Quantcast
Channel: Planitikos.gr || Επιστημονική ενημέρωση
Viewing all 3453 articles
Browse latest View live

Η χειρουργική «γεννήθηκε» με πειράματα στα πεδία των μαχών

$
0
0
Η ιστορία της χειρουργικής. Οργανώθηκε από τους Ρωμαίους, εξελίχθηκε στην Αναγέννηση, αναδείχθηκε στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.





Στην εποχή του Ομήρου, το κρασί και το μέλι θεωρούνταν τα καλύτερα φάρμακα για τη θεραπεία των πολεμικών τραυμάτων.

Ο επικός ποιητής αναφέρει στην Ιλιάδα, ότι οι Έλληνες τρομοκρατήθηκαν όταν μέσα στον πυρετό της μάχης τραυματίστηκε ο ιατρός Μαχάων γιατί… «άξιζε πολλές ζωές και δεν είχε το ταίρι του στο να βγάζει τα βέλη από τις πληγές και να τις βρέχει με σταγόνες από βάλσαμο».

Στις αγωνιστικές παλαίστρες οι Ασκληπιάδες έκαναν μαλάξεις, αποκαθιστούσαν εξαρθρώσεις, θλάσεις και κατάγματα και θεράπευαν τα τραύματα των αθλητών, ενώ ο Ιπποκράτης υποδείκνυε στους στρατιωτικούς χειρουργούς, ότι το σημαντικότερο έργο του είναι να βρει τα βέλη που είχαν μείνει στις σάρκες.

Αυτή τη γνώση πήραν οι Ρωμαίοι και ο Άουλος Κορνήλιος Κέλσος, που θεωρείται ο Κικέρων της Ιατρικής, συστηματοποίησε τις χειρουργικές πρακτικές. Τον 2ο αιώνα μ. Χ, ο έτερος κορυφαίος Ρωμαίος γιατρός, ο Γαληνός, είχε πλούσιο «οπλοστάσιο» με λαβίδες, νυστέρια, καθετήρες και ψαλίδια από ορείχαλκο και λεπίδες από χάλυβα.

Την εποχή του Αδριανού κάθε λεγεώνα είχε τον δικό της γιατρό και μετέφερε υγειονομικό υλικό με επιδέσμους, φάρμακα και χειρουργικά εργαλεία. Σύμφωνα με τον Έλληνα ιστορικό Δίωνα τον Κάσσιο, ο αυτοκράτορας Τραϊανός περιποιούνταν τα τραύματα των στρατιωτών και έκοβε κομμάτια από τον χιτώνα του για τους δέσει τις πληγές, όταν τελείωναν οι επίδεσμοι.

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία (βαλετουντινάρια), ήταν ουσιαστικά ένα συγκρότημα σκηνών μέσα στο κέντρο των στρατοπέδων, που στήνονταν στις εκστρατείες.

Οι Ρωμαίοι στρατιωτικοί γιατροί είχαν βαθμό αξιωματικού, δεν έφεραν οπλισμό και έπαιρναν μεγάλη αποζημίωση για την προσφορά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γιατροί του πολεμικού ναυτικού αποκαλούνταν «ντουμπλικάριοι» επειδή έπαιρναν διπλό μισθό.

Τον 7ο αιώνα ο Παύλος οι Αιγινίτης συνόψισε στο έργο του όλες τις μέχρι τότε γνωστές πρακτικές και μεθόδους της χειρουργικής. Από τότε έως την Αναγέννηση υπήρξε ελάχιστη έως μηδενική πρόοδος, αφού κατά τον Μεσαίωνα δεν σημειώθηκε καμία εξέλιξη.


Η ανατομία και οι ναπολεόντιοι πόλεμοι συνέβαλαν στην πρόοδο της χειρουργικής

Η επανάσταση ήρθε ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης της ανατομίας, σε συνδυασμό με την ανάγκη να βρεθούν τρόποι θεραπείας για τα τραύματα που προκαλούσαν στους στρατιώτες τα νέα πυροβόλα όπλα, που χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά στη Γαλλία το 1414.



Ωστόσο, το πρώτο εγχειρίδιο χειρουργικής με οδηγίες για τη θεραπεία αυτών των τραυμάτων εκδόθηκε 90 χρόνια αργότερα από τον Μπρούνσβικ. Ο καπουτσίνος μοναχός Τσεζάρε Μαγκάρι αντιλήφθηκε τις επιπτώσεις του ατμοσφαιρικού αέρα στα τραύματα και πρότεινε τη συχνή επίδεσή τους σε συνδυασμό τη χορήγηση φαρμάκων. Έτσι όμως, παρεμποδίζονταν η φυσιολογική διαδικασία της επούλωσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ήταν η πρώτη φορά που κατεγράφη η επικίνδυνη δράση των μικροβίων.

Περισσότερες παρατηρήσεις για την αντιμετώπιση των επιδημιών στο στράτευμα έκανε ο Ναπολιτάνος γιατρός Αντόνιο Πόρτσιο το 1685, με πλήθος οδηγιών για τη δυσεντερία και τον εξανθηματικό τύφο.

Πάντως, είναι γεγονός ότι έως τον 18ο αιώνα οι χειρουργοί αντιμετωπίζονταν από τους στρατιώτες λίγο έως πολύ σαν κουρείς. Τα πράγματα ξεκαθάρισε ο Γάλλος Φρανσουά Ζιγκό, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, ο στρατιωτικός χειρουργός του Ναπολέοντα, Ζαν Ντομινίκ Λαρέ, ίδρυσε τα πρώτα κινητά χειρουργεία και έγραψε πολλά βιβλία με τις παρατηρήσεις από τα πειράματα που έκανε στα πεδία των μαχών.

Ο προσωπικός γιατρός του Βοναπάρτη, Ωγκύστ Νελατόν, εφηύρε έναν ειδικό καθετήρα για τραύματα, τον οποίο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στον τραυματία Γαριβάλδη στη μάχη του Ασπρομόντε.

Τα δύο εκατομμύρια νεκρών Γάλλων στους ναπολεόντιους πολέμους και οι τεράστιες απώλειες των Άγγλων στον κριμαϊκό πόλεμο, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης στρατιωτικής υγειονομικής υπηρεσίας.


Η συνθήκη της Γενεύης και το στρατιωτικό υγειονομικό

 Οι ιταλικοί απελευθερωτικοί πόλεμοι το 1859 και οι ανθρώπινες τραγωδίες στη μάχη του Σολφερίνο ήταν η αφορμή για να συγκληθεί η Διεθνής Διάσκεψη της Γενεύης το 1864, μετά από πρόταση του Ελβετού φιλάνθρωπου Ερρίκου Ντυνάν.

Η σύμβαση που υπέγραψαν 14 χώρες, προέβλεπε ότι οι ασθενείς, οι τραυματίες και το υγειονομικό προσωπικό θεωρούνται ουδέτεροι από τους εμπόλεμους.

Στον γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870, η γερμανική στρατιωτική υπηρεσία λειτούργησε υποδειγματικά, παρέχοντας πολύτιμες χειρουργικές υπηρεσίες στα πεδία των μαχών.



Από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο επιστρατεύθηκαν χιλιάδες γιατροί για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και συνέβαλλαν τα μέγιστα στη μείωση της θνησιμότητας των τραυματιών. Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η συμβολή του Ερυθρού Σταυρού.

Η έγκαιρη μεταφορά των πληγωμένων στα ιατρεία και τα νοσοκομεία του μετώπου με τρένα, πλοία ή μεταγωγικά αεροπλάνα, περιόρισε δραστικά τις απώλειες.

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στον αμερικανικό στρατό, οι επιδέξιες χειρουργικές επεμβάσεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου, είχαν ως αποτέλεσμα να επιζήσει το 90% των τραυματιών και το 60% να επιστρέψει στη μάχη.

Το αποτέλεσμα δεν ήταν τυχαίο. Οι Αμερικανοί είχαν επιστρατεύσει 50 χιλιάδες γιατρούς και 90 χιλιάδες νοσοκόμους σε ένα σύνολο μισού εκατομμυρίου ανδρών και γυναικών, που αποτελούσαν το υγειονομικό προσωπικό του στρατού.

Η εμπειρία όλων αυτών των ανθρώπων μεταλαμπαδεύτηκε στα νοσοκομεία και συνέβαλλε τα μέγιστα στην πρόοδο της χειρουργικής, αλλά και της ψυχιατρικής, καθώς οι πληγές των στρατιωτών δεν ήταν ποτέ μόνο σωματικές.



Νέα έρευνα καθιστά δυνατή την παράταση της ζωής των λουλουδιών

$
0
0
Iάπωνες επιστήμονες πιστεύεται πως ανακάλυψαν ένα τρόπο να καθυστερήσουν το γήρας των λουλουδιών. Ο χρόνος ζωής των λουλουδιών μπορεί να αυξηθεί κατά 50%,  σύμφωνα με τους επιστήμονες.





Οι ερευνητές του Εθνικού Ερευνητικού Οργανισμού Γεωργία και Τροφίμων στο Τόκιο, πιστεύεται πως ανακάλυψαν το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το μικρό χρόνο ζωής ενός συγκεκριμένου λουλουδιού, ιαπωνικής ποικιλίας.

Πρόκειται για μια κατηγορία λουλουδιών, στην  οποία εντάσσονται πολλά είδη. Αυτά τα λουλούδια ανθίζουν την ημέρα και συνήθως μέχρι το βράδυ έχουν μαραθεί.

Με την καταστολή του γονιδίου υπό την ονομασία "EPHEMERAL1" - η διάρκεια ζωής του κάθε λουλούδι έχει σχεδόν διπλασιαστεί, σχολιάζει ο Kenichi Σιμπούγια, ένας από τους επικεφαλής των ερευνητών σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Πανεπιστήμιο Καγκοσίμα στη νότια Ιαπωνία.

«Τα μη τροποποιημένα λουλούδια μαραίνονται μέσα σε 13 ώρες από την άνθισή τους, αλλά τα λουλούδια που είχαν υποστεί γενετική τροποποίηση άντεξε  24 ώρες», σχολίασε ο επικεφαλής.

«Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το γονίδιο συνδέεται με τη γήρανση των πετάλων», είπε ο Shibuya σε τηλεφωνική συνομιλία με το Γαλλικό Πρακτορείοτην Πέμπτη.

Το εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μεθόδων για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των κομμένων λουλουδιών, πρόσθεσε.

«Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να τροποποιηθούν τα γονίδια όλων των ειδών στα λουλούδια, αλλά μπορούμε να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να κατασταλεί το γονίδιο, ώστε ακόμα και τα κομμένα άνθη να μπορέσουν να αποτρέπουν το γονίδιο να ενεργοποιηθεί», δήλωσε ο Shibuya.

Για μερικά λουλούδια, όπως τα τριαντάφυλλα, τα ανθοπωλεία χρησιμοποιούν σήμερα χημικές ουσίες για την αναστολή μιας φυτικής ορμόνης που οδηγεί το λουλούδι στην ωρίμανσή του.


Χειρούργησε τον εαυτό του, δίχως αναισθησία

$
0
0
Όταν ο Λεονίντ Ρογκόζοφ, ανακοίνωνε γεμάτος υπερηφάνεια στους δικούς του ότι η Σοβιετική Ένωση τον επέλεξε να μεταβεί σε μια επιστημονική ερευνητική αποστολή στην παγωμένη Σιβηρία, δεν φανταζόταν ποτέ τι παιχνίδι μπορεί να του παίξει η μοίρα.




Βρισκόμαστε στο 1961 και ο Λεονίντ βρέθηκε ξαφνικά από το Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη), ίσως στην πιο απομακρυσμένη περιοχή πάνω από τον αρκτικό κύκλο, στη Σιβηρία, στον σταθμό της Νοβολαζερέφσκαγια. Εκεί θα ήταν μέλος μιας ομάδας μετεωρολόγων και άλλων επιστημόνων για να μελετήσουν τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους -60 βαθμούς κελσίου.

Στο σταθμό βρίσκονταν 13 επιστήμονες που καθημερινά επιτελούσαν το έργο τους και ο Ρογκόζοφ, ήταν ο γιατρός της αποστολής.

Ο Ρογκόζοφ επί το έργο.


Ώσπου το παγωμένο πρωινό της 29ης Απριλίου του 1961, ο γιατρός της βάσης, αρρώστησε. Ξύπνησε με δέκατα, ναυτία και έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Τα παυσίπονα που ο ίδιος χορήγησε στον εαυτό του δεν καλυτέρευσαν την κατάσταση. Ο Ρογκόζοφ, από τα συμπτώματα γνώριζε τι είχε: Σκωληκοειδίτιδα. Ευχήθηκε όλα να πάνε καλά, αλλά νωρίς τα ξημερώματα τις επόμενης, τα πρώτα σημάδια περιτονίτιδας, είχαν κάνει την εμφάνιση τους.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε αμέσως να μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο για να αφαιρεθεί η σκωληκοειδίτιδα. Όμως εκεί, στον σταθμό της Νοβολαζερέφσκαγια, 1600 χιλιόμετρα μακριά από το κοντινότερο χωριό και με -60 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία και θυελλώδεις ανέμους με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων να σαρώνουν το έδαφος, αυτά φάνταζαν αδύνατα. Η μόνη λύση ήταν να ζητήσουν βοήθεια από τον ασύρματο. Να έρθει κάποιο αεροπλάνο να τον παραλάβει.
Κάτι τέτοιο όμως ήταν αδύνατον, αφού οι ίδιοι οι μετεωρολόγοι του σταθμού προέβλεπαν ότι ο καιρός αυτός θα συνεχιζόταν τουλάχιστον για μια εβδομάδα. Να μεταφερθεί με κάποιο ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο επί 1600 χιλιόμετρα και από εκεί να τον παραλάβει αεροπλάνο, ήταν πάλι αδύνατον. Όλα αυτά το 1961 στην παγωμένη βόρεια Σιβηρία.

Στις 10.30 το βράδυ ο Ρογκόζοφ λιποθύμησε από τους φρικτούς πόνους και όταν τον επανέφεραν, πήρε μόνος του, τη μεγάλη απόφαση: Θα έκανε την επέμβαση στον εαυτό του, ο ίδιος. Δεν είχε να χάσει τίποτε. Θα πέθαινε που θα πέθαινε, άξιζε να δοκιμάσει. Μέχρι τότε ήταν ένα εγχείρημα που κανείς δεν είχε προσπαθήσει. Ο Λεονίντ Ρογκόζοφ, θα έγραφε ιστορία.

Ο γιατρός μεταφέρθηκε στο ιατρείο του σταθμού και όλα ήταν έτοιμα για την επέμβαση. Ο Ρογκόζοφ, θα έβγαζε την σκωληκωειδίτιδα του. Ο οδηγός της βάσης και ένας μετεωρολόγος θα ήταν οι βοηθοί του στο χειρουργείο. Ο οδηγός ξάπλωσε με προσοχή τον Ρογκόζοφ που σφάδαζε, στο χειρουργικό κρεβάτι, άναψε τους προβολείς και στη συνέχεια κράτησε ένα μεγάλο καθρέπτη από πάνω του, προκειμένου ο γιατρός στη στάση που ήταν να βλέπει κάτω δεξιά στην κοιλιά του. Ο μετεωρολόγος θα έπαιζε το ρόλο του εργαλειοδότη.

O γιατρός στα δεξιά της εικόνας.


Με ένα διάλυμα 0,5% νοβοκαίνης έκανε τοπική αναισθησία του κοιλιακού τοιχώματος και μετά με το νυστέρι άνοιξε μια τομή 10 εκατοστών. Από τους πόνους με δυσκολία διατηρούσε τις αισθήσεις του και όποτε «χανόταν», οι 2 βοηθοί του τον επανέφεραν. Όταν έφτασε στο επίμαχο σημείο καθοδήγησε τους βοηθούς του και τους είπε τι πρέπει να κάνουν και πώς να καθαρίσουν με αντισηπτικά, αλλά και πώς να ρίξουν αντιβιοτικά εκεί που έπρεπε.

