτρικά, ανθρακικά). Μεγάλες τιμές σκληρότητας δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, αντιθέτως έχει βρεθεί σημαντική συσχέτιση μεταξύ αυξημένης σκληρότητας και μείωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, η σκληρότητα είναι επιθυμητή στην ζυθοποιία και αρτοποιία γιατί βοηθάει την ενζυματική δράση.

Το σκληρό νερό δεν έχει καλή γεύση, εμποδίζει το καλό βράσιμο των τροφίμων, δεν κάνει αφρό με το σαπούνι και δημιουργεί επικαθήματα στις σωληνώσεις και στις οικιακές συσκευές. Επίσης, σε ορισμένες βιομηχανίες (βυρσοδεψεία, βαφεία, χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων) το σκληρό νερό είναι επιζήμιο στην κατεργασία και στο τελικό προϊόν. Νερό με σκληρότητα μέχρι και 500 mg/l CaCO3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πόσιμο, αλλά οι πιο καλές τιμές είναι μεταξύ 80 και 150.


Τοξικές ουσίες στο νερό

Αρσενικό (As)

Τα περισσότερα φυσικά νερά περιέχουν αρσενικό σε συγκεντρώσεις πάνω από 5 μg/l. Φθάνει στους αποδέκτες από τα μεταλλεία, αφού υπάρχει σχεδόν σε όλα τα θειούχα ορυκτά, από τα εντομοκτόνα και την καύση ορυκτών καυσίμων. Οι φυσικές πηγές αρσενικού στο περιβάλλον είναι οι ηφαιστειογενείς δράσεις και η αποσύνθεση της φυτικής οργανικής ύλης. Είναι τοξικό και πιθανόν καρκινογόνο. Η τοξικότητα του αρσενικού εξαρτάται από τη χημική και φυσική του μορφή, τη δόση, το χρόνο έκθεσης και τον τρόπο που εισάγεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Προκαλεί βλάβες στο γαστρικό, νευρικό και αναπνευστικό σύστημα και διάφορες αλλοιώσεις στο δέρμα. Δόσεις μεταξύ 70 και 180 mg As είναι θανατηφόρες.

Κάδμιο (Cd)

Είναι ένα από τα τοξικότερα μέταλλα. Συναντάται στη φύση σε θειούχα ορυκτά με το μόλυβδο και τον ψευδάργυρο. Στα φυσικά νερά βρίσκεται κυρίως στα ιζήματα των βυθών και σε αιωρούμενα σωματίδια. Σε μη ρυπασμένα νερά, η συγκέντρωση του καδμίου είναι κάτω από 1 μg/l. Πηγές του καδμίου στο νερό είναι τα βιομηχανικά απόβλητα και η διάβρωση των γαλβανισμένων σωλήνων. Σε συστήματα ύδρευσης, που τροφοδοτούνται με νερό μαλακό χαμηλού pH, μπορεί να βρεθούν υψηλές συγκεντρώσεις καδμίου, επειδή αυτά τα νερά είναι πιο διαβρωτικά και η διαλυτότητά του καδμίου στο νερό εξαρτάται από το pH και τη σκληρότητα. Το κάδμιο προσβάλλει το συκώτι, τα νεφρά, το σπλήνα και το θυρεοειδή αδένα, εναποτίθεται στα οστά, όπου αντικαθιστά το ασβέστιο, προκαλώντας τη νόσο ITAI-ITAI. Έχει βρεθεί ότι προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα και ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες το συνδέουν με καρκίνο στον άνθρωπο.

Χρώμιο (Cr)

Στα φυσικά νερά, απαντάται συνήθως με τη μορφή εξασθενούς χρωμίου (Cr6+) και η παρουσία του συνδέεται κυρίως με ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Το τρισθενές χρώμιο (Cr3+) είναι απαραίτητο στοιχείο για το μεταβολισμό των λιπιδίων και των σακχάρων και συντελεί στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης και του σακχαρώδους διαβήτη, το εξασθενές χρώμιο όμως είναι ιδιαίτερα τοξικό και προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια και ερεθισμό του εντερικού και γαστρικού βλεννογόνου.

Μόλυβδος (Pb)

Είναι πολύ τοξικό μέταλλο. Τα φυσικά νερά συνήθως περιέχουν μέχρι 5 μg/l μόλυβδο. Μεγαλύτερες συγκεντρώσεις οφείλονται σε απόβλητα ορυχείων, βιομηχανιών, στη διάβρωση μολύβδινων υδραυλικών εγκαταστάσεων. Μεγάλες ποσότητες μολύβδου υπάρχουν στην ατμόσφαιρα από τον τετρααιθυλιούχο μόλυβδο που προστίθεται στη βενζίνη σαν αντικροτικό. Στις περισσότερες χώρες, έχει εγκαταλειφθεί και χρησιμοποιείται αμόλυβδη βενζίνη. Επίσης χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπαταριών, κραμάτων, χρωστικών, αντισκωριακών.