Η επέμβαση κράτησε 3,5 ώρες και κάθε 10 λεπτά ο Ρογκόζοφ αναγκαζόταν να σταματάει για να πάρει ανάσες. Στη μια μετά τα μεσάνυχτα ο γιατρός έραψε το εγχειρισμένο σημείο και αμέσως μετά αποκοιμήθηκε αποκαμωμένος Από την επόμενη κιόλας ημέρα ο πυρετός έπεσε ενώ μέσα στην εβδομάδα ο Ρογκόζοφ, μπορούσε πάλι να περπατάει. Ύστερα από 15 ημέρες ο γιατρός είχε αναλάβει πάλι κανονικά τα καθήκοντά του στη βάση.

Ο Ρογκόζοφ δεν έφυγε από τη βάση, παρά μόνο όταν ολοκλήρωσε τη θητεία του. Όταν επέστρεψε στο Λένινγκραντ, τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος του Ερυθρού Λάβαρου, το οποίο διδόταν σε επιφανείς επιστήμονες. Από το 1986 και για 14 χρόνια ήταν ο επικεφαλής του τμήματος χειρουργικής στο Ινστιτούτο Ερευνών της Αγίας Πετρούπολης με ειδίκευση στον πνεύμονα και τη φυματίωση. Τον Σεπτέμβριο του 2000 σε ηλικία 66 ετών ο Ρογκόζοβ πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα.


Η ελεύθερη βούληση κρύβεται στον «θόρυβο» των νευρώνων

$
0
0
Έχουμε ελεύθερη βούληση; Το ερώτημα δεν είναι σε καμία περίπτωση καινούργιο, διχάζει φιλοσόφους και επιστήμονες εδώ και αιώνες, αν όχι χιλιετίες. Και παραμένει αναπάντητο παρά το γεγονός ότι τελευταία, με την πρόοδο των νευροεπιστημών στη διερεύνηση και στην απεικόνιση του εγκεφάλου μας, έχει πάρει μια διαφορετική, περισσότερο «απτή» διάσταση.



Οι ειδικοί έχουν προσπαθήσει να συλλάβουν την ελεύθερη βούληση «επ'αυτοφώρω» αλλά ως πρόσφατα χωρίς επιτυχία. 


Τώρα μια ομάδα αμερικανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι την «είδε» μέσα στον θόρυβο βάθους - σε ελεύθερη μετάφραση στα «παράσιτα» - της ηλεκτρικής δραστηριότητας των νευρώνων μας.


Αιώνια διαμάχη

Παραδοσιακά, αλλά και σήμερα, οι αντιμαχόμενες απόψεις σχετικά με την ανθρώπινη ελεύθερη βούληση είναι δύο. Η μια εξ αυτών υποστηρίζει ότι φυσικά και είμαστε κύριοι της συνείδησης και των αποφάσεών μας, κάτι το οποίο άλλωστε ανταποκρίνεται απόλυτα στην εμπειρία που βιώνουμε καθημερινά. Η άλλη, καθαρά ντετερμινιστική, απορρίπτει αυτή την ιδέα: παρά το γεγονός ότι νομίζουμε πως εμείς οι ίδιοι κάνουμε τις επιλογές μας, αντιτείνει, αυτές τελικά είναι προκαθορισμένες - και μάλιστα υπαγορεύονται από παράγοντες της γενετικής κληρονομιάς μας και του περιβάλλοντος στο οποίο έχουμε μεγαλώσει. 

Το πρώτο πείραμα που «άναψε φωτιές» στην αιώνια αυτή φιλοσοφικοεπιστημονική διαμάχη αναδεικνύοντας το ασυνείδητο σε «κυβερνήτη» των αποφάσεών μας και αμφισβητώντας την ύπαρξη της συνειδητής ελεύθερης βούλησης έγινε τη δεκαετία του 1970 από τον Μπέντζαμιν Λίμπετ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Ο καθηγητής Λίμπετ είχε παρακολουθήσει με ηλεκτροεγκεφαλογράφους την εγκεφαλική δραστηριότητα εθελοντών από τους οποίους είχε ζητήσει να παραμείνουν για λίγο αδρανείς και στη συνέχεια να πατήσουν ένα κουμπί σημειώνοντας την ακριβή στιγμή που πήραν αυτή την απόφαση. Τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα είχαν δείξει ότι η νευρωνική δραστηριότητα στον κινητικό φλοιό των εθελοντών (περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση και άρα είναι η αμέσως αρμόδια για το πάτημα του κουμπιού) πυροδοτούνταν ως και 10 δευτερόλεπτα πριν από τη στιγμή που οι εθελοντές είχαν σημειώσει ότι αποφάσισαν να ενεργήσουν - ένδειξη η οποία υποδήλωνε ότι αν και οι εθελοντές νόμιζαν πως είχαν λάβει συνειδητά την απόφαση να κάνουν τη συγκεκριμένη κίνηση ο εγκέφαλός τους την είχε ήδη ξεκινήσει προτού οι ίδιοι το αντιληφθούν.


Το «σημάδι» της βούλησης

«Χτίζοντας» επάνω σε αυτό το ιστορικό πείραμα (το οποίο, αν και αμφισβητήθηκε, ήταν εκείνο που ουσιαστικά «άνοιξε» το πεδίο της πειραματικής διερεύνησης της συνείδησης και της ελεύθερης βούλησης) ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις με επικεφαλής τον Τζέσι Μπέργκσον «έστησαν» τη δική τους μελέτη. Οι επιστήμονες ζήτησαν από 19 εθελοντές (των οποίων την εγκεφαλική δραστηριότητα παρακολουθούσαν με ηλεκτροεγκεφαλογράφους) να κοιτάζουν αυθαίρετα δεξιά ή αριστερά όταν ένα συγκεκριμένο σήμα εμφανιζόταν στην οθόνη του υπολογιστή που είχαν μπροστά τους. Στους συμμετέχοντες είχε δοθεί η οδηγία να επιλέγουν τυχαία πού θα στρέψουν το βλέμμα, ενώ δεν μπορούσαν να γνωρίζουν πότε και σε ποιο σημείο της οθόνης θα εμφανιζόταν το σήμα.

Η ιδέα ήταν ότι, καθώς δεν μπορούσαν να γνωρίζουν πότε και πού θα εμφανιζόταν το σήμα, οι εθελοντές δεν ελάμβαναν κάποια συνειδητή απόφαση η οποία θα μπορούσε να ανιχνευθεί στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Παρ'όλα αυτά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, εξετάζοντας τα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητας, 0,8 δευτερόλεπτα πριν από την εμφάνιση του σήματος μπορούσαν να προβλέψουν προς ποια κατεύθυνση θα κοίταζαν οι εθελοντές. «Η κατάσταση του εγκεφάλου πριν από την παρουσίαση του σήματος καθορίζει αν κάποιος θα κοιτάξει προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά» λένε οι συγγραφείς της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Cognitive Neuroscience».

Σύμφωνα με τον δρα Μπέργκσον, αυτό αποτελεί ένα «δείγμα» του ότι η ελεύθερη βούληση μπορεί να πηγάζει από τον θόρυβο βάθους που προκαλείται από τη διαρκή χαοτική ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρώνων του εγκεφάλου μας. «Παρά το γεγονός ότι προθέσεις, επιθυμίες και στόχοι καθοδηγούν τις αποφάσεις μας με έναν γραμμικό τρόπο αιτίου και αποτελέσματος, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι αποφάσεις μας επηρεάζονται επίσης από τον νευρωνικό θόρυβο ανά πάσα στιγμή» δήλωσε στον δικτυακό τόπο επιστημονικών ειδήσεων LiveScience. «Αυτή η τυχαία ενεργοποίηση, ή θόρυβος, ίσως μάλιστα να αποτελεί το όχημα επάνω στο οποίο επιβαίνει η συνείδησή μας, με τον ίδιο τρόπο που ο στατικός θόρυβος στο ραδιόφωνο χρησιμοποιείται για να μεταφέρει το σήμα ενός σταθμού». Ο δρ Μπέργκσον θεωρεί ότι ενδεχομένως αυτός ο θόρυβος βάθους του εγκεφάλου είναι αυτός που μας δίνει τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε δημιουργικά σε καινούργιες καταστάσεις και μας προσφέρει μια «γεύση ελεύθερης βούλησης».


Η Θεραπευτική δύναμη της μουσικής

$
0
0
Ο ρόλος της μουσικής στη θεραπεία έχει δραματικά αλλάξει τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς ο τομέας της έρευνας που συνδέει τη μουσική με τη λειτουργία του εγκεφάλου - και κατ’επέκταση όλου του ανθρώπινου σώματος - έχει παρουσιάσει ήδη σαφείς αποδείξεις σύνδεσης και σχετικής αλληλεπίδρασης.



Ωστόσο, οι θετικές διαπιστώσεις και αλλαγές που έφεραν αυτές οι νέες ερευνητικές αποδείξεις ως προς τη χρήση της μουσικής στην αποκατάσταση και θεραπεία δεν έχουν επικοινωνηθεί επιτυχώς, όχι μόνο στο ευρύ κοινό, αλλά και σε επαγγελματίες που σχετίζονται άμεσα είτε με τον τομέα της μουσικής είτε των επιστημών ζωής.

Ερευνητές έχουν αποδείξει ότι η μουσική είναι όντως μία ξεχωριστή, παγκόσμια και δομικά άρτια γλώσσα που επηρεάζει εκτενώς τη βιολογική υπόσταση του ανθρώπου, περιλαμβάνοντας έναν σύνθετο αντιληπτικό, γνωστικό και κινητικό έλεγχο και διεργασίες σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου.

Έτσι, η μουσική φαίνεται ότι μπορεί να διατηρήσει σε θετικά επίπεδα ή να επανεκπαιδεύσει το δομικά κατεστραμμένο ή λειτουργικά διαταραγμένο εγκεφαλικό σύστημα. Κλινικοί και συμπεριφορικοί θεραπευτές ανά τον κόσμο, χρησιμοποιούν πια τη μουσική με πάρα πολλούς διαφορετικούς τρόπους σε χώρους επανένταξης και αποκατάστασης, ενώ βασίζουν ξεκάθαρα την πρακτική τους σε κλινικά αποδεδειγμένα ερευνητικά δεδομένα τα οποία πηγάζουν από αυτόν το νέο τομέα έρευνας της νευροεπιστήμης της μουσικής.

Αν και τα σχετικά ερευνητικά της θετικής αποκατάστασης και θεραπείας μέσω της μουσικής στην αρχή προσεγγίσθηκαν από τους περισσότερους με σκεπτικισμό και αρκετή αντίσταση, εν τέλει, η συστηματική μελέτη και παρουσίαση σχετικών αποτελεσμάτων μείωσαν τις αμφιβολίες.

Τώρα πιά, σχετικές μελέτες της νευροεπιστήμης της μουσικής περιλαμβάνουν αναφορές και προσεγγίσεις σχετικές με την νόσο Parkison και Alzheimer, τον αυτισμό και γενικότερα τις ‘ειδικές αναπτυξιακές ομάδες’, την αποκατάσταση των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, την επιληψία, αλλά και πολλές άλλες πιο εξειδικευμένες κλινικές ή συμπεριφορικές εκφάνσεις της ανθρώπινης ανάπτυξης ή αποκατάστασης.

Η μουσική νευροεπιστημονική έρευνα έχει εισχωρήσει για τα καλά στους κόλπους των επιστημών ζωής, σκοπεύοντας μέσω της αρχέτυπης και ουσιαστικής σύνδεσης που παρουσιάζει η μουσική με το σώμα και τον εγκέφαλό μας, να βελτιώσει, να αποκαταστήσει και να θεραπεύσει στα πλαίσια του εφικτού.


Ψυχεδελικά μανιτάρια &εγκέφαλος

$
0
0
Οι συγκεκριμένες ουσίες μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, όμως ελάχιστα είναι γνωστά για το τι συμβαίνει στη φυσιολογία του εγκεφάλου.









Παρόμοιο μοτίβο δραστηριότητας όπως αυτό των ονείρων, εμφανίζει ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε ένα «ταξίδι» με ψυχεδελικά ναρκωτικά, όπως το LSD και τα μαγικά μανιτάρια. Οι συγκεκριμένες ουσίες μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, όμως ελάχιστα είναι γνωστά για το τι συμβαίνει στη φυσιολογία του εγκεφάλου. 

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Brain Mapping, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις στον εγκέφαλο της ψιλοκυβίνης, της ψυχεδελικής ουσίας που περιέχουν τα «μαγικά» μανιτάρια, χρησιμοποιώντας δεδομένα από εγκεφαλογραφήματα εθελοντών στους οποίους είχε γίνει ένεση με την ουσία αυτή.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Enzo Tagliazucchi, από το Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Γερμανίας σημείωσε πως "Ένας καλός τρόπος για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος, είναι να διαταραχθεί το σύστημα με ένα συγκεκριμένο και καινούριο τρόπο.Τα ψυχεδελικά ναρκωτικά κάνουν ακριβώς αυτό, με αποτέλεσμα να αποτελούν ισχυρά εργαλεία για να ανακαλύψουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν η συνείδηση είναι βαθύτατα τροποποιημένη".

Τα «μαγικά» μανιτάρια φυτρώνουν μόνα τους σε όλο τον κόσμο και έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους αρχαίους χρόνους για θρησκευτικές τελετές, αλλά και για αναψυχή. 



Βρετανοί ερευνητές διερευνούν τις δυνατότητες της ψιλοκυβίνης να ανακουφίσει σοβαρές μορφές κατάθλιψης σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες, και πειράματα σε πρώιμα στάδια έδωσαν ήδη, κάποια θετικά αποτελέσματα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν θετικά αποτελέσματα σε δοκιμές με MDMA, μια καθαρή μορφή του «έκσταση», στη θεραπεία μετα-τραυματικού στρες.


Κατάσταση ονείρου

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ψυχεδελικά φάρμακα συχνά αναφέρονται σε «διευρυμένη συνείδηση», ζωηρή φαντασία και κατάσταση ονείρου. 

Για τη διερεύνηση της βιολογικής βάσης αυτών των εμπειριών, η ομάδα του δρ. Tagliazucchi ανέλυσε στοιχεία απεικόνισης του εγκεφάλου από 15 εθελοντές οι οποίοι έλαβαν ενδοφλεβίως ψιλοκυβίνη, και υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI).

Κατά την εξέταση με ψιλοκυβίνη ή με εικονικό φάρμακο οι ερευνητές παρατήρησαν διακυμάνσεις των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα, που παρακολουθούν τα επίπεδα δραστηριότητας στον εγκέφαλο.


Διαπίστωσαν ότι με την ψιλοκυβίνη, η δραστηριότητα στο πιο πρωτόγονο δίκτυο του εγκεφάλου, που συνδέεται με την συναισθηματική σκέψη έγινε πιο έντονη, με πολλά τμήματα του δικτύου - όπως ο ιππόκαμπος και ο πρόσθιος φλοιός – να είναι ενεργά την ίδια στιγμή, όπως συμβαίνει όταν οι άνθρωποι ονειρεύονται. 

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι εθελοντές με την ψιλοκυβίνη είχαν πιο αποσπασματικές και ασυντόνιστες δραστηριότητες στο δίκτυο του εγκεφάλου που συνδέεται με υψηλού επιπέδου σκέψεις.

«Οι άνθρωποι συχνά περιγράφουν τη λήψη ψιλοκυβίνης, όπως την δημιουργία μας ονειρικής κατάστασης και για πρώτη φορά τα ευρήματά μας, έδειξαν τη φυσιολογία της εμπειρίας αυτής στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Ρόμπιν Carhart-Harris του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος εργάστηκε επίσης για η μελέτη.

Και πρόσθεσε: «Γοητεύτηκα από τις ομοιότητες μεταξύ της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε μια ψυχεδελικό κατάσταση και της εγκεφαλικής δραστηριότητας του ονείρου κατά τη διάρκεια του ύπνου, ιδίως τη στιγμή που και οι δύο δραστηριότητες αφορούν τις πρωτόγονες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τα συναισθήματα και τη μνήμη».

Ελεύθερη η μεταφορά ζώων με ΚΤΕΛ: Υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών

$
0
0
Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων επιτρέπεται η μεταφορά ζώουυποχρεωτικά εντός  του χώρου επιβατών.





Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τα τραγικά περιστατικά θανάτων ζώων που σημειώθηκαν, επειδή οι αγενείς, ανενημέρωτοι και καταχρηστές εξουσίας οδηγοί των ΚΤΕΛ διέταξαν τους φιλόζωους ιδιοκτήτες τους να τα βάλουν στον ακατάλληλο χώρο των αποσκευών. 

Κι όμως πολλές είναι οι καταγγελίες που φτάνουν συχνά στο adespoto.gr από ανθρώπους που θέλησαν να ταξιδέψουν με το σκυλάκι τους και τελικά πήραν ταξί, αφού οι οδηγοί των ΚΤΕΛ δεν δεχόντουσαν να μπει το ζώο τους στο λεωφορείο μαζί τους. 

Με την αποφάση του το Υπουργείο βάζει ένα τέλος στο χάος της  μεταφοράς ζώων με τα ΚΤΕΛ.Απαγορεύεται τοποθέτηση ζώου στις αποσκευές. Απαγορεύεται ταξίδι ασυνόδευτου ζώου. Τα μικρόσωμα ζώα (ως 10 κιλά σύμφωνα με το νόμο 4039/2012) ταξιδεύουν με τον ιδιοκτήτη στην καμπίνα επιβατών. Ορίζονται από τα ΚΤΕΛ δρομολόγια όπου επιτρέπονται τα ζώα. 


Διαβάστε και τυπώστε την απόφαση : 
Προς διευκρίνιση και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων για τη μεταφορά ζώων με λεωφορεία των ΚΤΕΛ Α.Ε., σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:
1. Προκειμένου να επιτραπεί η μεταφορά μικρών κατοικίδιων ζώων, αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο τους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος θα πρέπει να επιδεικνύει το διαβατήριο του ζώου ή το βιβλιάριο υγείας, το οποίο να είναι ενημερωμένο τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία.
2. Οι ειδικότερες ρυθμίσεις της μεταφοράς των ζώων συνοδείας αναπήρων (ουσιαστικά σκύλων συνοδείας τυφλών) καθώς και των μικρών κατοικίδιων, ανάλογα με τον τύπο του
λεωφορείου, έχουν ως ακολούθως:
Α.Ζώα σε  Λεωφορεία Αστικών ΚΤΕΛ:
Τα ζώα συνοδείας αναπήρων ανεξαρτήτως μεγέθους καθώς και τα μικρά κατοικίδια ζώα μεταφέρονται εντός ειδικού καλαθιού μεταφοράς με μέγιστες διαστάσεις 50Χ40Χ70 εκατοστά, κατ’ αναλογία με τα ισχύοντα στους συγκοινωνιακούς φορείς αστικών
συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών. Τα ζώα συνοδείας αναπήρων δεν τοποθετούνται σε καλάθι αλλά φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.
Β. Ζώα σε  Λεωφορεία Υπεραστικών ΚΤΕΛ:
Στα λεωφορεία που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες λόγω του μικρότερου διαθέσιμου χώρου, περιορίζονται οι μέγιστες διαστάσεις του ειδικού καλαθιού μεταφοράς. 
 Έτσι, τα ζώα συνοδείας αναπήρων ανεξαρτήτως μεγέθους και τα μικρά κατοικίδια ζώα, βάρους έως επτά (7) κιλών*,σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 που υπερισχύει, μικρόσωμα είναι τα ζώα ως 10 κιλά -  που μεταφέρονται εντός ειδικού καλαθιού μεταφοράς διαστάσεων 50Χ40X35 εκατοστά είναι επιτρεπτό να μεταφέρονται με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες και τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών. Τα ζώα αυτά θα τοποθετούνται είτε στο διάδρομο είτε στα κλιμακοστάσια των λεωφορείων, πλησίον σε κάθε περίπτωση του ιδιοκτήτη τους. Τα ζώα συνοδείας αναπήρων, όπως προαναφέρθηκε, δεν τοποθετούνται σε καλάθι αλλά φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. 


Για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, τα υπεραστικά ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. είναι επιτρεπτό να περιορίζουν τη μεταφορά των κατοικίδιων ζώων,

(α) σε ότι αφορά στον αριθμό σε δύο κατοικίδια ανά λεωφορείο και
(β) σε ορισμένα μόνο από τα εξυπηρετούμενα δρομολόγια τα οποία πάντως θα αποτελούν το 30% τουλάχιστον των δρομολογίων κάθε γραμμής (και κατ’ ελάχιστο ένα δρομολόγιο ανά ημέρα), κατανεμημένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Εφόσον αποφασιστεί από το οικείο υπεραστικό ΚΤΕΛ Α.Ε. ή ΚΤΕΛ να γίνει χρήση του ως άνω (β) περιορισμού, θα πρέπει η πληροφορία αυτή να παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο ενώ θα πρέπει να έχει αναρτηθεί εμφανώς σχετική ανακοίνωση στους σταθμούς και πρακτορεία του ΚΤΕΛ. Ο περιορισμός των δρομολογίων θα δύναται να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες αλλεργικών κ.λπ. ατόμων που ευλόγως αποφεύγουν το συγχρωτισμό με κατοικίδια ζώα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια είναι ενδεδειγμένη η κατάλληλη διευθέτηση των επιβατών εντός του λεωφορείου.  

Για την περίπτωση αστικών λεωφορείων που είναι ενταγμένα και δρομολογούνται από Υπεραστικά ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. εφαρμόζονται τα προαναφερθέντα για τα λεωφορεία των Αστικών ΚΤΕΛ. 
3. Τα προαναφερόμενα αφορούν, αδιακρίτως, και στα λεωφορεία ιδιοκτησίας των ΚΤΕΛ Α.Ε. και στα λεωφορεία ιδιοκτησίας μετόχων των ΚΤΕΛ Α.Ε. που εξυπηρετούν τις αστικές & υπεραστικές συγκοινωνίες. Σε καμία περίπτωση η μεταφορά των μικρών κατοικίδιων ή κατά μείζονα λόγο αυτών που συνοδεύουν αναπήρους δεν τελεί υπό την κρίση του οδηγού ή / και του ιδιοκτήτη του λεωφορείου ή τη συναίνεση των λοιπών επιβατών.
4. Τονίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις ρυθμίσεις της εγκυκλίου αυτής, επιβάλλονται, από το οικείο Πειθαρχικό Συμβούλιο του π.δ. 170/2003 (Α’ 140), στις ΚΤΕΛ Α.Ε. οι προβλεπόμενες κυρώσεις της παρ. 3(η) του άρθρου 2 του ίδιου π.δ. και σε περίπτωση υποτροπής αυτές της παρ. 5 του ίδιου άρθρου. Οι οδηγοί των λεωφορείων που δε συμμορφώνονται με τις ως άνω ρυθμίσεις, υπόκεινται στις πειθαρχικές κυρώσεις του άρθρου 18 του π.δ. 246/2006 (Α’ 261) που επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα των ΚΤΕΛ Α.Ε. & ΚΤΕΛ. 
Τα συλλογικά όργανα των ΚΤΕΛ Α.Ε. παρακαλούνται για την ενημέρωση των μελών τους ενώ οι ΚΤΕΛ Α.Ε. για την ενημέρωση του προσωπικού και των μετόχων τους.

Κατεβάστε την απόφαση εδώ.

"Άκου πτώμα να μαθαίνεις"

$
0
0
Ο Contrabbando, έφυγε από τη ζωή, το Σάββατο αφήνοντας πίσω του σπουδαία κείμενα. Το τελευταίο που έγραψε στο raddiobbuble αναφερόταν στη μάχη του με τον καρκίνο και τον θάνατο που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν (μπορεί να) είναι "αξιοπρεπής".





Το κείμενο του @Contrabbando, όπως δημοσιεύθηκε στο radiobbuble.gr


"Άκου, πτώμα, να μαθαίνεις. Έτσι, έχουν τα πράγματα. 

Όχι, ο καρκίνος δεν παίρνει τους καλύτερους. Ούτε το εγκεφαλικό, ούτε η καρδιοπάθεια, ούτε καμία άλλη ασθένεια. Τους μάγκες δεν τους πάτησε το τρένο. Ο θάνατος είναι αδιάκριτος, κοινός, απόλυτος. Μοναχικός. Το συλλογικό υποσυνείδητο αρέσκεται να "θρηνεί". Όχι αυτόν που πέθανε. Ούτε καν αυτό που εκπροσωπεί, παρόλο που το κραυγάζει. Θρηνεί αυτό που αντιπροσωπεύει στην προσωπική του ματιά, την ιδεολογική φορεσιά με την οποία έντυσε ένα πρόσωπο. Πενθεί, εν τέλει, είτε το "τέλος μιας δικής του εποχής"ή τον ίδιο το μετέωρο φόβο του θανάτου. Του δικού του θανάτου, του δικού του τέλους, του οποίου μια γεύση παίρνει από έναν "ξένο"θάνατο που αγωνιά να οικειοποιηθεί με υπέρμετρη ευαισθησία. Όσο κι αν ερίζουμε, κλαίμε μόνο για τους "δικούς μας ανθρώπους", αυτούς με τους οποίους ζήσαμε, μοιραστήκαμε στιγμές μιας ζωής που πέρασε. Και κλαίμε το ανεπίστρεπτο αυτών των στιγμών. Εγωιστικά, μοναχικά, ναρκισσιστικά. Όπως μας ταιριάζει. Ως πλάσματα ανθρώπινα, ατελή, φθαρτά. Και, φυσιολογικά κι ανθρώπινα, δε μας είναι ούτε πρόκειται να γίνουν όλοι οι νεκροί αρεστοί. Γιατί, η εικόνα τους ως ζωντανών διαμορφώνει τη στάση μας απέναντι στο θάνατό τους. Οριστικά κι αμετάκλητα.

Όχι, στις πλείστες περιπτώσεις, δεν υπάρχει αξιοπρεπής θάνατος. Τουλάχιστον, όσο δε μας στήνουν σε εκτελεστικά αποσπάσματα απέναντι στους φονιάδες μας, ώστε να μπορούμε να τους χαμογελάμε κατάμουτρα την ύστατη ώρα. Ο θάνατος είναι μια μοναχική αγωνία. Τις τελευταίες ώρες του κουβαλά έναν απεγνωσμένο ρόγχο, μια κλινοπάλη του σώματος, μια σταδιακή κατάρρευση όλων των ζωτικών λειτουργιών, μια διαρκή αφαίρεση των εγκεφαλικών/διανοητικών χαρακτηριστικών μας. Λίγο πριν από το τέλος, γινόμαστε ζώα που ψυχορραγούμε, όπως λέει ο Ροθ. Επιστρέφουμε στο απόλυτα ζωώδες και γήινο. Οι ελάχιστες εκλάμψεις, που μυθολογούνται ως τελευταίες κουβέντες, μπορεί να μας εκθέσουν ή να ανοίξουν σε κοινή θέα όσα ασυνείδητα θάβαμε κάτω από τις στρώσεις και τα περιβλήματα του εγώ μας και των δεόντων μιας ολόκληρης ζωής. Είμαστε μιαν ανίσχυρη μάζα οργανικών καταλοίπων, που θα γίνουν στάχτη ή εκλεκτή τροφή για σκουλήκια στο αέναο κυκλικό παιχνίδι της ζωής.Τα 21 γραμμάρια δεν είναι παρά το μεταφυσικό τρυπάκι μας για να μπορέσουμε να αντέξουμε τη ζωή την ίδια. Ή την απώλειά της.

Τέλος, όχι, δεν υπάρχει αξιοπρέπεια στη διαχείριση μιας μακροχρόνιας ασθένειας. Θα ήθελα πολύ να είναι διαφορετικά, αλλά η αλήθεια είναι πικρή και με διαψεύδει. Έχω κλάψει πολύ, έχω πονέσει πολύ, έχω παρακαλέσει πολύ, έχω κουράσει τα αγαπημένα πρόσωπά μου πολύ, έχω ζητιανέψει για αγάπη και φάρμακα, έχω διεκδικήσει ως απόλυτα κακομαθημένο κωλόπαιδο την απεριόριστη προσοχή, έχω βαρύνει την καθημερινότητα των οικείων μου, έχω δεσμεύσει τις ζωές των άλλων. Και, φυσικά, δεν υπάρχει τίποτε ηρωικό στις διάρροιες, τις ναυτίες, τους εμετούς, τα λερωμένα σεντόνια, τις τρύπιες πικεδένιες κουβέρτες των δημόσιων νοσοκομείων, τις νεκρωμένες ξερές φλέβες, το τρύπιο σώμα, τη διαρκώς αποστεούμενη ύπαρξη. Ούτε υπάρχει τίποτε δημοκρατικό στη συναλλαγή, τη δυνατότητα να έχεις εσύ κάποια φάρμακα ή μια πιο εξειδικευμένη θεραπεία, τα οποία κάποιος άλλος αλλού στερείται, λόγω του συστήματος.

Η μόνη αξιοπρέπεια είναι να μείνεις ζωντανός. Και να ανταποδώσεις. Όσο κι όπως μπορείς. Και λίγο θα είναι πάλι.

Διάφανοι, αδέρφια, είμαστε. Ζώα διάφανα που μας τρομάζει η αντανάκλασή μας στα ποτάμια της ζωής, πάσχοντα από αγνή, καθαρή ύπαρξη. Όπως θα τα έλεγε ένας άλλος λησμονημένος Καίσαρας της Ισπανίας: 




Πώς θα αναγνωρίσετε έναν παιδόφιλo

$
0
0
Χρήσιμες συμβουλές, τόσο προς τους γονείς όσο και προς τα παιδιά, για την προφύλαξη και προστασία τους από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης δίνει μέσω ανακοίνωσης της η ΕΛ.ΑΣ.





Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. τονίζει ότι οι συμβουλές για την αναγνώριση των παιδοφίλων αποτελούν ενδείξεις αλλά όχι απαραίτητα και αποδείξεις ότι κάποιος είναι παιδόφιλος. Σε συνδυασμό, ωστόσο, με οποιαδήποτε «περίεργη» συμπεριφορά, θα πρέπει να κινήσει υποψίες.


Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου;

Σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενήλικου (παιδόφιλος) με ένα παιδί με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου, ο οποίος έχει πάντα την αποκλειστική ευθύνη μιας τέτοιας πράξης.

Ο παιδόφιλoς, στα γενικά του χαρακτηριστικά, είναι συνήθως άντρας, άνω των 30 ετών, με λίγους φίλους της ηλικίας του και συχνάζει σε χώρους με παιδιά όπως παιδικές χαρές, Ίντερνετ καφέ, αθλητικά κέντρα κ.α. Συχνά μάλιστα εργάζεται με παιδιά, ενώ δεν αποκλείεται να είναι άτομο «υπεράνω πάσης υποψίας».