Οι επιπτώσεις του μολύβδου στην υγεία μελετήθηκαν πριν πολλά χρόνια, γιατί υπήρξαν δηλητηριάσεις από μόλυβδο στο πόσιμο νερό, που προήλθε από διάβρωση των μολύβδινων υδραυλικών εγκαταστάσεων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν οι μολύβδινοι σωλήνες για το νερό και να απαγορευθεί η χρήση χρωμάτων με βάση το μόλυβδο για εσωτερική διακόσμηση. Είναι δηλητήριο με συσσωρευτική δράση. Προκαλεί βλάβες στο συκώτι, τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.


ΠΗΓΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

1. Παππά, Γ. (2001), Υγειονομική σημασία των χημικών παραμέτρων στο νερό, Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας.

2. Τζίμα, Μ. (2012), Αξιολόγηση Ποιοτικών Χαρακτηριστικών Εμφιαλωμένων Νερών, Διπλωματική εργασία, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.




Τα φιλοσοφικά ανέκδοτα του Κώστα Αξελού

$
0
0
O μεγάλος Έλληνας στοχαστής και φιλόσοφος Kώστας Aξελός γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1924 στην Αθήνα και “έφυγε” στις 4 Φεβρουαρίου του 2010. Συνεχίζει να μας οδηγεί μέσα από το σπουδαίο έργο του.










ΤΟ ΟΝ (και η ουσία αυτού που είναι)

Ένας Κινέζος σοφός περιδιαβάζει με τον μαθητή του. Περνούν ένα γεφύρι. “Ποια είναι η ουσία (ή το είναι) του γεφυριού”; ρωτάει ο μαθητευόμενος φιλόσοφος. Ο δάσκαλός του τον κοιτάει και με μια σπρωξιά τον ρίχνει στο ποτάμι.


Η ΓΛΩΣΣΑ (οντο-λογία: ο λόγος του όντος)

Επτά κάτοικοι της Ατλαντίδας ξεκινούν για ένα περίπατο. Ένας ποιητής. Ένας ζωγράφος. Ένας ιερέας. Ένας ληστής. Ένας τοκογλύφος. Ένας ερωτευμένος. Ένας στοχαστής. Φτάνουν στην είσοδο μιας σπηλιάς. “Τι μέρος κατάλληλο για έμπνευση!” αναφωνεί ο ποιητής. “Τι υπέροχο ζωγραφικό θέμα!” λέει ο ζωγράφος. “Τι τόπος πρόσφορος για προσευχή!” ψαλμωδεί ο ιερέας. “Τι ονειρεμένη τοποθεσία για ενέδρα!” ομολογεί ο ληστής. “Μια ανυπέρβλητη κρυψώνα!” μουρμουρίζει ο τοκογλύφος. “Τι καταφύγιο για τον έρωτά μου!” ονειροπολεί φωναχτά ο ερωτευμένος. “Είναι μια σπηλιά!” συμπληρώνει ο στοχαστής.


ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ (το τεχνο-λογικό κι εσχατο-λογικό τέλος και η νέα απ-αρχή)

Η χαλιναγωγημένη ατομική ενέργεια ξεχύθηκε επιτέλους αχαλίνωτη και κατέστρεψε κάθε ανθρώπινη ζωή στον πλανήτη. Μόνος διασωθείς ένας κάτοικος ουρανοξύστη στο Σικάγο. Αφού έφαγε και ήπιε ό,τι είχε στο ψυγείο του, διάβασε, είδε κι άκουσε την ιδεατή του βιβλιοθήκη, το φανταστικό του μουσείο και την υπαρκτή του δισκοθήκη, απελπισμένος που έβλεπε πως δεν πέθαινε, αποφασίζει ν’ αυτοκαταστραφεί και ρίχνεται από τον τεσσαρακοστό όροφο στο κενό. Τη στιγμή που περνά μπροστά από το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου ακούει το τηλέφωνο που καλεί.


(αναστροφές και αντιμεταθέσεις)

Ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλοι.
Ο μαζοχιστής: Πέφτω στα πόδια σου, κάνε με σήμερα πραγματικά να πονέσω, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όσο πιο πολύ μπορείς.
Ο σαδιστής: Όχι!
Ο μαζοχιστής: Σ’ ευχαριστώ.


Ο ΘΑΝΑΤΟΣ (και η αγάπη για τη ζωή)

Ένας κινέζος μανδαρίνος πρότεινε κάποτε στον κυβερνήτη μιας επαρχίας ένα μέτρο που δεν άργησε να υιοθετηθεί. Την ώρα που το θύμα ακουμπούσε το κεφάλι στο κούτσουρο για να μπορέσει ο δήμιος να το αποκόψει έφτανε καλπάζοντας ένας πλουμισμένος ιππέας και φώναζε: “Σταματήστε! Ο Άρχοντας έδωσε χάρη στον καταδικασμένο”. Εκείνη τη στιγμή της υπέρτατης ευφορίας ο δήμιος έκοβε το κεφάλι του ευτυχισμένου θνητού.


ΘΕΟΣ (ή το ολοκληρωτικό και θεο-λογικό Από-λυτο)

Ένας βραχμάνος αρχιερέας καλεί τους αντιρρησίες να πάρουν το λόγο. “Ο Θεός σας είναι φενάκη”, παρατηρεί βίαια κάποιος. “Η θρησκεία σας είναι ψέμα και χίμαιρα κι εσείς, οι ιερείς, το στήριγμα της καταισχύνης. Θεός, θρησκεία και ιερείς πρέπει να καταπολεμηθούν και να εκμηδενιστούν. Τι έχεις να μου πεις, εσύ, αρχιερέα;”. “Κι εσύ δικός μας είσαι”, του απαντά γαλήνια ο βραχμάνος.


ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ (οι μυθο-λογικές παγίδες)

Ένα ζευγάρι κένταυροι αποθαυμάζει το παιδί του που χοροπηδάει από δω κι από κει σε μια παραλία της Μεσογείου. Ο πατέρας γυρνάει προς τη μάνα και τη ρωτάει: “Πρέπει άραγε να του πούμε πως δεν είναι παρά ένας μύθος;”.


Ο ΕΡΩΤΑΣ (η ψυχή, η αρνητικότητα κι ο θάνατος)

Ένας γερμανος φοιτητής πάει ένα βράδυ στο χορό. Εκεί βρίσκει μια πανέμορφη κοπέλα με κατακάστανα μαλλιά κι ολόλευκο δέρμα. Γύρω απ’ το λαιμό της μια λεπτή μαύρη κορδέλα μ’ ένα μικρότατο κομπάκι. Ο φοιτητής χορεύει όλη τη νύχτα με την κοπέλα. Την αυγή την πηγαίνει στη σοφίτα του. Όταν αρχίζει να την ξεντύνει η κοπέλα τον θερμοπαρακαλεί να μην της βγάλει την κορδέλα που έχει στο λαιμό. Μένει γυμνή στην αγκαλιά του με τη λεπτή κορδέλα της. Αγαπιούνται κι ύστερα αποκοιμιούνται. Ο φοιτητής ξυπνάει πρώτος και κοιτάζει το κοιμισμένο πρόσωπο της κοπέλας που, ακουμπισμένη στο άσπρο μαξιλάρι, εξακολουθεί να έχει τη μαύρη κορδέλα στο λαιμό. Με μία κίνηση ακριβείας λύνει τον κόμπο. Και το κεφάλι της κοπέλας κυλάει κατάχαμα.

Τα φιλοσοφικά ανέκδοτα του Κώστα Αξελού δημοσιεύτηκαν τον Μάιο του 1984 στο περιοδικό “η λέξη” (τόμος 34 – μετάφραση: Θωμάς Σκάσης).

Διαβάστεεδώένα άρθρο για τον  μεγάλο στοχαστή - Κώστα Αξελό.


Ανθρακωρύχοι απειλούν τον «Δαλάι Λάμα» του Αμαζονίου

$
0
0
O Ντάβι Κοπενάουα, αρχηγός της φυλής Yanomami στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Βραζιλίας, φημίζεται για την πάλη του ενάντια στην καταπάτηση εκτάσεων των ιθαγενών από τους γαιοκτήμονες και τους παράνομους ανθρακωρύχους. Τώρα παλεύει για μια νέα μάχη - αυτή τη φορά ενάντια στις απειλές των ανθρακορύχων. 




«Τον Μάιο, οι ανθρακωρύχοι μου είπαν ότι ο αρχηγός δεν καταφέρει να επιζήσει μέχρι το τέλος του έτους», είπε στο IPS ο Αρμίντο Γκοές, μέλος της φυλής.

Ο 60χρονος Κοπενάουα, είναι ο πλέον αξιοσέβαστος ιθαγενής αρχηγός της Βραζιλίας. Ο σαμάνος των Yanomami και εκπρόσωπος τους, είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο ως ο «Δαλάι Λάμα του τροπικού δάσους». Έχει συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Ηνωμένων Εθνών και άλλα διεθνή φόρα. Έχει κερδίσει βραβεία, όπως το Global 500 Prize από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP). Η φωνή του έχει επιστήσει την προσοχή παγκοσμίως. Ο βασιλιάς Χάραλντ της Νορβηγίας τον επισκέφθηκε το 2013 όπως και ο πρώην Βρετανός ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ. 

Ο Kopenawa είναι πρόεδρος της Hutukara Yanomami Association (HAY), που ίδρυσε το 2004 στην Μπόα Βίστα, την πρωτεύουσα της βόρειας πολιτείας Roraima. Πριν απ αυτό πάλεψε για τους Αυτόχθονες της Επικράτειας της Roraima.

Στις 28 Ιουλίου η HAY εξέδωσε δήλωση όπου ανέφερε ότι ο αρχηγός της, είχε λάβει απειλές για τη ζωή του. Τον Ιούνιο ο Γκόες, ένας από τους διευθυντές του οργανισμού, προσεγγίστηκε από παράνομους ανθρακωρύχους, οι οποίοι του έδωσαν το σαφές μήνυμα θανάτου για τον Κοπενάουα. Από τότε το κλίμα της ανασφάλειας έχει κυριαρχήσει τα πάντα. «Υπάρχουν απειλές και αυτό μας έβαλε σε επιφυλακή», λέει ο Γκόες. «Δουλεύουμε πίσω από κλειδωμένες πόρτες. Δύο ένοπλοι άνδρες έψαχναν για τον Ντάβι στη Boa Vista. Προσφέρονται ακόμη και χρήματα, αν κάποιος θα τον αναγνωρίσει. Είμαστε όλο και πιο ανήσυχοι».