Σε πολλές περιπτώσεις είναι γνωστό μέλος της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας και συνήθως ανήκει στο περιβάλλον του παιδιού ή και της οικογένειας. Οπως έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις στην πράξη, χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε παιδιά, ενώ ενδέχεται να προσποιείται τον έφηβο για να συζητά και να παίζει παιχνίδια μαζί τους στο Διαδίκτυο.

Στοχεύει σε συγκεκριμένες ηλικίες και φύλο, συνήθως παιδιά προεφηβικής ηλικίας, και δρα μεθοδικά και με υπομονή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Μπορεί επίσης να προβεί σε πράξεις συναισθηματικού εκβιασμού ή να απειλήσει το παιδί, προκειμένου να μην αποκαλύψει τις δραστηριότητές του στους γονείς του.


Οδηγίες προς τους γονείς:

1.Παρατηρήστε το άτομο που υποψιάζεστε για σεξουαλικά κακοποιητική συμπεριφορά σε παιδιά:

α) Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του:
  • Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά απ’ ότι για τους ενήλικες;
  • Προσφέρεται να κρατήσει τα παιδιά σας για να κάνετε τις δουλειές σας ή για να βγείτε έξω;
  • Εργάζεται με παιδιά;
  • Είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός με τα παιδιά;
  • Εμπλέκεται σε δραστηριότητες με παιδιά, όταν δεν είναι παρόντες οι γονείς;


β) Παρατηρήστε τις προσωπικές του σχέσεις:
  • Είναι ελεύθερος, δεν ενδιαφέρεται να έχει ένα σύντροφο της ηλικίας του ή έναν οποιονδήποτε σύντροφο;
  • Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά της συντρόφου του απ’ ότι για την ίδια; (σε μονογονεϊκές οικογένειες)
  • Είναι παντρεμένος, αλλά πιο εκδηλωτικός με τα παιδιά του απ’ ότι με τη σύζυγό του;


γ) Παρατηρήστε τις κοινωνικές του σχέσεις:
  • Ταυτίζεται περισσότερο με τα παιδιά απ’ ότι με άτομα της ηλικίας του;
  • Έχει περισσότερες φιλικές σχέσεις με παιδιά απ’ ότι με ενήλικες;
  • Οι φίλοι του (που είναι παιδιά) είναι συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας ή/και φύλου;


2. Προσέξτε τα παιδιά σας:
  •  Παρατηρείτε κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας;
  •  Μήπως εμφανίζει ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπει πιο συχνά εφιάλτες;
  •  Ζωγραφίζει θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο;
  •  Έχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή επιδεικνύει σeξουαλική    συμπεριφορά προς άλλα παιδιά;
  •  Έχει παλινδρομήσει σε προηγούμενες συμπεριφορές, όπως ενούρηση και εγκόπρηση, ενώ        είχε μάθει να ελέγχει τις συμπεριφορές αυτές;
  •  Φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα;
  •  Μιλάει τον τελευταίο καιρό συνέχεια για κάποιον ενήλικο για τον οποίο δε μιλούσε στο              παρελθόν;
  •  Προσπαθεί να σας πει κάτι, αλλά σταματά όταν εμφανίζεται κάποιος άλλος ενήλικος;
  •  Έρχεται σπίτι με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα;
  •  Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει;

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημάδια που θα πρέπει να υποψιάσουν τους γονείς, προκειμένου να δώσουν περισσότερη προσοχή στο παιδί τους και να δουν τι συμβαίνει. Μην πανικοβάλλεστε, αλλά έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά.


3. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο:
  • Συζητείστε με το παιδί σας για τους κινδύνους του Διαδικτύου, χωρίς βέβαια να απαγορεύσετε τη χρήση του. Εξηγείστε του ότι δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κ.λπ.) ή να στέλνει φωτογραφίες σε αγνώστους μέσω Διαδικτύου.
  • Σκόπιμο είναι να φροντίσετε ώστε να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες του παιδιού σας και να μη χρειάζεται να πηγαίνει σε Ίντερνετ καφέ.
  • Βάλτε τον υπολογιστή σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στο παιδικό δωμάτιο, για να αποφύγετε την πιθανότητα να το «βρει» ο παιδόφιλoς μόνο του.
  • Ρωτήστε το παιδί σας ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ή/και ελέγξτε το μόνοι σας μέσω των «αγαπημένων» και του «ιστορικού περιήγησης» του προγράμματος φυλλομετρητή (browser) και κάντε του προτάσεις για ηλεκτρονικές διευθύνσεις κατάλληλες για την ηλικία του.

Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί να είναι αντιδραστικά και να αναζητούν την ιδιωτικότητα, ενώ πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά τους μπορεί να οφείλονται στο σeξουαλικό ξύπνημα της εφηβικής ηλικίας. Σταθείτε δίπλα τους με τρόπο διακριτικό και όχι παρεμβατικό.

Μιλήστε στα παιδιά σας, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Μιλήστε τους για το σώμα τους. Πείτε τους τι να προσέχουν. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους.


Οδηγίες προς τα παιδιά

Ο παρακάτω ενδεικτικός οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά, είτε διαβάζοντάς τον απευθείας, είτε μπορεί να διαβαστεί από τους γονείς, προκειμένου να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να μιλήσουν με απλό τρόπο στα παιδιά τους για το τι να αποφεύγουν.

  • Ένας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει το ίδιο τα γεννητικά του όργανα.
  • Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά όργανα των παιδιών, εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του.
  • Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κάνει οτιδήποτε μαζί του, ενώ είναι είτε εκείνος είτε το παιδί χωρίς ρούχα.
  • Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κρατήσει κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς του, κυρίως κάτι που αφορά το ίδιο.

Πες «όχι» όταν:

  • Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος.
  • Ένας ενήλικος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δεν θέλεις εσύ.
  • Ένας ενήλικος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς.
  • Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου.


Ξεχώρισε το «δώρο» από τη «δωροδοκία»:

Δώρο είναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει. Δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό. Για παράδειγμα: «Θα σου δώσω ένα γλυκό, αν βγάλεις τα ρούχα σου και ξαπλώσεις δίπλα μου».


Προστασία στο δρόμο:

  • Φρόντισε να είσαι έξω με παρέες και απόφυγε να τριγυρνάς μόνος σου.
  • Μη μιλάς σε αγνώστους ή άτομα που δεν γνωρίζεις καλά.
  • Βάλε τις φωνές και τρέξε γρήγορα, αν κάποιος προσπαθήσει να σε παρασύρει κάπου απόμερα ή να     σε βάλει σε ένα αυτοκίνητο.
  • Εχε το νου σου να αρνηθείς, αν είσαι έξω και κάποιος σου προσφέρει χρήματα για να του κάνεις μια χάρη.
  • Πρόσεχε στις δημόσιες τουαλέτες και πήγαινε με έναν φίλο, αν αυτό είναι δυνατό. Βγες γρήγορα έξω αν σε πλησιάσει κάποιος.
  • Εχε πάντα χρήματα μαζί σου για να γυρίσεις στο σπίτι και μην ξοδεύεις ποτέ αυτά τα χρήματα.


Προστασία στο Διαδίκτυο:

  • Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου (στο facebook , myspace , friendster κ.λπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι «φίλοι» σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου.
  • Μη δίνεις ποτέ και σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασής σου.
  • Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα.
  • Μη δίνεις πληροφορίες για το σχολείο σου, το πού μένεις ή το τηλέφωνό σου.
  • Μην κάνεις «φίλους» άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά.
  • Μη συναντάς άτομα που έχεις «γνωρίσει» στο Διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου.
  • Έχε στο νου σου ότι οι άνθρωποι που γνωρίζεις στο Διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα για το ποιοι είναι.

Τι να κάνω σε περίπτωση που υποψιάζομαι ή έχω ενδείξεις ότι κάποιος ενήλικος ασελγεί σε βάρος ανηλίκων;

Μπορείτε να απευθυνθείτε:

  1. Στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής – Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ): Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, 3ος όροφος, τηλ. 210 6476370.
  2. Στο Τμήμα Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης: Μοναστηρίου 326, τηλ. 2310 388456, 2310 388457, 2310 388458.
  3. Στις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφαλείας των Νομών των υπόλοιπων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
  4. Για αναφορές περιστατικών διαδικτυακής παρενόχλησης – παιδoφιλίας ή παιδικής πορνογραφίας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012 (λειτουργεί όλο το 24ωρο) ή και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στη διεύθυνση 11012@hellenicpolice.gr

Οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία ελέγχεται από εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό, προκειμένου να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί η υπόθεση.


Η κάνναβη έχει αντικαρκινική δράση

$
0
0
Η κάνναβη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από Βρετανούς επιστήμονες, του Πανεπιστημίου «East Anglia».




Από την έρευνα προέκυψε πως η ψυχοτρόπος ουσία που περιέχει η κάνναβη, η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συρρίκνωση καρκινικών όγκων. Οι επιστήμονες χορήγησαν με ένεση την THC σε πειραματόζωα, και ειδικότερα σε ποντίκια που φέρουν ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, και εντόπισαν δύο κυτταρικούς υποδοχείς, που ευθύνονται κυρίως για την αντικαρκινική δράση της εν λόγω ουσίας. Το αποτέλεσμα ήταν η συρρίκνωση των όγκων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Biological Chemistry» και οι ερευνητές εξέφρασαν την ελπίδα πως ένα συνθετικό υποκατάστατο της THC θα μπορούσε να δημιουργηθεί από τις φαρμακοβιομηχανίες και να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του καρκίνου.

«Η THC, το κύριο δραστικό συστατικό της μαριχουάνας, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτή  η ουσία δρα μέσω μιας οικογένειας κυτταρικών υποδοχέων που λέγονται κανναβινοειδείς υποδοχείς. Ως τώρα ήταν άγνωστο ποιοι ακριβώς υποδοχείς ευθύνονται για την αντικαρκινική δράση της τετραϋδροκανναβινόλης. Με τη νέα έρευνά μας, αποκαλύψαμε ότι πρόκειται για τους υποδοχείς CB2 και GPR55», δήλωσε ο Πίτερ ΜακΚόρμικ της Φαρμακευτικής Σχολής του βρετανικού πανεπιστημίου.


«Με τον προσδιορισμό των υποδοχέων που εμπλέκονται έχουμε ένα σημαντικό βήμα προς τη μελλοντική ανάπτυξη θεραπειών, οι οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις αλληλεπιδράσεις που έχουμε ανακαλύψει, ώστε να περιορίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων», σημείωσε.

Ωστόσο ο Πίτερ ΜακΚόρμικ αναγνώρισε πως θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές, τονίζοντας και συμβουλεύοντας εκείνους που υποβάλλονται σε αντικαρκινικές θεραπείες να μην τις σταματήσουν για να ξεκινήσουν μόνοι τους τη χρήση της κάνναβης. Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις από τις οργανώσεις κατά του καρκίνου, οι οποίες υπογράμμισαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τη δράση της THC πριν χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία.

Σημειώνεται πως η ιδιωτική χρήση κάνναβης παραμένει παράνομη στις περισσότερες χώρες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι χώρες στις οποίες η κάνναβη επιτρέπεται για ιατρική χρήση. «Εντοπίζοντας τους συγκεκριμένους δύο κυτταρικούς υποδοχείς, κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την μελλοντική ανάπτυξη νέων φαρμάκων με αντικαρκινική δράση», δήλωσε ο Πίτερ ΜακΚόρμικ και συνέχισε:

«Η έρευνά μας χρησιμοποιεί μια απομονωμένη χημική ουσία και το να παίρνει κανείς τη σωστή δοσολογία αυτής της ουσίας, είναι ζωτικό. Οι καρκινοπαθείς δεν πρέπει να προσπαθούν να αυτοθεραπευθούν με κάνναβη. Ελπίζω πάντως ότι η έρευνά μας θα οδηγήσει τελικά στη δημιουργία ενός ασφαλούς συνθετικού ισοδύναμου φαρμάκου που θα είναι διαθέσιμο στο μέλλον».
Πηγή

Ζώντας μέσα από τα social media (video)

$
0
0
Ένα βίντεο που παρουσιάζει με έναν δραματικό τρόπο ορισμένες από τις «σκληρότερες» αλήθειες για την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media). 






Η αλήθεια που μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα στάτους. Η αποξένωση, η μοναξιά που βιώνει κάποιος καθώς και μια γενικότερη πλαστή εικόνα για τη ζωή του που μπορεί να εμφανίσει προς τα έξω μέσω της απρόσωπης δραστηριότητας του στα social media. Πώς τελικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν την ζωή και τον ψυχισμό κάποιου.



Αρθρογραφεί ο Μπίλης [Planitikos Team]

Ποδηλασία: οφέλη και τέτοια

$
0
0
Το ποδήλατο είναι ένα μέσο το οποίο συνδυάζει τη γύμναση και την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο, ενώ συγχρόνως μας οδηγεί στη μείωση της παθητικής και καθιστικής ζωής.






Έρευνα του American Scientist έδειξε ότι οι συχνές εναλλαγές άσκησης του σώματος ενεργοποιούν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, το οποίο σύμφωνα με επιστήμονες του Oxford University συνδέεται με υποδοχείς οπιοειδών και κυκλώματα ντοπαμίνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ενεργοποίηση εκείνων των περιοχών του εγκεφάλου που ευθύνονται για το αίσθημα της ευχαρίστησης.   


Οφέλη
  • Μείωση συνεπειών καθιστικής και παθητικής ζωής.
  • Τέλεια και ομοιόμορφη γύμναση των κάτω άκρων.
  • Βελτίωση καρδιοαγγειάκης και αναπνευστικής λειτουργίας.
  • Διατήρηση ισορροπίας μεταβολισμού.
  • Συμβολή στην πρόληψη κυρσών.

Τα ερεθίσματα διάρκειας είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν σε μία καλή φυσική κατάσταση και κατεπέκταση μείωση του σωματικού μας λίπους. Στόχος μας είναι να ποδηλατίσουμε 15 – 60 λεπτά συνεχόμενης διάρκειας, μέτριας έντασης και επιβάρυνσης.
Οι αρχάριοι ποδηλάτες δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε υψηλά ερεθίσματα έντασης, ώστε να μην υπάρξει πρόωρη διακοπή της άσκησης ή αίσθηση δυσφορίας.


Ενεργειακές Δαπάνες

  • Η κατανάλωση ενέργειας είναι ανάλογη της ταχύτητας (για ταχύτητα 15 km/ώρα καίμε περίπου 7 kcal/λεπτό, ενώ για 21 km/ώρα καίμε περίπου 11 kcal/λεπτό).
  • Η κατανάλωση ενέργειας διαφέρει από άντρα σε γυναίκα. Σε ποδηλασία 21 km/ώρα οι γυναίκες μπορεί να καταναλώσουν 660 kcal, ενώ οι άνδρες 840 kcal.
  • Η κατανάλωση ενέργειας είναι ανάλογη του βάρους μας. Ένας μέσος άνθρωπος ο οποίος ζυγίζει 68 κιλά μπορεί να καταναλώσει 562 kcal/ώρα.



Κανόνες Και Συμβουλές Χρήσης

  • Προσαρμόζουμε το ποδήλατο μας στα μέτρα μας και ελέγχουμε τα μηχανικά του μέρη, ώστε το δίκυκλο να είναι έτοιμο για μία πλήρη και σωστή λειτουργικότητα.
  • Φοράμε ρούχα ανάλογα των κλιματολογικών συνθηκών.
  • Η κατανάλωση νερού ή ηλεκτρολυτών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της άσκησης μας είναι απαραίτητη. Επίσης μετά το τέλος της άσκησης καλό θα είναι να καταναλώνουμε κάποιο υγιεινό σνακ ή φρούτο για την κάλυψη των χαμένων υδατανθράκων.
  • Η χρήση προσταυτικών αξεσουάρ είναι αναγκαία οπουδήποτε χρησιμοποιούμε το δίκυκλο, ώστε να είμαστε προστατευμένοι από οποιαδήποτε πτώση. Μερικά από αυτά είναι το κράνος, οι επιγονατίδες, οι επιαγκονίδες και τα γάντια. 
  • Να μετακινούμαστε πάντα με σεβασμό στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, όταν κινούμαστε σε οδούς, δρόμους ή λεωφόρους.
  • Όταν κινούστε στο οδικό δίκτυο πρέπει να ποδηλατούμε πάντα στη δεξία λωρίδα κυκλοφορίας και να εκδηλώνουμε τις προθέσεις μας για αλλάγη πορείας μετακινώντας κάποιο από τα χέρια μας.
  • Η μετακίνηση στους δρόμους καλό θα είναι να γίνετε σε ομαδικές εκδρομές, ώστε να πλαισιονόμαστε από πιο έμπειρους ποδηλάτες, οι οποίοι οδηγούν και ακολουθούν την ποδηλατική πορεία.
  • Η χρήση φωτεινών σηματοδοτών είναι απαραίτητη καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και της ημέρας.
  • Μην σνομπάρετε τα ερεθίσματα μικρής ή μέτριας έντασης. Ακόμα και αθλητές υψηλού επιπέδου ξεκινούν την προετοιμασία τους από χαμηλά προπονητικά ερεθίσματα.
  • Αν είστε από 35 χρονών και άνω και δεν έχετε γυμναστεί ποτέ συμβουλευτείτε το γιατρό σας για οποιαδήποτε έναρξη γυμναστικού προγράμματος.


Πρόγραμμα

Τα ερεθίσματα διάρκειας είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν σε μία καλή φυσική κατάσταση και κατεπέκταση στη μείωση του σωματικού μας λίπους. Στόχος μας είναι να ποδηλατίσουμε από 20 – 60 λεπτά συνεχόμενης διάρκειας, μέτριας έντασης και επιβάρυνσης σε περιοχές μικρών κλίσεων.

Οι αρχάριοι ποδηλάτες δεν πρέπει να ξεπερνάμε 30 – 40 λεπτά ήπιας έντασης, ώστε να μην υπάρξει πρόωρη διακοπή της άσκησης. Μετά το πέρας 2-4 εβδομάδων ή 6-12 προπονήσεων μπορούμε να περάσουμε στο μέτριο επίπεδο. Οι ποδηλάτες μετρίου επιπέδου μπορούμε να ποδηλατούμε 40 - 60 λεπτά συνεχόμενης διάρκειας και ήπιας έντασης.


HPV: Μπορεί μια γυναίκα να γεννήσει φυσιολογικά;

$
0
0
Όταν μια γυναίκα έχει σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα, μπορεί η μόλυνση να επηρεάσει την εγκυμοσύνη ή την υγεία του μωρού της;







Γράφει ο Δημήτρης Μπιλάλης MBBCH MMEDSC CCST FRCOG, 
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος - Λαπαροσκόπος Χειρουργός, 
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγ. Βρετανίας.

Τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), υπήρξε επίσης αύξηση του αριθμού των εγκύων γυναικών με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Όμως, με την έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη παρέμβαση, οι επιπλοκές στα νεογνά, που είναι αυτό που μας ενδιαφέρει στο μέγιστο, είναι πλέον σπάνιες.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, είναι το πλέον συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα σε ανθρώπους αναπαραγωγικής ηλικίας. Πρόκειται για μία "οικογένεια"ιών που προσβάλουν το επιθήλιο και περιλαμβάνει περισσότερους από 100 υπότυπους. Δεν προκαλούν όλοι οι υπότυποι τις ίδιες βλάβες, κάποιοι δε χαρακτηρίζονται ως χαμηλού κινδύνου ενώ κάποιοι άλλοι ως υψηλού, ανάλογα με το αν σχετίζονται με προκαρκινικές ή καρκινικές αλλοιώσεις. Όμως, μόλυνση με αυτόν το πολύ μικρό DNA- ιό δε σημαίνει πως κάποια γυναίκα θα αναπτύξει τελικά καρκίνο του τραχήλου. Ορισμένες φορές, τα άτομα μπορεί να είναι απλά φορείς, δηλαδή δεν αναπτύσσουν καμία είδους αλλοίωση. Άλλοι αναπτύσσουν τα γνωστά σε όλους κονδυλώματα (καλοήθεις αλλοιώσεις με τη μορφή θηλωμάτων). Τέλος, και αυτή η κατηγορία χρειάζεται τη μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα, είναι εκείνοι που αναπτύσσουν κυτταρολογικές αλλοιώσεις (δυσπλασίες), oι oπoίες αν δεν αντιμετωπισθoύν εγκαίρως με το σωστό, βάση κατευθυντήριων οδηγιών τρόπο, μπoρoύν να εξελιχθoύν σε καρκίνo, ιδιαίτερα στον τράχηλο της μήτρας και την ευρύτερη πρωκτογεννητική περιοχή.

Ενδεικτικά, από τα στελέχη που έχουν ταυτοποιηθεί, χαμηλού κινδύνου που ευθύνονται κυρίως για την ανάπτυξη κονδυλωμάτων είναι τα: 6, 11, 42, 43, 44

Υψηλού κινδύνου που συνδέονται με προκαρκινικές αλλοιώσεις είναι: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 56, 57. Οι υψηλού κινδύνου τύποι του HPV έχουν ανιχνευθεί στο 99% των καρκίνων του τραχήλου. Ο υπότυπος HPV- 16 ευθύνεται για το 50% περίπου των καρκίνων του τραχήλου παγκοσμίως, και οι τύποι 16 και 18 μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% των καρκίνων του τραχήλου. Λοίμωξη με υπότυπους του HPV υψηλού κινδύνου θεωρείται απαραίτητη για τη δημιουργία προκαρκινικών αλλοιώσεων και ως εκ τούτου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η λοίμωξη αυτή από μόνη της δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει καρκίνο, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που έχουν προσβληθεί από τον ιό δεν αναπτύσσουν καρκίνο.


Τι γίνεται λοιπόν όταν μια γυναίκα έχει HPV και μείνει έγκυος;

Είναι σχεδόν απίθανο μια HPV μόλυνση να επηρεάσει την εγκυμοσύνη ή την υγεία του μωρού σας. Στην εγκυμοσύνη, μια γυναίκα που έχει ήδη τον ιό ως φορέας μπορεί να αναπτύξει κονδυλώματα ή αν έχει ήδη κάποια, αυτά να πολλαπλασιαστούν ταχύτερα επειδή το περιβάλλον της εγκυμοσύνης τα ευνοεί. Η αύξηση των κολπικών υγρών που αυξάνει την υγρασία στο κόλπο σε συνδυασμό με τις ορμονικές αλλαγές και τη αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, οδηγούν στη ταχύτερη ανάπτυξη τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κονδυλώματα δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα για εσάς ή το μωρό σας. Οπότε η γυναίκα μπορεί να έχει έναν φυσιολογικό κολπικό τοκετό. Όμως υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες, όταν ο ιός ειναι σε έξαρση ή υπάρχει βεβαρυμένο ιστορικό, που η καισαρική τομή είναι η μέθοδος επιλογής για λόγους ασφαλείας. Ο μαιευτήρας ωφείλει να ενημερώσει σωστά το ζευγάρι και να ληφθεί η σωστή για αυτούς απόφαση. Είναι δυνατό ο ιός να μεταδοθεί στο μωρό κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Ακόμα κι αν το μωρό προσβληθεί από τον ιό, το πιθανότερο είναι να το ξεπεράσει μόνο του, χωρίς να αναπτυχθούν συμπτώματα ή να δημιουργηθούν προβλήματα. 

Στην απίθανη περίπτωση που το μωρό προσβληθεί από στελέχη του HPV που προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, μπορεί να αναπτύξει κονδυλώματα στις φωνητικές του χορδές ή άλλες περιοχές κάποια στιγμή στην βρεφική ή την παιδική ηλικία. Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται υποτροπιάζουσα θηλωμάτωση του αναπνευστικού, είναι πολύ σοβαρή ασθένεια. Και είναι και ο κύριος λόγος που πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στις επιλογές μας, όσον αφορά τον τρόπο τοκετού. Ευτυχώς όμως είναι εξαιρετικά σπάνια. Για το λόγο αυτό και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως επειδή μια γυναίκα έχει HPV πρέπει να γεννήσει με καισαρική τομή. Ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια απολύτως ασφαλής επιλογή, δεδομένου ότι η γυναίκα έχει παρακολουθηθεί σωστά, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες.


Ο κομήτης του Rosetta είναι «σιαμαίος»

$
0
0
Ο κομήτης τον οποίο προσεγγίζει η ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta φαίνεται ότι είναι στην πραγματικότητα δύο σώματα που συγκρατούνται χαλαρά μεταξύ τους και κινούνται μαζί στο Διάστημα. Και η ανώμαλη επιφάνειά τους ίσως δυσκολέψει την επιχείρηση προσεδάφισης.


Οι θολές εικόνες που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA λήφθηκαν στις 14 Ιουλίου από απόσταση 12.000 χιλιομέτρων. Ο κομήτης 67/Ρ Τσουριούμοφ/Γερασιμένκο (67P/C-G) είναι χωρισμένος σε δύο τμήματα με σχήμα που θυμίζει πατάτα.



Η εικόνα GIF στα αριστερά αυτής της σελίδας, η οποία δημιουργήθηκε από τη συρραφή διαδοχικών λήψεων, δείχνει τον κομήτη να εκτελεί μια πλήρη περιστροφή με περίοδο 12,4 ωρών.

Παραμένει ασαφές αν ο κομήτης ήταν κάποτε ενιαίος και έσπασε, ή αν πρόκειται για διαφορετικά σώματα που πλησίασαν το ένα το άλλο και σχημάτισαν ένα «δυαδικό σύστημα επαφής», όπως το ονομάζουν οι αστρονόμοι.

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται τέτοιος δυαδικός κομήτης.

Σε κάθε περίπτωση, το ανώμαλο σχήμα ίσως περιπλέξει την αποστολή. Το Rosetta, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2004 και ξύπνησε από την κατάσταση αναμονής τον περασμένο Ιανουάριο, προγραμματίζεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον 67P/C-G τον Αύγουστο, οπότε θα αρχίσει τη λεπτομερή χαρτογράφηση της επιφάνειάς του.

Η αποστολή θα κορυφωθεί το Νοέμβριο, οπότε το Rosetta θα απελευθερώσει τη μικρή συσκευή Philae, η οποία θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στον κομήτη. Το γεγονός ότι ο 67P/C-G είναι τόσο ανώμαλος δεν μπορεί παρά να περιπλέξει την επιλογή κατάλληλου σημείου για προσεδάφιση.

Περισσότερα στοιχεία αναμένονται σε τρεις εβδομάδες, οπότε το σκάφος θα πλησιάσει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων και θα στείλει πιο ευκρινείς εικόνες.

Οι κομήτες, ή «διαστημικές χιονόμπαλες» όπως τις αποκαλούν πολλοί ερευνητές, αποτελούνται από σκόνη και πάγους και πιστεύεται ότι είναι κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

Η αποστολή Rosetta θα βοηθήσει στην κατανόηση των διαδικασιών από τις οποίες σχηματίστηκαν οι πλανήτες και ίσως προσφέρει νέα στοιχεία για τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό στη Γη.


Ατμοσφαιρική πίεση - Νόσος των Δυτών

$
0
0
Στο παρακάτω άρθρο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης της νόσου.










Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται σε τρεις κατηγορίες προσώπων.

  • Σ'αυτούς οι οποίοι εργάζονται σε ατμόσφαιρα πεπιεσμένου αέρα που αποσυμπιέζεται γρήγορα.
  • Σε δύτες που ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού γρήγορα από βάθος μεγαλύτερo των 10 μέτρων.
  • Σε πληρώματα αεροσκαφών που ανέρχονται πολύ γρήγορα σε μεγάλα ύψη περισσότερο από 5.500 μέτρα.

Στην πρώτη κατηγορία το σύνδρομο μερικές φορές ονομάζεται νόσος του caisson λόγω της συσκευής, η οποία χρησιμοποιείται όταν γίνονται εκσκαφές κάτω από το νερό κατά τη διάρκεια κατασκευών, όπως είναι γέφυρες κλπ.

To caisson είναι ένας σιδερένιος σωλήνας ανοικτός στον πυθμένα, οποίος βυθίζεται μέσα στη λάσπη ή στην άμμο του πυθμένα. Οι εργαζόμενοι στο caisson κατεβαίνουν μέσα από μια σειρά δωματίων, στα οποία η ατμοσφαιρική πίεση προοδευτικά αυξάνεται. Λόγω της μεγάλης ατμοσφαιρικής πίεσης στο τελικό δωμάτιο το νερό δεν εισέρχεται μέσα στο σωλήνα.

Η συνηθισμένη μέγιστη πίεση σε εργασίες, με πεπιεσμένο αέρα σε κτίρια ή σε άλλες εργασίες είναι 4,5 kg/cm3 (4441,2 x 103 Pa) και γενικά ακόμη χαμηλότερη.

Όταν ο εργάτης ανέρχεται στην επιφάνεια η πίεση του αέρα μειώνεται και γίνεται ίση με την ατμοσφαιρική περνώντας μέσα από τα διάφορα δωμάτια.

Η νόσος προκαλείται από τον σχηματισμό φυσαλίδων αζώτου στα υγρά του σώματος και τους ιστούς. Οι φυσαλίδες αυτές του αζώτου είναι αρκετά μεγάλες και προκαλούν συμπτώματα από τη στιγμή που η μερική πίεση του αζώτου στους ιστούς γίνεται δύο φορές μεγαλύτερη από τη μερική πίεση στην ατμόσφαιρα.

Τα προκαλούμενα συμπτώματα εξαρτώνται από το σημείο που σχηματίζονται οι φυσαλίδες, ενώ το μέγεθος και ο ρυθμός ανάπτυξης των φυσαλίδων καθορίζουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα:

Τα οξέα φαινόμενα της νόσου της αποσυμπίεσης συνήθως διαιρούνται σε δύο κατηγορίες:

  • Ελαφρός ή βαρύς πόνος στα άκρα. Διάστιξη ή ερεθισμός του δέρματος.
  • Παράλυση ή αδυναμία των άκρων. Οξύς πόνος ή αιμωδία των άκρων, ίλιγγος, πονοκέφαλος, δύσπνοια, παραισθήσεις ή πόνος στο στήθος, υπόταση, κώμα.

Υπάρχει επίσης μια μορφή χρόνιων συμπτωμάτων όπως: Άσηπτος νέκρωση των οστών, νευρολογικά και ψυχικά συμπτώματα.



Κατηγορία Ι

Το κύριο σύμπτωμα είναι οξύς πόνος στις κνήμες συνήθως στις αρθρώσεις, μερικές φοράς συνοδευόμενο με αιμωδία. Ο πόνος είναι δυνατόν να εμφανιστεί οποτεδήποτε μέσα σε διάστημα 12 ωρών μετά την αποσυμπίεση.

Το προσβεβλημένο μέρος συνήθως είναι σε θέση ημικάμψεως, από την οποία είναι δύσκολο να κινηθεί, γι'αυτό η κατάσταση αυτή είναι γνωστή μεταξύ των δυτών ως bends .

Είναι δυνατόν να εμφανιστεί κνησμός και διάστιξη του δέρματος με ή χωρίς πόνο στις αρθρώσεις.