«Οι γαιοκτήμονες και οι αθνρακωρύχοι έχουν πολλά χρήματα ώστε να σκοτώσουν έναν Ινδιάνο. Η ζούγκλα του Αμαζονίου ανήκει σε μας. Μας προστατεύει από τη θερμότητα. Το τροπικό δάσος είναι απαραίτητο για όλους μας και για τα παιδιά μας να ζήσουν σε ειρήνη», λέει ο Κοπενάουα.

Οι ανθρακωρύχοι στην αναζήτησή τους για χρυσό διεισδύουν όλο και βαθύτερα στο έδαφος των Yanomami στη Βραζιλία, καθώς και στη Βενεζουέλα. Με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς του κόσμου που διατηρούνται μέχρι σήμερα.

«Ο Davi είναι ιδιαίτερα πολύτιμος για τη Βραζιλία, αλλά μερικοί άνθρωποι τον βλέπουν ως εχθρό. Eίναι ένας στοχαστής και ένας πολεμιστής που αποτελεί μέρος της ταυτότητας της Βραζιλίας και έχει αγωνιστεί για τα δικαιώματα των Yanomami και άλλους ιθαγενείς για πάνω από 40 χρόνια», λέει ο ακτιβιστής Μάρκος Γουέσλι, βοηθός συντονιστής του προγράμματος Socioenvironmental Institute (ISA) για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Rio Negro, του μεγαλύτερου παραπόταμου του Αμαζονίου, που διασχίζει όλη την επικράτεια των Yanomami.



Αν και τα εδάφη των Yanomami είναι πλήρως οριοθετημένα, οι παράνομες δραστηριότητες δεν έχουν σταματήσει. «Υπάρχουν πολλοί που εισβάλλουν στη γη των Ιθαγενών για εξόρυξη», εξηγεί ο Γκόες.

Ο Κοπενάουα κατάγεται από την απομακρυσμένη κοινότητα της Demini, ένα από τα 240 χωριά των Yanomami κρύβεται και δεν δίνει στίγμα για το που βρίσκεται. «Θέλουν να με σκοτώσουν. Δεν κάνω ό, τι οι λευκοί άνθρωποι - παρακολουθούν κάποιον για να τον σκοτώσουν. Δεν παρεμβαίνουμε στην εργασία τους. Αυτοί παρεμβαίνουν στο έργο μας και στον αγώνα μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνίζομαι για τον λαό μου, επειδή η υπεράσπιση του λαού Yanomami και η γη τους είναι η δουλειά μου», δήλωσε στο IPS.

Σε ανακοινωθέν της, η HAY ζήτησε από την αστυνομία να ερευνά τις απειλές και να παρέχουν στον Κοπενάουα με επίσημη προστασία. «Υποπτευόμαστε ότι οι απειλές είναι αντίποινα για την συνεργασία των Yanomami με κυβερνητικές υπηρεσίες, για να ερευνηθούν και να σταματήσουν τα δίκτυα των ανθρακωρύχων στην επικράτεια των Yanomami τα τελευταία χρόνια», σχολίασε η οργάνωση.

O Κοπενάουα και η HAY, συγκεκριμένα παρέχουν στην ομοσπονδιακή αστυνομία χάρτες των περιοχών εξόρυξης, των γεωγραφικών περιοχών, και πληροφορίες σχετικά με τα αεροπλάνα και τα άτομα που κυκλοφορούν στην επικράτεια. Οι εκθέσεις τους έχουν καταστήσει δυνατό να διενεργηθούν έρευνες ενάντια στην εξάπλωση των γαιοκτημόνων. Η τελευταία έγινε τον Φευρουάριο.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία, στην Roraima και μόνο, η παράνομη εξόρυξη φέρει κέρδη 13 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα, πολλά από τα κέρδη προέρχονται από το έδαφος των Yanomami.

Στη Βραζιλία δεν υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για την προστασία των αυτοχθόνων πληθυσμών που αντιμετωπίζουν απειλές. Σε αυτή τη χώρα των 200 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι ιθαγενείς αριθμούν 896.917, σύμφωνα με την απογραφή του 2010.


Τα «φυσικά» θαύματα της θάλασσας

$
0
0
Πώς γλιστράμε με τα σκι στο νερό, πώς πλέουμε κόντρα στον άνεμο και άλλα θαυμαστά φαινόμενα που μπορούν να εξηγηθούν με τη βοήθεια της επιστήμης.