Κατηγορία ΙΙ

Τα συμπτώματα στην κατηγορία αυτή είναι σοβαρότερα αλλά και σπανιότερα. Τα πλέον έντονα είναι η παράλυση του ενός ή και των δύο άκρων που συνοδεύεται από ίλιγγο, ναυτία ή εμετό.

Εάν η φυσαλίδες του αζώτου σχηματιστούν στα πνευμονικά αγγεία, το άτομο έχει μία αίσθηση οπισθοστερνικού καύσου με βήχα.

Τα συμπτώματα αυτά αναφέρονται ως chokes . Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να πέσει σε κώμα και να πεθάνει αν δεν του δοθεί άμεση θεραπεία. Μια άλλη σοβαρή επιπλοκή είναι το shock μετά την αποσυμπίεση με αιμοσυμπύκνωση.


Άσηπτος νέκρωση

Η άσηπτος νέκρωση των οστών συμβαίνει λόγω του σχηματισμού εμφραγμάτων από έμβολα αζώτου στις αρτηρίες των οστών. Οι αλλαγές είναι συνήθως συμμετρικές, αλλά η κατάσταση είναι σοβαρή μόνον όταν προσβληθούν οι αρθρικές επιφάνειες του μηριαίου ή της κνήμης. Περίπου το 1/4 των ατόμων που προσβλήθηκαν από τη νόσο της αποσυμπίεσης παρουσιάζουν άσηπτο νέκρωση αλλά μόνο το 3% καθίστανται ανάπηροι. Αντίθετα άσηπτος νέκρωση παρουσιάζεται μόνο στο 5% των δυτών και μόνο 0.2% μένουν ανάπηροι.


Πρόληψη και θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία αποσυμπίεσης γίνεται σύμφωνα με μια σειρά πινάκων, οι περισσότεροι από τους οποίους βασίζονται στους Βρετανικούς πίνακες του 1958.

Τα άτομα που πρόκειται να εργαστούν σε μειωμένη ατμόσφαιρα πρέπει να επιλέγονται με προσοχή. Έτσι ως ανίκανοι γι'αυτήν την εργασία κρίνονται οι παχύσαρκοι, οι αλκοολικοί, και αυτοί που στο ιστορικό τους υπάρχει καρδιακή ή πνευμονική νόσος.

Κάθε 2 χρόνια πρέπει να υποβάλλονται σε ακτινολογική εξέταση του θώρακα και των μεγάλων αρθρώσεων. Άτομα τα οποία έχουν εμφανίσει συμπτώματα κατηγορίας ΙΙ δεν πρέπει να εργαστούν εκ νέου σε συνθήκες αποσυμπίεσης.

Τα συμπτώματα της νόσου της αποσυμπίεσης εξαφανίζονται με επανασυμπίεση του πάσχοντα και βαθμιαία μείωση της πίεσης σύμφωνα με προκαθορισμένους πίνακες, όπως π.χ. αυτός που χρησιμοποιείται στο ναυτικό των Η.Π.Α.

Οι δύτες είναι εκτεθειμένοι επίσης και σε άλλους κινδύνους που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν σχέση με την αυξημένη ατμοσφαιρική πίεση. Ο κίνδυνος πνιγμού είναι συχνή αιτία θανάτου και πρέπει να λαμβάνονται ειδικά μέτρα.

Τα άτομα τα οποία καταδύονται στο νερό με αναπνευστική συσκευή ή όχι είναι δυνατόν να αναπτύξουν αυτόματο πνευμοθώρακα, εάν αναδυθούν γρήγορα.

Όταν η πίεση ανέρχεται σε 4 ατμόσφαιρες (περίπου σε βάθος 30 μέτρων) ο δύτης είναι δυνατό να προσβληθεί από τη νέκρωση του αζώτου και αν δεν αναδυθεί μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του. Τα συμπτώματα παρέρχονται γρήγορα, όταν ο δύτης ευρεθεί στην κανονική πίεση. Εάν το άζωτο στις αναπνευστικές συσκευές αντικατασταθεί με ήλιο τα παραπάνω συμπτώματα είναι δυνατόν να προληφθούν.

Παρενέργειες έχουν παρατηρηθεί από την έκθεση των δυτών σε αυξημένες μερικές πιέσεις του οξυγόνου. Οι δύτες οι οποίοι αναπνέουν καθαρό οξυγόνο βρίσκονται σε κίνδυνο σε βάθη πάνω από 7,5 μέτρα και αυτοί που αναπνέουν μίγμα οξυγόνου - ηλίου κινδυνεύουν σε βάθη μεγαλύτερη των 150 μέτρων.



40 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: η φρίκη του πολέμου μέσα από τα μάτια του εισβολέα

$
0
0
O Μουσταφά Ονγκάν, ένας Τούρκος λοχίας αφηγείται την εισβολή μέσα από τα δικά του μάτια. Μία από τις αφηγήσεις που ξεφεύγει από την γραμμή της Άγκυρας για επέμβαση που είχε σκοπό την απελευθέρωση των Τουρκοκυπρίων.





Ο Κούρδος δημοσιογράφος, Ρόνι Αλάσορ γεννήθηκε στο χωριό Γκιοβεντίκ, της επαρχίας Χινίς του Ερζερούμ. Ένα τόπο ιστορικό αφού, όπως αναφέρει στο βιβλίο του “Διαταγή: Εκτελέστε τους αιχμαλώτους” που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε αυτόν ζούσαν οι Αρμένιοι πριν την γενοκτονία του 1915.

 “Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την γενοκτονία των Αρμενίων το Χινίς αποτέλεσε τόπο εξορίας και εξολόθρευσης των Ελλήνων του Πόντου. (...) Και παρ'ότι πέρασαν πολλά χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων, οι μνήμες είναι ακόμη ζωντανές μέσα από τις αφηγήσεις των πατεράδων και των παππούδων μας”.

Ο Ρόνι μεγάλωσε με τις μαρτυρίες ενός συγχωριανού του που πολέμησε στην “απελευθέρωση” της Κύπρου και τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων. Χρόνια μετά, όταν το 1980 λόγω του πραξικοπήματος διέφυγε στο εξωτερικό, άρχισε μεταξύ άλλων να ψάχνει την αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη στην Κύπρο.

 Ταξίδευσε αρκετά και συγκέντρωσε μαρτυρίες από Τούρκους στρατιώτες που έλαβαν μέρος στην εισβολή. Τις συγκέντρωσε και το 1999 τις συμπεριέλαβε στο βιβλίο του “Διαταγή: Εκτελέστε τους αιχμάλωτους (το 2001 κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη). Από εκεί ανασύρθηκε η παρακάτω μαρτυρία του δεκανέα Μουσταφά Ονγκάν.


Αυτόπτης μάρτυρας Μουσταφά Ονγκάν (Ομαδάρχης)

Γεννήθηκα στο χωριό Άκντεμις (...)στις 16 Μαρτίου του 1953. Το Μάρτιο του 1974 κατατάχτηκα στον τουρκικό στρατό με την κλάση 53/1. (...) Επισήμως ήμουν δεκανέας όμως κατά την θητεία μου είχα αναλάβει καθήκοντα λοχία.

Είμαι καρδιοπαθής. Υποβλήθηκα πρόσφατα σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς και έχω ακόμη σοβαρά προβλήματα υγείας. Παρακαλώ να με συγχωρέσετε που δεν μπορώ να περιγράψω με λεπτομέρειες τα γεγονότα που έζησα στην Κύπρο. Θα σας διηγηθώ σύντομα κάποια πράγματα, γιατί δεν κάνει να συγκινούμαι.

Τον Ιούλιο του 1974 υπηρετούσα στην Άγκυρα. Ένα απόγευμα μάς ανακοίνωσαν ότι θα συμμετείχαμε τάχα σε κάποια νατοϊκή άσκηση. Όπως μας είπαν, η μονάδα μας έπρεπε να μετακινηθεί. Έτσι νομίζοντας ότι πηγαίναμε σε άσκηση, μεταφερθήκαμε στο λιμάνι της Μερσίνας, νότια παράλια της Τουρκίας. Εκεί μας μάζεψαν οι ανώτεροί μας και μόνο τότε μας αποκάλυψαν ότι θα πάμε να “σώσουμε” την Κύπρο. Έπειτα μας επιβίβασαν μαζί με τα άρματα μάχης και τον υπόλοιπο εξοπλισμό σ'ένα πλοίο και αμέσως μας έστειλαν στο νησί. Ήμασταν περίπου 500-600 άτομα. Εγώ ήμουν υπεύθυνος ενός αντιαεροπορικού ερπυστριοφόρου, που μπορούσε να χτυπήσει στόχο εν κινήσει. Επειδή είχα αποστηθίσει τον αριθμό του τανκ, τον θυμάμαι ακόμη και τώρα. Ήταν το υπ'αριθμόν 23 ερπυστριοφόρο της μοίρας, με στρατιωτικό αριθμό κυκλοφορίας 189820. Υπό τις διαταγές μου είχα έντεκα άτομα.

(...) Στην Κύπρο πήγα απ'την αρχή της εισβολής και παρέμεινα εκεί για περίπου 3-5 μήνες. Αυτά που έζησα και είδα ακόμη και σήμερα μου φέρνουν εφιάλτες.



Μόλις φτάσαμε στην Κυρήνεια, οι Έλληνες μαχητές μάς έκαναν να ζήσουμε στιγμές αγωνίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, έπρεπε να ενωθούμε με τις μονάδες της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών της Καισαρείας, που έπεσαν με αλεξίπτωτα πίσω από τον Πενταδάκτυλο. Απ'ό,τι ακούσαμε, οι αλεξιπτωτιστές και οι καταδρομείς είχαν πολλές απώλειες. Εμείς, μόνο μετά την αεραπόβαση, τη σταθεροποίηση και την προώθηση των καταδρομέων και των αλεξιπτωτιστών προς τον Πενταδάκτυλο, νιώσαμε ασφαλείς. Μέχρι να μας καλύψουν οι καταδρομείς επικρατούσε ένα χάος. Κανένας δεν ήξερε τι έκανε και που πήγαινε. Μερικοί από εμάς έκλαιγαν και άλλοι τρέπονταν σε άτακτη φυγή. Όλη η περιοχή έμοιαζε με κόλαση. Η πείνα, η δίψα, η ψυχολογική ένταση ήταν ανυπόφορες. Πρώτη φορά βρέθηκα τόσο κοντά στο θάνατο και πρώτη φορά συνειδητοποίησα την αξία της ζωής.

Αργότερα, όταν είχαμε πλέον διαφύγει τον κίνδυνο και οι Έλληνες μαχητές αποσύρθηκαν από τον Πενταδάκτυλο και κατέφυγαν σε νοτιότερες περιοχές αρχίσαμε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα γύρω χωριά. Κατά την πραγματοποίηση αυτών των επιχειρήσεων, που έμειναν γνωστές με το όνομα “Επιχειρήσεις Σκούπα”, στην ουσία ο τουρκικός στρατός και οι Τουρκοκύπριοι Μουτζαχίντ δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να λεηλατούν τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων, να βιάζουν γυναίκες και μικρά κορίτσια, να δολοφονούν αμάχους, ακόμη και μικρά παιδιά. Εδώ δεν ίσχυαν οι διεθνείς συμβάσεις και οι κανόνες του πολέμου. Οι συμμορίες των Μουτζαχίντ, που υποτίθεται πως ήταν υπό τις διαταγές των αξιωματικών του τουρκικού στρατού, ήταν αυτοί που είχαν το γενικό πρόσταγμα και αποφάσιζαν για όλα. Το τραγικό σε αυτή την υπόθεση είναι πως παρίσταναν τους ήρωες και νόμιζαν ότι επιτελούν εθνικό και θεάρεστο έργο. Αυτοί αποφάσιζαν και για τις ομαδικές εκτελέσεις των αιχμαλώτων. Έλεγαν γεμάτοι κυνισμό: “Τι να τους κάνουμε; Αν δεν τους σκοτώσουμε, θα έχουμε να τους ταϊζουμε”.

Στο χωριό Μόρα, (Μέριτς), κοντά στην Λευκωσία, εκτελέστηκαν ομαδικά, δηλαδή δολοφονήθηκαν 100 περίπου Ελληνοκύπριοι. Ήταν κάτοικοι του χωριού και άλλοι που κατέφυγαν εκεί από τις γύρω περιοχές. Μεταξύ των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τις εξόδους του χωριού υπήρχαν ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά. Μετά την απάνθρωπη εκείνη σφαγή, τα πτώματα έμειναν άταφα για περίπου μία εβδομάδα. Με τη ζέστη που επικρατούσε (βρισκόμασταν στην καρδιά του καλοκαιριού) η έκθεση τους στον ήλιο δημιουργούσε κινδύνους για την υγεία μας. Στην ατμόσφαιρα υπήρχε μια έντονη μυρωδιά. Μεγάλες μαύρες μύγες ήρθανε κατά σμήνη στην περιοχή και οι στρατιώτες άρχισαν να υποφέρουν από ναυτία, διάρροιες και εμετούς. Μετά από αυτά οι διοικητές μας, που φοβήθηκαν ότι τα μικρόβια θα προκαλούσαν επιδημίες, έδωσαν εντολή να ταφούν τα πτώματα. Την εκτέλεση της εντολής της αναλάβαμε εγώ και ο συστρατιώτης μου, ο Σεβκέτ Αβτσίογλου, που έτυχε να είναι και συμπατριώτης μου. Εγώ ήξερα να χειρίζομαι σκαπτικά μηχανήματα και μπουλντόζες. Γι'αυτό με όρισαν υπεύθυνο της ταφής των πτωμάτων. Με μία μπουλντόζα, που μας δόθηκε για αυτό τον σκοπό, ανοίξαμε ένα μεγάλο λάκκο και πετάξαμε μέσα τα νεκρά διαμελισμένα σώματα, που βρίσκονταν σε προχωρημένη σήψη. Μη με ρωτάτε πως μαζέψαμε τα πτώματα και πως τα βάλαμε στον λάκκο. Ο Σεβκέτ Αβτσίογλου είναι αυτόπτης μάρτυρας και μπορεί να επιβεβαιώσει το γεγονός αυτό της σφαγής και της ομαδικής ταφής των θυμάτων του χωριού Μόρα. Ο ομαδικός τάφος βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, κοντά σε ένα ρέμα. Ακόμα θυμάμαι πάρα πολύ καλά αυτό το μέρος. Θα μπορούσα να πάω ακόμη και σήμερα και αν χρειαστεί να το εντοπίσω. Εκεί, μέσα σε αυτό τον ομαδικό τάφο, υπάρχουν εκατό περίπου άνθρωποι, για τους οποίους δεν γνωρίζει κανείς τίποτα.



Από τους Ελληνοκύπριους που πιάναμε αιχμαλώτους αλλά και του από αυτούς που σκοτώναμε στο δρόμο παίρναμε ό,τι πολύτιμο είχανε πάνω τους, λεφτά και χρυσαφικά. Ειδικά οι διοικητές μας ήταν αυτοί που, όταν γύρισαν πίσω στην Τουρκία από την “Επιχείρηση Ειρήνη” στην Κύπρο, ήταν πλούσιοι. Αυτοί ήταν που διέπραξαν τα περισσότερα εγκλήματα και τις περισσότερες λεηλασίες.

Ο πόλεμος αποκτηνώνει τους ανθρώπους. Ένας ψηλός μελαχρινός υπολοχαγός, που δήλωνε ότι καταγόταν από την κωμόπολη Μπαμπά Εσκιλί της Θράκης, ενώ κάποιοι λέγανε ότι ήταν στην πραγματικότητα από τα Άδανα, βιάσε μία μικρή Ελληνοκύπρια 13-14 χρονών. Βρισκόμασταν στη βιομηχανική περιοχή της Λευκωσίας. Το κορίτσι όταν είδε τις διαθέσεις του, άρχισε να ουρλίαζει τρομαγμένο. Ένας Κούρδος συστρατιώτης μας από την Ούρφα, ο Μεχμέτ Ντεμίρ, που μιλούσε με δυσκολία τα τουρκικά, μπαίνοντας στην μέση παρακάλεσε τον υπολοχαγό να μην πειράξει τη μικρή. Εκείνος όμως δεν άκουγε κανέναν. Ο Μεχμέτ, ένας άνθρωπος αγνός, λαϊκός, δεν του το συγχώρεσε ποτέ. Με την πρώτη ευκαιρία, όταν βρέθηκαν μόνοι τους σε κάποια περιπολία, τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Αργότερα, στην αναφορά που έδωσε στους ανωτέρους μας, ισχυρίστηκε ότι ο υπολοχαγός σκοτώθηκε σε ενέδρα των Ελληνοκυπρίων. 

“Και Τουρκοκύπριοι έπεσαν θύματα του τουρκικού στρατού και των παρακρατικών κατά την εισβολή”
.
Κατά την περίοδο της εισβολής είχαν και οι Τουρκοκύπριοι το μερίδιο τους στις ταπεινώσεις και τους εξευτελισμούς από τον τουρκικό στρατό και τους παρακρατικούς. Θα αναφέρω ένα περιστατικό: Έξω από το χωριό Μόρα είδαμε δύο νεαρές κοπέλες που βάδιζαν μόνες τους. Εμείς τις συλλάβαμε, όπως είχαμε εντολή να κάνουμε με όποιον κυκλοφορούσε στην περιοχή. ΄Όπως μας είπαν οι ίδιες οι κοπέλες, ήταν Τουρκοκύπριες. Ακολουθώντας την τυπική διαδικασία, τις παραδώσαμε στους ανωτέρους μας. Αργότερα ακούσαμε ότι τις βίασαν οι ίδιοι οι διοικητές μας.

Μία από τις φρικτότερες αναμνήσεις μου από εκείνη την περίοδο είναι η εξής: Σ'ένα αγρόκτημα κοντά στην παλιά πόλη της Λευκωσίας βρήκαμε κρυμμένο μέσα σ'ένα στάβλο έναν άοπλο νεαρό Ελληνοκύπριο. Ήταν 20 έως 23 χρονών. Οι Μουτζαχίντ, σε συνεργασία με τους επικεφαλής μας, αφού βασάνισαν τον νεαρό με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο, τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ. Αυτό το γεγονός ήταν καθοριστικής σημασίας για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η καρδιά μου ράγισε από αυτή την κτηνωδία και σκέφτηκα πως οι δήθεν ελευθερωτές, αυτοί που βρίσκονταν στην Κύπρο τάχα για την ειρήνη, ήταν στην πραγματικότητα τέρατα.

Αλήθεια τίποτα το ανθρώπινο δεν έβρισκα στις πράξεις τους.

 Προς το παρόν αυτά μόνο μπορώ να σας πω. Αν μου το επιτρέψει η υγεία μου στο μέλλον και αν υπάρξει εγγύηση για τη ζωή μου, θα μπορέσω να σας διηγηθώ με λεπτομέρειες όσα έζησα στην Κύπρο. 




-Ο Ρόνι Αλάσορ αναφέρει στο σημείωμα που συνοδεύει την μαρτυρία του Ονγκάν: Η αφήγηση αυτή του Μοσταφά Ονγκάν έγινε σε κάποια πόλη της Γερμανίας, όπου ζούσε ως πολιτικός πρόσφυγας, και πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ozour Politika, που εκδίδεται και κυκλοφορεί στην Ευρώπη. Μετά την δημοσίευση της αφήγησης αυτής ο Ονγκάν δέχθηκε απειλές για τη ζωή του από ακροδεξιές τουρκικές οργανώσεις. Στη συνέχεια η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να τον απελάσει μαζί με την οικογένεια του στην Τουρκία. Έκτοτε ο Μουσταφά Ονγκάν εξαφάνισε τα ίχνη του. Η οικογένεια του τελικά απελάθηκε στην Τουρκία και αυτή τη στιγμή ίσως βρίσκεται σε κίνδυνο. Όταν ετοιμαζόταν η έκδοση αυτού του βιβλίου προσπάθησα να έρθω σε επαφή μαζί του για να εμπλουτίσω την αρχική του μαρτυρία σχετικά με την συμμετοχή του στις επιχειρήσεις στην Κύπρο. Δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσω τα ίχνη του. Επειδή δεν είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον μάρτυρα, αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω τις πληροφορίες που μου έδωσε κατά τη διάρκεια της πρώτης μας συνάντησης, που έγινε λίγες μέρες μετά την εγχείρηση ανοικτής καρδιάς που είχε υποβληθεί. Ελπίζω να είναι καλά εκεί που βρίσκεται.


Ο πρώτος βιολογικός βηματοδότης για την καρδιά

$
0
0
Έναν βηματοδότη που δεν έχει κανένα μηχανικό ή ηλεκτρονικό μέρος, αλλά είναι καθαρά βιολογικός, αποτελούμενος από τα ίδια τα κύτταρα της καρδιάς, δημιούργησαν για πρώτη φορά ερευνητές στις ΗΠΑ. 






Με την εισαγωγή του κατάλληλου γονιδίου στην καρδιά, κατάφεραν να μετατρέψουν κοινά κύτταρα του καρδιακού μυ, σε εξειδικευμένα καρδιακά κύτταρα που κρατούν τον ρυθμό της καρδιάς.

Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για να εξαλειφθεί πλήρως στο μέλλον η ανάγκη των παραδοσιακών μεταλλικών βηματοδοτών, οι οποίοι σήμερα τοποθετούνται με χειρουργική επέμβαση. 

Οι βηματοδότες αντιμετωπίζουν κατά καιρούς διάφορα προβλήματα, όπως η ξαφνική διακοπή της λειτουργίας τους ή η δυνητικά θανατηφόρα μόλυνση από την εμφυτευμένη συσκευή, οπότε ο βηματοδότης πρέπει να αφαιρεθεί προσωρινά, κάτι που συμβαίνει στο 2% των ασθενών. Προς το παρόν πάντως, η έρευνα έγινε σε πειραματόζωα (χοίρους) και θα χρειαστεί χρόνος, εωσότου κάτι ανάλογο γίνει με ασφάλεια σε ανθρώπους.

Οι καρδιολόγοι του Ινστιτούτου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, με επικεφαλής τον διευθυντή Εδουάρδο Μαρμπάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, το BBC και το "New Scientist", δήλωσαν ότι, μετά από πολυετείς προσπάθειες, κατάφεραν τελικά να αναπρογραμματίσουν γενετικά τα κύτταρα της καρδιάς ενός ζώου, έτσι ώστε να θεραπευτεί με καθαρά βιολογικό τρόπο η αρρυθμία του. 

Δεν χρειάστηκε κάποια εξωτερική επέμβαση, πέρα από την εισαγωγή -με «όχημα» έναν αβλαβή ιό- ενός γονιδίου (του ΤΒΧ18), το οποίο ενεργοποιεί μία πρωτεϊνη. Αυτή, με τη σειρά της, αναπρογραμματίζει τη λειτουργία των καρδιακών κυττάρων.

Επειδή οι καρδιές των χοίρων μοιάζουν πολύ με τις ανθρώπινες, θα ακολουθήσουν τώρα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους με καρδιακή αρρυθμία, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν σε τρία περίπου χρόνια. Αν όλα πάνε καλά από άποψη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, κάποια μέρα αυτά τα κύτταρα - βηματοδότες θα βοηθήσουν και τα νεογνά που γεννιούνται με καρδιολογικά προβλήματα. «Για μια νέα εποχή στη γονιδιακή θεραπεία», έκαναν λόγο άλλοι επιστήμονες και εξέφρασαν την ελπίδα ότι κάποτε η νέα τεχνική θα σώζει ζωές.

Όπως έδειξαν τα πειράματα, ήδη από τη δεύτερη ημέρα μετά την εισαγωγή του γονιδίου κυτταρικού αναπρογραμματισμού στην καρδιά των χοίρων, των οποίων οι καρδιές χτυπούσαν αφύσικα αργά, τα πειραματόζωα είχαν πολύ πιο γρήγορους και φυσιολογικούς παλμούς καρδιάς, σε σχέση με όσα δεν είχαν κάνει την ίδια θεραπεία.

Οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί βηματοδότες αποτελούν μια ανθούσα διεθνή αγορά αξίας τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Ένας βηματοδότης διαρκεί κατά μέσο όρο επτά χρόνια (μετά πρέπει να αντικατασταθεί) και δουλεύει στέλνοντας ηλεκτρικούς παλμούς στην καρδιά, αν αυτή χτυπά πολύ αργά ή άρρυθμα.

Μία υγιής καρδιά, που δεν χρειάζεται βηματοδότη, εξαρτάται για την ομαλή λειτουργία της από μια ομάδα λίγων χιλιάδων κυττάρων (ένα είδος φυσικών "βηματοδοτών"), που βρίσκονται σε μια μικροσκοπική περιοχή της καρδιάς, τον φλεβόκομβο. 

Αυτός λειτουργεί ως μετρονόμος διατηρώντας τους χτύπους της καρδιάς σε ένα σχετικά ομαλό ρυθμό (συνήθως 60 έως 90 το λεπτό). Όταν για κάποιο λόγο, αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, τότε οι άνθρωποι πάσχουν από αρρυθμίες, δυνητικά επικίνδυνες. Στην ουσία, η νέα τεχνική, όπως είπε ο Εδουάρδο Μαρμπάν, δημιουργεί έναν νέο φλεβόκομβο σε ένα διαφορετικό μέρος της καρδιάς.


Ο διαλογισμός ανακουφίζει από το άγχος

$
0
0
Μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να γίνει κάποιος δάσκαλος του Ζεν. Όμως, αρκούν μόλις 25 λεπτά διαλογισμού για να καταφέρει να αποβάλλει σημαντικά το άγχος.






Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή David J. Creswell της συγκεκριμένης μελέτης όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν πρακτικές διαλογισμού για τη μείωση του στρες. Ωστόσο, γνωρίζουμε ελάχιστα για το πόσο χρόνο θα πρέπει να διαλογιζόμαστε για να μειώσουμε το στρες και να απολαύσουμε τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology, ο D. Creswell και οι συνεργάτες του επεδίωξαν να μάθουν πόσος ακριβώς χρόνος απαιτείται προκειμένου να νοιώσει κανείς διαφορά στα επίπεδα του στρες. Για να το ανακαλύψουν, οι ερευνητές υπέβαλαν δύο ομάδες συμμετεχόντων σε μια σειρά από τεστ, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές τεχνικές.

Η μια ομάδα που αποτελούνταν από 31 συμμετέχοντες διδάχθηκαν μια πρακτική διαλογισμού γνώσης και συναίσθησης (mindfulness meditation) και την εξάσκησαν για 25 λεπτά επί τρεις συνεχόμενες ημέρες. Η συναίσθηση έχει περιγραφεί από τον Jon Kabat-Zinn -ιδρυτή του προγράμματος γνώσης και συναίσθησης για τη μείωση του στρες (MBSR) στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης- ως η επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων, των σωματικών αισθήσεων και του γύρω περιβάλλοντος ανά πάσα στιγμή. Όπως αναφέρει, όταν εξασκούμε τη συγκεκριμένη πρακτική διαλογισμού οι σκέψεις συντονίζονται σε αυτό που αισθανόμαστε εκείνη τη στιγμή, αντί να ανατρέχουμε στο παρελθόν ή να φανταζόμαστε το μέλλον.

Στην άλλη ομάδα, στην οποία συμμετείχαν 35 άτομα, ανατέθηκε να αναλύουν ποίηση - μια φαινομενικά χαλαρωτική εργασία, ανάλογα βέβαια με την προτίμηση κάποιου για τη λογοτεχνική ανάλυση.

Μετά από τρεις ημέρες προετοιμασίας, δόθηκε στους συμμετέχοντες να επιλύσουν δύσκολα μαθηματικά και λογικά προβλήματα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εκτίμησαν τα επίπεδα του άγχους των συμμετεχόντων, οι οποίοι πρόσφεραν δείγματα σιέλου ώστε οι ερευνητές να μετρούσαν τα επίπεδα κορτιζόλης, μια ορμόνη που απελευθερώνεται για να βοηθήσει το σώμα να χειριστεί καταστάσεις υψηλού άγχους.

Ο D. Creswell και οι υπόλοιποι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα του διαλογισμού μπορούσαν να χειριστούν το άγχος ευκολότερα. Ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο αγχωμένοι κατά τη διάρκεια των τεστ από ό,τι τα άτομα που συμμετείχαν στην ομάδα της ανάλυσης ποίησης. Αλλά παραδόξως, όσοι διαλογίζονταν είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.

«Όταν αρχικώς μαθαίνεις πρακτικές γνώσης και συναίσθησης θα πρέπει να "δουλέψεις"νοητικά πάνω σ'αυτό - ειδικά κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνου εργασίας», ανέφερε ο Creswell. «Και, αυτές οι δραστικές γνωστικές προσπάθειες μπορεί να οδηγήσουν σε μια λιγότερο αγχωτική αίσθηση, αλλά μπορεί επίσης να έχουν ένα φυσιολογικό κόστος: την υψηλότερη παραγωγή κορτιζόλης».


Κώστας Καρυωτάκης: Ένας «Ιδανικός Αυτόχειρας»

$
0
0
Στις 21 Ιουλίου 1928, σε ηλικία μόλις 32 ετών, ο σημαντικότερος ποιητής της Γενιάς του ’20, ο «μεγάλος ποιητής» όπως τον αποκάλεσε ο άλλοτε αρνητής του Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Κώστας Καρυωτάκης δίνει τέλος στη ζωή.






Ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε στη Τρίπολη στις 30 Οκτωβρίου του 1896. Ο πατέρας του, Γεώργιος Καρυωτάκης, ήταν νομομηχανικός. Μητέρα του ήταν η Κατήγκω Σκαγιάννη. Ο Καρυωτάκης ήταν ο δευτερότοκος της οικογένειας, είχε μια μεγαλύτερη αδερφή τη Νίτσα και ένα μικρότερο αδερφό το Θάνο. Ο πατέρας του ήταν φιλομοναρχικός. Στη ταραγμένη περίοδο των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα ήταν πάγια πρακτική, η μετάθεση δημοσίων υπαλλήλων ανάλογα με τα πολιτικές τους θέσεις. Έτσι οι οικογένεια Καρυωτάκη άλλαζε συχνά τόπους διαμονής. Λευκάδα, Πάτρα, Λάρισα, Καλαμάτα, Αργοστόλι, Αθήνα και Χανιά ήταν οι πόλεις που ο Καρυωτάκης έζησε τα παιδικά του χρόνια. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1917.

Αρχικά προσπάθησε να ιδιωτεύσει στη δικηγορία, όμως οι δουλειές δεν πήγαιναν καλά και έτσι οδηγήθηκε στη σιγουριά του δημοσίου, μια επιλογή που θα σημαδέψει τη ζωή του. Θεσσαλονίκη, Σύρος, Άρτα και Αθήνα ήταν η μετεφηβική και επαγγελματική του διαδρομή. Το 1928 αποσπάστηκε στη Πάτρα και λίγο αργότερα στη Πρέβεζα. Αυτός θα είναι και ο τελευταίος του σταθμός. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ο Καρυωτάκης γράφει τον επίλογο της ζωής του. Ο Καρυωτάκης πρόλαβε να εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές «Ο πόνος των ανθρώπων και των πραγμάτων» (1919), «Νηπενθή» (1921), «Ελεγεία και Σάτιρες» (1927) αλλά και αρκετά πεζά και μεταφράσεις.