Περπατώντας στο νερό

Το 1922 ο Αμερικανός Ralph Samuelson έβαλε στα πόδια του δυο σανίδες από πεύκο, λέγεται πως ήταν παρμένες από τη διάλυση ενός βαρελιού, και άρχισε να κάνει δοκιμές για να σταθεί επάνω στο νερό σε μια λίμνη κοντά στη Μινεσότα. Στις 2 Ιουλίου φαίνεται πως βρήκε επιτέλους τον τρόπο και κατάφερε να ισορροπήσει όσο χρειαζόταν. Επρεπε να έχει τα γόνατα λυγισμένα, το σώμα σε ημικάθισμα με κλίση προς τα πίσω και από την αρχή οι μύτες των σκι να εξέχουν ως προς το νερό. Είναι κάτι διαφορετικό από το να γλιστράς με τα σκι στο χιόνι. Ο λόγος είναι πως συνεχώς χτυπάς με το κάτω μέρος των σκι το νερό, σαν να προσπαθείς να το παραμερίσεις, αυτό αντιστέκεται και με βάση την αρχή της δράσης που δημιουργεί την αντίδραση, το σωματικό βάρος (επί το συνημίτονο της γωνίας με την κατακόρυφο, αλλά αυτό μικρή διαφορά κάνει), που αν ήταν μόνο του θα βυθιζόσουν πάραυτα, τώρα εξισορροπείται από αυτή τη δύναμη της αντίδρασης του νερού. Και η αντίδραση μεγαλώνει με την ταχύτητα του σκάφους που σε ρυμουλκεί, την επιφάνεια των σκι ενώ η γωνία τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 μοίρες ως προς την επιφάνεια του νερού. Οσο πιο μεγάλη η ταχύτητα τόσο πιο εύκολα μένεις στην επιφάνεια. Εχει υπολογιστεί ότι η ελάχιστη ταχύτητα μπορεί να είναι, ανάλογα και με το σωματικό βάρος, κοντά στα 20 χιλιόμετρα την ώρα. Από το 1950 υπάρχουν και οι αθλητές χωρίς σκι στα πόδια, οπότε απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα από το σκάφος, μεταξύ 50 και 70 χιλιομέτρων την ώρα.


Πώς και δεν παθαίνουν τα δελφίνια τη νόσο των δυτών;

Είναι βέβαια φανερό ότι, αν και θηλαστικά με πνεύμονες και κυκλοφορία αίματος, τα δελφίνια δεν παθαίνουν εμβολή λόγω εμφάνισης φυσαλίδων αζώτου στο αίμα τους από την απότομη άνοδό τους στην επιφάνεια και αυτό οφείλεται στο ότι  αδειάζουν τους πνεύμονές τους όσο γίνεται περισσότερο προτού καταδυθούν και όσος αέρας μένει βρίσκεται σε ζώνες που δεν επικοινωνούν με το αίμα και έτσι το άζωτο κρατιέται μακριά. Επίσης η ανάδυση από τα μεγάλα βάθη γίνεται ήρεμα και ομαλά. Εχει όμως επισημανθεί από σχετική μελέτη ότι τα σόναρ που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του βυθού ή χρησιμοποιούνται σε ασκήσεις υποβρυχίων κυριολεκτικά «τρελαίνουν» τα δελφίνια και τα κάνουν να ανεβαίνουν πανικόβλητα στην επιφάνεια, οπότε και ο λίγος αέρας που υπάρχει στο αίμα τους μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.




Σεβασμό στη… μαρίδα

Στα πιάτα έρχονται σε στοίβες, με μπόλικο χοντρό αλάτι, ξέψυχες πια και έτοιμες πλέον για μαζική κατανάλωση. Παλαιότερα η λέξη «μαρίδα» χρησιμοποιήθηκε επίσης για να χαρακτηρίζει ένα πλήθος ανθρώπων αλλά με όχι πολύ κολακευτική διάθεση. Μαρίδα, αθερίνα και άλλα ψάρια που ζουν τον περισσότερο καιρό σαν ομάδα κάτω από το νερό έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης και ως έναν βαθμό θαυμασμού από επιστήμονες που ασχολούνται με την επιστήμη της ανάδυσης (Emergence), της μελέτης των κανόνων που προκύπτουν από τη ζωή των οργανισμών όταν αυτοί συγκροτούν ένα κοπάδι, ένα σμήνος ή μια κυψέλη. Κολυμπούν λοιπόν και κινούνται ομαδικά κάποια ψάρια διότι έτσι, αν και δίνουν μεγαλύτερο στόχο, έχουν πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα. Εχουν περισσότερες πιθανότητες να ειδοποιηθούν έγκαιρα για κάποιον κίνδυνο και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι αν θα τον αντιλαμβάνονταν με τα ίδια τους τα μάτια, να είναι σίγουρο ότι υπάρχει κίνδυνος αφού θα τον αντιληφθούν περισσότερα άτομα και να έχουν ενδιάμεσα περισσότερο χρόνο για αναζήτηση τροφής αφού τα χίλια μάτια εξασφαλίζουν λίγες στιγμές προσήλωσης και σε κάτι άλλο. Οι επιστήμονες έχουν μάλιστα εντοπίσει και τρεις διαφορετικούς χώρους για το κάθε μέλος. Ενας ακριβώς γύρω τους, όπου κρατούν μια απόσταση από τα επόμενα μέλη και είναι ο ιδιωτικός, ένας μεγαλύτερος όπου προσανατολίζονται με βάση τα επόμενα και τα πιο πίσω μέλη και ο γενικότερος όπου κινείται όλη η ομάδα. Επίσης σχετικά πειράματα έδειξαν ότι το πλήθος ακολουθεί αυτούς που δίνουν σημάδια αξιοπιστίας, καλής υγείας και ικανότητας να βρίσκουν τροφή. Πρόκειται για έξυπνα μέλη μιας κοινωνίας που θα μπορούσε να επιβιώσει αρκετά καλά αν δεν έβρισκε μπροστά της έναν πολύ πιο άνισο στη συμπεριφορά του εχθρό που βρίσκεται μάλιστα έξω από το νερό.


Φύσα αεράκι

Προσπαθώντας να καταλάβω πώς ένα σκάφος ιστιοπλοϊκό μπορεί να πηγαίνει κόντρα στον άνεμο και να τα καταφέρνει να προχωρεί, είχα διαβάσει και το σχετικό παράδειγμα με το κουκούτσι από το κεράσι. Ξέρετε, το γνωστό, όπου κρατάμε το μικρό και κάπως λείο κουκούτσι ανάμεσα στα δάχτυλά μας και το πιέζουμε τόσο ώστε κάποια στιγμή ξεφεύγει και εκτοξεύεται με απρόσμενη ορμή φθάνοντας αρκετά μέτρα μακριά. Δεν με είχε τότε διαφωτίσει και μάλλον έπρεπε να καταλάβω με άλλον τρόπο το πανάρχαιο αυτό ανθρώπινο τέχνασμα με τα πανιά.

Το πρώτο είναι βέβαια πως το ιστιοπλοϊκό δεν πηγαίνει μετωπικά κόντρα στον άνεμο. Αν θέλει να φθάσει σε σημείο που είναι κόντρα στον άνεμο, θα το κάνει με μια κίνηση ζιγκ-ζαγκ. Πηγαίνει δηλαδή συνεχώς λοξά. Φθάνει σε ένα σημείο και αλλάζει τη γωνία του πανιού για να προχωρήσει πάλι λοξά αλλά αντίθετα από ό,τι πριν. Κάθε φορά ο καλός καπετάνιος στρέφει τόσο το πανί του όσο χρειάζεται, όπως λέμε, για να «γεμίσει» με αέρα. Αυτό σημαίνει να είναι σε τέτοια γωνία ως προς τον άνεμο που φυσάει ώστε να καμπυλώνει προς τα έξω το πανί. Τότε κατά κάποιον τρόπο δημιουργείται κάτι σαν την πτέρυγα του αεροπλάνου. Εκεί στο επάνω μέρος έχουμε υποπίεση και στο κάτω υπερπίεση, άρα συνολικά μιαν ανύψωση, ακολουθώντας και τον νόμο του Bernouilli (έχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα του αέρα στο επάνω μέρος της πτέρυγας, άρα μικρότερη πίεση από ό,τι στο κάτω). Αντίστοιχα στο ιστιοπλοϊκό έχουμε υποπίεση στην έξω πλευρά και υπερπίεση στη μέσα, και αυτό ωθεί το σκάφος προς την πλευρά από όπου φυσάει ο άνεμος. Βοήθεια στο να μην έχουμε ανατροπή δίνει η μεγάλη και βαθιά καρίνα του σκάφους που κρατάει κόντρα.  


Μοναχικό αλλά ισχυρό



Δεν υπάρχει μοναξιά μόνο στη στεριά. Υπάρχει και στη θάλασσα και μάλιστα όχι μόνο στα έμψυχα αλλά και στα άψυχα. Οπως είναι τα κύματα της θάλασσας. Μέσα στον ακατάπαυστο κυματισμό που δημιουργείται από την επίδραση του ανέμου και τις ανωμαλίες του βυθού στα πιο ρηχά σημεία, μαζί με την περιστροφή της Γης εντελώς απροσδόκητα τα παλαιότερα χρόνια είχαν καταγραφεί περιπτώσεις ναυαγίων όπου ένα και μοναδικό γιγάντιο κύμα είχε βυθίσει ένα πλοίο. Το 1995 το τεράστιο κρουαζιερόπλοιο «Queen Elizabeth II», που έπλεε στη Βόρεια Θάλασσα γεμάτο με τουρίστες, ήλθε ξαφνικά αντιμέτωπο με ένα κύμα 30 μέτρων όταν ο μέσος όρος για το ύψος των κυμάτων στην περιοχή ήταν μόλις 8 μέτρα. Οι λεπτομερείς καταγραφές μέσω δορυφόρων έδειξαν ότι γεννιούνται ξαφνικά τέτοια κύματα που πορεύονται μοναχικά και σχεδόν άφθαρτα διανύοντας μεγάλες αποστάσεις και αλίμονο σε όποιο πλεούμενο βρεθεί στον δρόμο τους. Για πρώτη φορά το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί σε μιαν ανώδυνη περίπτωση το 1834 όταν σε ένα κανάλι νερού μια μαούνα που την έσερναν από τις δυο όχθες άλογα, ξαφνικά σταμάτησε αλλά το κύμα που δημιουργούσε μπροστά της συνέχισε απτόητο για μεγάλη απόσταση χωρίς να κόψει ταχύτητα. Αυτά τα κύματα στη δεκαετία του '50 απασχόλησαν ακόμη και τον Enrico Fermi. Λόγω της μοναχικής τους πορείας ονομάστηκαν το 1965 σολιτόνια. Εκτοτε κάθε μοναχικός παλμός που διαδίδεται χωρίς να μεταβάλει τη μορφή του ακόμη και μετά από αλληλεπίδραση με άλλο όμοιο κύμα ονομάζεται σολιτόνιο. Και μια από τις πιο παράξενες και κάπως τρομακτικές του ιδιότητες είναι πως όταν συναντηθεί και συγκρουστεί με άλλο σολιτόνιο φεύγουν και τα δύο από το σημείο της σύγκρουσης σχεδόν ανέπαφα, σαν να βλέπεις ταινία επιστημονικής φαντασίας. Τα σολιτόνια μελετήθηκαν πολύ καλά μετά την ανάπτυξη των θεωριών του χάους διότι με αυτές βρέθηκαν αποτελεσματικές εξισώσεις για την περιγραφή φαινομένων που δεν υπακούουν στους απλούς νόμους της Φυσικής και ονομάζονται μη γραμμικά φαινόμενα. Η «σκληρή» συμπεριφορά τους οφείλεται, εντελώς σχηματικά βέβαια, στο ότι η μη γραμμική τους συμπεριφορά και η διασπορά, δηλαδή η διαλυτική τάση που παρουσιάζει ένα κύμα μόλις σχηματιστεί, στο σολιτόνιο αλληλοαναιρούνται κατά έναν μοναδικό τρόπο και τα κάνει να είναι ένα κακό συναπάντημα για τα πλοία.