Η μοιραία μέρα

Το 1928 ο Καρυωτάκης βρίσκεται σε μεγάλη απόγνωση. Ίσως να τον είχε επηρεάσει και το ότι έπασχε από σύφιλη. Η αλληλογραφία του με συγγενείς δείχνει την απέχθεια του προς την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας και τον επαρχιώτικο τρόπο ζωής. Η απόφαση είχε παρθεί. Στις 21 Ιουλίου του 1928, αγόρασε ένα περίστροφο και επισκέφθηκε ένα τοπικό καφενείο. Πέρασε ώρες μόνος του, καπνίζοντας (Μια μέρα πριν, είχε επισκεφθεί το Μονολίθι και αποπειράθηκε, μάταια, επί 10 ώρες να πνιγεί). Φεύγει αποφασισμένος από το καφενείο και καταλήγει στη παρακείμενη παραλία του Άγιου Σπυρίδωνα. Κάθεται κάτω από έναν ευκάλυπτο και δίνει τέλος στη ζωή του. Στη τσέπη του βρέθηκε ένα σημείωμα που έγραφε:

«Είναι καιρός να φανερώσω την τραγωδία μου. Το μεγαλύτερο μου ελάττωμα στάθηκε η αχαλίνωτη περιέργειά μου, η νοσηρή φαντασία και η προσπάθειά μου να πληροφορηθώ για όλες τις συγκινήσεις, χωρίς τις περισσότερες, να μπορώ να τις αισθανθώ. Τη χυδαία όμως πράξη που μου αποδίδεται τη μισώ. Εζήτησα μόνο την ιδεατή ατμόσφαιρά της, την έσχατη πικρία. Ούτε είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για το επάγγελμα εκείνο. Ολόκληρο το παρελθόν μου πείθει γι'αυτό. Κάθε πραγματικότης μου ήταν αποκρουστική. Είχα τον ίλιγγο του κινδύνου. Και τον κίνδυνο που ήρθε τον δέχομαι με πρόθυμη καρδιά. Πληρώνω για όσους, καθώς εγώ, δεν έβλεπαν κανένα ιδανικό στη ζωή τους, έμειναν πάντα έρμαια των δισταγμών τους, ή εθεώρησαν την ύπαρξη τους παιχνίδι χωρίς ουσία. Τους βλέπω να έρχονται ολοένα περισσότεροι μαζί με τους αιώνες. Σ'αυτούς απευθύνομαι. Αφού εδοκίμασα όλες τις χαρές!!! είμαι έτοιμος για έναν ατιμωτικό θάνατο. Λυπούμαι τους δυστυχισμένους γονείς μου, λυπούμαι τα αδέλφια μου. Αλλά φεύγω με το μέτωπο ψηλά. Ήμουν άρρωστος. Σας παρακαλώ να τηλεγραφήσετε, για να προδιαθέση την οικογένειά μου, στο θείο μου Δημοσθένη Καρυωτάκη, οδός Μονής Προδρόμου, πάροδος Αριστοτέλους, Αθήνας. Κ.Γ.Κ. 
[Υ.Γ.] Και για ν'αλλάξουμε τόνο. Συμβουλεύω όσους ξέρουν κολύμπι να μην επιχειρήσουνε ποτέ να αυτοκτονήσουν δια θαλάσσης. Ολη νύχτα απόψε επί δέκα ώρες, εδερνόμουν με τα κύματα. Ηπια άφθονο νερό, αλλά κάθε τόσο, χωρίς να καταλάβω πώς, το στόμα μου ανέβαινε στην επιφάνεια. Ωρισμένως, κάποτε, όταν μου δοθεί η ευκαιρία, θα γράψω τις εντυπώσεις ενός πνιγμένου».


Οι στίχοι του, κομμάτια της ζωής του

Στον Καρυωτάκη έχουν προσδώσει διάφορους χαρακτηρισμούς όπως μισάνθρωπος, πεσιμιστής και άλλα διόλου τιμητικά. Επιφανειακά και μόνο, κρύβεται μια αλήθεια σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Ο Καρυωτάκης σε αρκετές περιπτώσεις αποξενώθηκε, όχι όμως επειδή μίσησε τους ανθρώπους αλλά επειδή μίσησε την εποχή του. Ζητούσε την επανάσταση ακόμα και αν ήξερε πως «το λεύτερο που εσκέφτηκε τραγούδι ποτέ δε θα ειπωθεί». Η ζωή του ήταν μια συνεχής μάχη με την άρρωστη νοοτροπία εκείνης της περιόδου.

Βίωσε την Ελλάδα της «βρομιάς», του χαμηλού επιπέδου ζωής, των αξιοθρήνητων και οκνηρών δημοσίων υπαλλήλων που «παίρνουν κάστανα, σκέπτονται τους νόμους, σκέπτονται το συνάλλαγμα, τους ώμους σηκώνοντας οι καημένοι». Ο ίδιος υπήρξε δημόσιος υπάλληλος και αυτό τον τσάκισε. Ο Καρυωτάκης ήθελε να αποτραβηχτεί από τη κοινωνία του, και αυτή συχνά του θύμιζε πως ζει μέσα της. Έπρεπε πρώτα να έρθει σε ρήξη με τον ίδιο του τον εαυτό.

«Από χαρτί πλασμένα κι από δισταγμό, ανδρείκελα, στης Μοίρας τα τυφλά δυο χέρια χορεύουμε, δεχόμαστε τον εμπαιγμό, άτονα κοιτώντας, παθητικά, τ'αστέρια» γράφει στο ποίημα του Ανδρείκελα. Δεν παραιτήθηκε από τη ζωή. Πάλεψε να γλεντήσει τη καθημερινότητα ακόμα και αν αυτή, φάνταζε οδυνηρή «Είναι το βράδυ απόψε θλιβερό κι εμείς θα το γλεντήσουμε το βράδυ,όσοι έχουμε το μάτι μας ογρό και μέσα μας τον άδη».

Ο έρωτας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Η πρώτη του αγάπη ήταν η Άννα Σκοδρύλη, την οποία γνώρισε ως έφηβος στα Χανιά. Η δεύτερη, και πιο γνωστή, ήταν η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη. Με τη τελευταία συνδέθηκε ενώ ακόμα δεν είχε ξεχάσει τη πρώτη. Η Πολυδούρη, σε μια απόδειξη απόλυτης αγάπης του ζητάει να παντρευτούν ενώ γνώριζε πως ο Καρυωτάκης έπασχε από σύφιλη.

Υπήρχαν όμως και οι γυναίκες που του δημιουργούσαν αποστροφή «Ζωή σας όλη τα ωραία σας μάτια. Στα χείλη μόνο οι λέξεις των παθών. Ένα έχετ'όνειρο: τον αγαθόν άντρα σας και τα νόμιμα κρεβάτια». Η ποίηση του σκοτεινή, καταραμένη, όπως των ποιητών που αγάπησε «των Πόε των δυστυχισμένων και των Μπωντλαίρ που εζήσανε νεκροί».

«Φθονούσε» την αθανασία τους, πίστευε πως «μάταια στιχουργούσε» όμως ο Κώστας Καρυωτάκης άλλαξε μια για πάντα την Ελληνική ποίηση. Όσοι μέσα από τους στοίχους του ένιωσαν τι θα πει «νηπενθές» του έδωσαν μια θέση δίπλα στους ήρωές του.


17 χρήσεις και ιδιότητες του λεμονιού

$
0
0
Το λεμόνι είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. 









Υγεία 

1. Αντιικό φάρμακο: Το αιθέριο έλαιο του λεμονιού έχει αντιική δράση, καθιστώντας τη χρήση του σχεδόν επιτακτική σε κρυολογήματα και ιώσεις. Όταν είστε άρρωστος, προσθέστε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού στο ζεστό μπάνιο, που ετοιμάζεστε να κάνετε ή ψεκάστε το δωμάτιό σας με ένα διάλυμα από λεμόνι και νερό. 

2. Η πανίσχυρη βιταμίνη C: Το λεμόνι είναι σύμμαχος στην πρόληψη του σκορβούτου, λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, ενώ η δράση του είναι αξιοσημείωτη και σε λοιμώξεις και τοξικές συνθήκες. 

3. Αποσυμφορητικό του λεμφικού: Προσθέστε το χυμό λεμονιού στο νερό και τα τρόφιμά σας για να «καταπολεμήσετε» την παχυσαρκία, την κυτταρίτιδα, τις καρδιακές παθήσεις και την υψηλή αρτηριακή πίεση. 

4. Aρωματοθεραπεία: Τα έλαια του λεμονιού φημίζονται για την κατευναστική τους δράση, ειδικά ενάντια στις φοβίες και την κατάθλιψη. Προσθέτοντας μερικές σταγόνες από αγνό έλαιο λεμονιού σε ένα δοχείο και χρησιμοποιώντας το στον χώρο σας, βοηθά στην ηρεμία και τη θετική ενέργεια. 


Για το σπίτι 

5. Γυάλισμα επίπλων: Το έλαιο λεμονιού είναι γνωστό για τη λιπαντική του ιδιότητα. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί επιμένουν, ότι μία καλή πρακτική για να έχετε καλογυαλισμένα έπιπλα είναι να χρησιμοποιήσετε έλαιο λεμονιού. Προσοχή, ωστόσο πριν το επιχειρήσετε συμβουλευτείτε έναν ειδικό, για τις δοσολογίες. 

6. Αντισηπτική και αποσμητική δράση: Ο χυμός του λεμονιού είναι ιδανική και φτηνή επιλογή για να καθαρίσετε, να απολυμάνετε και να αρωματίσετε το ξύλο κοπής και άλλα μαγειρικά σκεύη. Το οξύ στο χυμό λεμονιού «σκοτώνει» τη μούχλα, τα βακτήρια και τα μικρόβια. Παρά το γεγονός, ότι δεν έχει τη δύναμη να αποστειρώσει το σπίτι σας 100%, η τακτική του χρήση βοηθά το σπίτι να είναι μόνιμα καθαρό και μυρωδάτο, γεμάτο φρεσκάδα. 

7. Σκουπίδια: Χρησιμοποιείστε τα υπολείμματα του λεμονιού και τις φλούδες του για να αποβάλλετε τη μυρωδιά των σκουπιδιών από το σπίτι σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε φλούδες λεμονιού στο ντουλάπι της κουζίνας σας, που συνήθως υπάρχει ο κάδος απορριμμάτων, για να αποβάλλετε τις δυσάρεστες οσμές. Θυμηθείτε όμως, να πετάξετε τις φλούδες, πριν μυρίσουν και αυτές. 

8. Τα κάνει αόρατα: Το οξύ στο χυμό του λεμονιού έχει την ιδιότητα να «σπάει» τα αλκαλικά μέταλλα, που περιέχει το «σκληρό» νερό. Κάντε ένα διάλυμα από ίσα μέρη νερό και λεμόνι και αφήστε το, για λίγες ώρες στα γυάλινα ποτήρια, πιάτα κ.λπ πριν τα πλύνετε. Οι λεκέδες θα εξαφανιστούν και η γυαλάδα θα σας εκπλήξει. 

9. Αποσμητικό χώρου: Σιγοβράστε φέτες λεμονιών για λίγες ώρες στο νερό. Η αναλογία είναι περίπου 2-3 λεμόνια σε περίπου 4 φλιτζάνια νερό. Η μυρωδιά θα σας συναρπάσει, χωρίς πολλά λόγια. 

10. Φούρνος μικροκυμάτων: Βάλτε μια ή δύο φέτες λεμονιού σε ένα φλιτζάνι νερό και αφήστε το στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα σε υψηλή θερμοκρασία. Χρησιμοποιήστε ένα στεγνό πανί για να καθαρίσετε το εσωτερικό του φούρνου και αμέσως θα μοιάζει σα καινούργιος. 

11. Μεταλλικές επιφάνειες: Ένα οξύ, όπως είναι ο χυμός λεμονιού, μπορεί να κάνει θαύματα στον καθαρισμό μετάλλων όπως το χρώμιο, ο χαλκός και ο ορείχαλκος. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το χυμό λεμονιού πάνω σε μεταλλικές επιφάνειες, είτε τρίβοντας απευθείας το μέταλλο με ένα κομμένο λεμόνι (χρησιμοποιήσει το χυμού για μια σάλτσα, σαλάτα ή ό,τι άλλο θέλετε), είτε αναμειγνύοντας το χυμό λεμονιού με αλάτι και τρίβοντας με ένα πανί κλπ. 

12. Λευκότερα από λευκά: Ο χυμός λεμονιού (ειδικά μάλιστα σε συνδυασμό με τον ήλιο) έχει αποδειχτεί, ότι λευκαίνει τα ρούχα, ξανθαίνει τα μαλλιά κ.λπ. Μουσκέψτε μερικά γκρι ρούχα σε νερό, προσθέστε μισή κούπα χυμό λεμονιού και αφήστε τα να μουλιάσουν με λίγο απορρυπαντικό πλυντηρίου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, πριν το ξέπλυμα. Κρεμάστε τα έξω μία ηλιόλουστη μέρα και θα εντυπωσιαστείτε. Προσοχή, για αρχή καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιήσετε «καλά» ρούχα. Κάντε μία δοκιμή σε ένα πανί. 

13. Αντί για σαπούνι: Τα σαπούνια του εμπορίου είναι αρκετά «σκληρά» και δεν απομακρύνουν όλα τα αλκαλικά στίγματα, που αφήνει το νερό. Καλύτερο θα ήταν να ρίξετε χυμό λεμονιού απευθείας σε ένα σφουγγάρι και να τρίψετε τη ντουσιέρα, τη μπανιέρα και τους νεροχύτες. Αφήστε για λίγη ώρα και έπειτα ξεπλύντε. 


Προσωπική υγιεινή 

14. Πρόσωπο: Ο φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού είναι ένα εξαιρετικό καθαριστικό για το πρόσωπο. Το λεμόνι είναι ένα φυσικό άλφα υδροξύ και λειτουργεί δραστικά αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα. Προσθέστε λίγο χυμό καρότου για βιταμίνη Α και θα έχετε ένα θρεπτικό καθαριστικό για το δέρμα σας. Στην περίπτωση, βέβαια, που πάσχετε από κάποιο δερματολογικό πρόβλημα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε πρώτα τον δερματολόγο σας. 

15. Λακ για δυνατό κράτημα: Οι διαλύτες στα περισσότερα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, όπως είναι η λακ και τα σπρέι, θα μπορούσαν να προκαλέσουν «πυρκαγιά» στο κεφάλι σας, αν βρεθείτε κοντά σε φωτιά. Αντίθετα, ένα φυσικό σπρέι με λεμόνι είναι η απάντηση σε ένα δυνατό κράτημα μαλλιών, χωρίς χημικά. 

16. Ανταύγειες: Στύψτε μισό φλιτζάνι λεμόνι και τοποθετήστε το σε ένα δοχείο με απλικατέρ. Ψεκάστε τα μαλλιά σας και καθίστε στον ήλιο μέχρι να στεγνώσουν. Ξεπλύνετε καλά με προσοχή, για να μη μπει λεμόνι στα μάτια σας. 

17. Λεύκανση δέρματος: Απλώστε φρεσκοστυμμένο χυμό, κατευθείαν στα σημεία που έχετε σημάδια ή κηλίδες στο δέρμα σας και αφήστε το να στεγνώσει. Ξεπλύνετε και επαναλάβατε εάν χρειάζεται. Στην περίπτωση που έχετε κάποιο δερματολογικό πρόβλημα, συμβουλευτείτε πρώτα τον δερματολόγο σας. 


Viewing all 3453 articles
Browse latest View live