Κινούμενη άμμος



Ολόκληρη διατριβή μπορεί να κάνει κάποιος για τα όσα στραβά από την άποψη της Φυσικής, της Χημείας και των Μαθηματικών μάς μαθαίνει ο κινηματογράφος προκειμένου οι σκηνοθέτες να δώσουν σε εικόνες τα όσα απαιτεί για την ολοκλήρωσή του ένα σενάριο. Μια κλασικά στερεότυπη εικόνα, σε έργα είναι η αλήθεια δεύτερης ποιότητας, αποτελεί ο άνθρωπος που τον «καταπίνει», αν ανήκει στους «κακούς», ή που απειλεί να τον καταπιεί αλλά στο τέλος σώζεται, αν ανήκει στους καλούς, η λεγόμενη κινούμενη άμμος. Που ούτε κινούμενη είναι ούτε καταπίνει ανθρώπους. Αυτό που μπορεί να συμβεί, στη χειρότερη περίπτωση, είναι να υπάρχει κάτω από την άμμο κάποια σπηλαίωση και με το βάρος των διερχομένων να έχουμε μια κατακρήμνιση. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι δύσκολο να μας καταπιεί. Αν η περιοχή είναι επικίνδυνα αμμώδης, η συμβουλή είναι να κρατά κάποιος ένα χοντρό κλαδί ώστε να το τοποθετήσει στην επιφάνεια και να προσπαθήσει να βάλει το σώμα του κάθετα σε αυτό παραμένοντας στην επιφάνεια. Αν τα πράγματα είναι χειρότερα και βυθιστεί απότομα, δεν θα πρέπει να κάνει ξαφνικές κινήσεις πανικού. Το να μείνει ακίνητος σε πρώτη φάση είναι το καλύτερο. Τουλάχιστον έτσι δεν θα βυθιστεί περισσότερο. Επίσης θα πρέπει να σκεφθεί ότι αφού επιπλέει στο νερό, είναι πιο δύσκολο να βουλιάξει ολοκληρωτικά στην πιο πυκνή από το νερό άμμο. Με όσο το δυνατόν πιο απαλές κινήσεις των χεριών πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει χώρο ώστε να βρεθεί αν γίνεται ανάσκελα και να συνεχίσει σαν να κολυμπά ύπτιο για να βγει από την επικίνδυνη περιοχή.


Τα άστεγα παγόβουνα



Πόσες είναι οι πιθανότητες ένα παγόβουνο να φθάσει ως τον Ισημερινό; Ακόμη και αν αγνοήσουμε τα ρεύματα και τους ανέμους, υπάρχει μια σταθερή δύναμη, ας το πούμε έτσι, που τα ωθεί προς τον Νότο και αυτό εξαιτίας της περιστροφής της Γης. Για να κάνουμε απλά τα πράγματα, ας δεχθούμε ότι ξαφνικά κάπου σε ένα σημείο του βόρειου ημισφαιρίου μια ποσότητα νερού παγώνει. Αρα αρχίζει να εξέχει από την επιφάνεια της θάλασσας και επιπλέει. Στο σημείο που βρίσκεται λόγω της περιστροφής της Γης υφίσταται μια κεντρομόλο δύναμη, δηλαδή συμπεριφέρεται όπως ο κουβάς με το νερό που δεμένος με ένα σχοινί περιστρέφεται από το χέρι μας. Θέλει συνεχώς να ξεφύγει και να πάει σε ευθεία τροχιά λόγω της αδράνειάς του και εμείς αισθανόμαστε ότι μας τραβάει προς τα έξω. Το ίδιο συμβαίνει και με το παγόβουνο. Αναλύοντας την κεντρομόλο δύναμη σε δυο κάθετες μεταξύ τους δυνάμεις διαπιστώνουμε ότι η μία από αυτές εφάπτεται κατά κάποιον τρόπο της επιφάνειας του νερού και οδηγεί προς τον Ισημερινό. Υπολογίστηκε ότι για ένα παγόβουνο με μήκος 10 χιλιόμετρα και πάχος 200 μέτρα η ταχύτητά του θα είναι 1 μέτρο το δευτερόλεπτο ή 60 μέτρα το λεπτό. Και έτσι αν δεν λιώσει - που αυτό μπορεί να πάρει ένα με δύο χρόνια - και ανεξάρτητα από τα ρεύματα σε έναν χρόνο μπορεί να φθάσει στον Ισημερινό.


Αναβολικά: "Διαταραχή προσωπικότητας &κεντρικού νευρικού συστήματος"

$
0
0
Πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις που διατύπωσε ο Σταύρος Χάντζος, ένας γιατρός που έχει ασχοληθεί με τα θέματα της φαρμακοδιέγερσης, κάνοντας αναφορά για το τι επιπτώσεις έχουν τα αναβολικά στον ανθρώπινο οργανισμό, εκτιμώντας παράλληλα ότι «ο τζίρος από το εμπόριο των αναβολικών είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των ναρκωτικών. Και συχνά πιο επικίνδυνος».







Ο γιατρός Σταύρος Χάντζος είναι κατηγορηματικός. Μιλά για το νέο κοινωνικό πρόβλημα που λέγεται «αναβολικά σε γυμναστήρια». Ένα πρόβλημα που σε λίγο θα συναγωνίζεται ευθέως το άλλο μεγάλο πρόβλημα, αυτό των ναρκωτικών.

«Τα γυμναστήρια υπόσχονται σώματα… φέτες στα ανυποψίαστα θύματά τους. Σαν γιατρός που έχει ασχοληθεί με τα θέματα της φαρμακοδιέγερσης μπορώ να βεβαιώσω κατηγορηματικά: Δεν γίνονται φέτες χωρίς αναβολικά.»


Όμως οι "φέτες"στο σώμα δεν επηρεάζουν μόνο τη καρδιά και τα άλλα ζωτικά όργανα. 

Επηρεάζουν και τον εγκέφαλο:

«Οι ουσίες που διακινούνται είναι κοκτέιλ. Δεν μιλάμε για ένα φάρμακο. Μιλάμε για πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους. Αυτά τα φάρμακα δεν επηρεάζουν μόνο το σώμα, αλλά και τη ψυχή. Δημιουργούν διαταραχή προσωπικότητας, χτυπούν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αλλάζει η συμπεριφορά του χρήστη. Εάν τώρα σε αυτό υπολογίσουμε και την αύξηση της μυϊκής μάζας που δημιουργεί αισθήματα υπεροχής είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι η συμπεριφορά αλλάζει, γίνεται περισσότερο επιθετική με φαινόμενα σαν κι αυτό που έγινε πρόσφατα.»

Ο ελληνικός αθλητισμός πλήρωσε ακριβά το τίμημα των αναβολικών. Καριέρες χτίστηκαν και γκρεμίστηκαν πάνω σ’ αυτά. Όμως τότε υπήρχε μια κάποια… δικαιολογία. Αθλητές και αθλήτριες είχαν βρει αυτό τον τρόπο για να κερδίσουν διακρίσεις που θα τους εξασφάλιζαν μέσω των κινήτρων της πολιτείας για την υπόλοιπη ζωή τους. Τι κίνητρο όμως έχουν τα παιδιά των γυμναστηρίων;

«Το κίνητρο είναι απλά η φιλοδοξία να φτιάξουμε ωραίο σώμα, απαντά ο κ.Χάντζος. Άρα το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που αντιμετώπιζε και πλήρωσε ακριβά η Ελλάδα με το ντόπινγκ στον αθλητισμό. Με τους αθλητές είχαμε να κάνουμε με κάποιους οι οποίοι περνούσαν και πέντε – δέκα ελέγχους. Πρόσεχαν τι έπαιρναν. Εδώ όμως γίνεται… χαμός. Κανείς δεν ελέγχει κανένα. Τα παιδιά παίρνουν ότι φάρμακο τους πουλήσουν οι έμποροι για να φτάξουν καλύτερο σώμα από τον… διπλανό τους. Πολλές φορές η χρήση οδηγεί στον θάνατο. Κι αυτούς τους θανάτους δεν τους μαθαίνουμε ποτέ.



Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στις οικογένειες. Παιδιά ζητούν από τους γονείς τους χρήματα για να αγοράσουν τα αναβολικά με τον ίδιο φορτικό τρόπο που ζητούν οι χρήστες ναρκωτικών για τη δόση τους. Εκτίμησή μου είναι ότι ο τζίρος από το εμπόριο των αναβολικών είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των ναρκωτικών. Και συχνά πιο επικίνδυνος. Ο ναρκομανής ξέρει που θα φτάσει. Ο χρήστης αναβολικών δεν το ξέρει. Του υπόσχονται ωραίο σώμα, δύναμη και υγεία. Όλα αυτά όμως είναι… ψεύτικα και κάποια στιγμή έρχεται η… κατάρρευση.»

Πηγή

Viewing all 3453 articles
Browse latest View live